Το εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Η ανακάλυψη του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας είναι ένα από τα τελευταία μεγαλύτερα επιτεύγματα της επιστήμης της γυναικολογίας. Άλλωστε, όπως όλα τα εμβόλια, θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων των γυναικών και στην ασφαλέστερη διαβίωσή τους.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του μαστού) σε νεαρές γυναίκες (ηλικίας 15-44 ετών) στην Ευρώπη. Περίπου 33.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 15.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο αυτή κάθε χρόνο (40 γυναίκες κάθε μέρα ή σχεδόν 2 γυναίκες κάθε ώρα). Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ίσως η μοναδική μορφή καρκίνου που σχετίζεται σε ποσοστό 99,7% με τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων. Ο Ιός των Ανθρώπινων Θηλωμάτων είναι πολύ συχνός. Υπολογίζεται ότι το 70% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα εκτεθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους στον ιό.

Μεταξύ των νοσημάτων που προκαλούνται από τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων, οι τύποι 6, 11, 16 και 18 συνολικά ευθύνονται για το 75% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα τελευταία 50 χρόνια το test Παπανικολάου (test pap) έχει καθιερωθεί ως η μοναδική μέθοδος ανίχνευσης Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας. Η συμβολή του test pap στην προαγωγή της Δημόσιας Υγείας σε Παγκόσμιο Επίπεδο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα. Υπολογίζεται όμως ότι σε ποσοστό 70% ο καρκίνος παρουσιάζεται στις γυναίκες που δεν ελέγχονται. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μια χώρα που μόνο το 20-30% των γυναικών ελέγχεται με test pap.

Αναμένεται ότι ο εμβολιασμός μπορεί να εξασφαλίσει πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των νοσημάτων που προκαλούνται από τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων, πριν και πέρα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με το test pap θα μειώσει δραματικά τους θανάτους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να συνεχίζουν τον προληπτικό έλεγχο, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις κάθε χώρας, μια και ο εμβολιασμός δεν καλύπτει αυτή τη στιγμή όλα τα νοσήματα που προκαλούνται από διάφορους τύπους του ιού.

Ο εμβολιασμός για τον Ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων θα έχει σημαντικά οφέλη για τις γυναίκες όπως, λιγότεροι θάνατοι, λιγότερες επεμβάσεις και συνεπώς λιγότερες ψυχολογικές επιπτώσεις. Στην Ελλάδα, τα επιδημιολογικά δεδομένα που διαθέτουμε σήμερα αναφέρουν 600 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας ετησίως και 250 θανάτους αντίστοιχα. Από τις 11.1.2007 διατίθεται το εμβόλιο Gardasil από την Κοινοπραξία “Sanofi Pasteur MSD” ενώ και η πολυεθνική GlaxoSmithKline ανακοίνωσε ότι αναμένει έγκριση για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει. Το εμβόλιο κατά του Ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (τύποι 6,11,16,18) ενδείκνυται να χορηγηθεί σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 9 έως 15 ετών σε ενήλικες γυναίκες ηλικίας 16 έως 26 ετών για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, την υψηλού βαθμού δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας CIN 2/3 (προκαρκινικές αλλοιώσεις), τις υψηλού βαθμού προκαρκινικές βλάβες του αιδοίου VIN 2/3 και τα γεννητικά κονδυλώματα των έξω γεννητικών οργάνων που σχετίζονται με τους τύπους 6,11,16,18 του Ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (HPV). Ο εμβολιασμός ενδείκνυται και σε γυναίκες θετικές σε έναν ή περισσότερους τύπους του Ιού, γιατί προσφέρει πρόληψη-προστασία από τους υπόλοιπους τύπους του Ιού που η γυναίκα δεν έχει προσβληθεί και περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες του τετραδύναμου εμβολίου (Gardasil), το 30% των γυναικών που έλαβαν μέρος σε αυτές, ήταν θετικές σε έναν τουλάχιστον από τους τύπους του ιού HPV. Επιπρόσθετα η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Εφαρμογή της Ανοσοποίησης των ΗΠΑ (ACIP) συστήνει τον εμβολιασμό και των γυναικών που έχουν ήδη εκτεθεί σε κάποιον από τους τύπους του ιού HPV που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο. Το εμβόλιο είναι καθαρά προληπτικό και δεν έχει θεραπευτικές ικανότητες σε όσες γυναίκες έχουν ήδη προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Το τετραδύναμο εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 100% στην πρόληψη των υψηλού βαθμού προ καρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων (CIN 2/3) που προκαλούνται από τους τύπους 16 και 18. Στο κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης του εμβολίου, έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί την 100% αποτελεσματικότητα του μετά από 5 χρόνια κλινικής έρευνας ενώ παράλληλα μαθηματικά μοντέλα με βάση τα σημερινά κλινικά δεδομένα προβλέπουν μακροχρόνια προστασία. Το Gardasil έχει αποδείξει ότι παράγει αντισώματα τόσο για τους τύπους 6,11,16,18, όσο και για τους τύπους 31,45,52 και 58 έναντι του ιού των Ανθρώπινων Θηλωμάτων. Το εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κυκλοφορεί σε 15 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα που αποφάσισε να εντάξει το εμβόλιο για την πρόληψη του τραχήλου της μήτρας στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Από την 1η Ιανουαρίου 2007, υπάρχει σύσταση για τον εμβολιασμό σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 έως 15 ετών, καθώς και για γυναίκες, κατά προτίμηση πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι εύκολη και πραγματοποιείται σε τρεις ενδομυϊκές δόσεις. Το κόστος της κάθε δόσης ανέρχεται στα 184.38 ευρώ. Πολύ σύντομα αναμένεται οτι το κράτος θα εντάξει τη χορήγηση του εμβολίου στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμού.

Ευχαριστώ τις εταιρείες Sanofi Pasteur MSD και VIANEX για τη διάθεση βιβλιογραφικού υλικού.

Ελευθέριος Αναστασάκης
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
2006

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Ακράτεια ούρων στις γυναίκεςΚονδυλώματα & HPV Κλείσε Ραντεβού