33η – 36η Εβδομάδα Κύησης (Εγκυμοσύνης)

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

33η Εβδομάδα Κύησης (225η Ημέρα έως 231η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 33η

Τι συμβαίνει σε σένα

Σε αυτό το σημείο τόσο η μέλλουσα μαμά, όσο και ο μπαμπάς μπορούν να παρατηρήσουν την κινητικότητα του μωρού τους. Κατά την εγκυμοσύνη 33 εβδομάδων, τα πόδια σου, οι αστράγαλοι, τα χέρια και το πρόσωπό σου ενδέχεται να είναι πρησμένα.

Όσο πιο κοντά πλησιάζει ο τοκετός, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς για κάθισμα αυτοκινήτου, να εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με περισσότερο σπανάκι, να συνεχίσεις τη γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση κάνεις και να ενημερωθείς για τον θηλασμό, αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

Τι συμβαίνει στο μωρό

Το μωρό συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξή του. Μάλιστα σε αυτό το σημείο μπορεί να έχει λόξιγκα, να κλαίει, να καταλαβαίνει στην γεύση του το αλμυρό και το γλυκό και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές του φωτός και στους ήχους.

Το νευρικό σύστημα και ο εγκέφαλος αναπτύσσονται γρήγορα και είναι σε θέση να καθοδηγούν διάφορες σωματικές λειτουργίες του. Παρατηρείται μια μείωση στον όγκο του αμνιακού υγρού και σε αυτό το σημείο τα κόκκαλα του γίνονται πιο δυνατά, τα άκρα του πιο παχιά και το δέρμα του παίρνει ένα ροδαλό χρώμα.

Εβδομάδα κύησης 33η

34η Εβδομάδα Κύησης (232η Ημέρα έως 238η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 34η

Τι συμβαίνει σε σένα

Στην περίπτωση που έχεις δίδυμα, μπορεί να πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Μην αμελήσεις το σχήμα κορτιζόνης που θα σου συστήσει ο ιατρός σου. Δεν χρειάζεται να σε ανησυχεί ένας τοκετός που είναι πρόωρος. Όλα τα μωρά που θα γεννηθούν από αυτή την εβδομάδα και μετά, είναι υγιή.

Ο πλακούντας εξακολουθεί να μεγαλώνει και είναι πολύ πιθανό να παρατηρείς ένα μούδιασμα στην περιοχή της λεκάνης σου, το οποίο δημιουργείται από την πίεση που ασκεί το μωρό. Είναι βασικό να πίνεις άφθονο νερό και να μένεις καλά ενυδατωμένη.

Κατά την εγκυμοσύνη 34 εβδομάδων, θα αρχίσεις να παρατηρείς πως επιστρέφουν ορισμένα συμπτώματα του παρελθόντος που σε ταλαιπωρούσαν και είχες αρχίσει να τα ξεχνάς μέχρι τώρα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, είναι αυτό της κούρασης.

Πιο συγκεκριμένα όμως, τα συμπτώματα που βιώνεις αυτή την περίοδο είναι:

  • Δυσπεψία
  • Φούσκωμα
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αύξηση των υγρών του κόλπου
  • Αιμορροΐδες
  • Κράμπες
  • Πολύ συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
  • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  • Προβλήματα στον ύπνο
  • Πρήξιμο των άκρων
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Τα μαλλιά σου μακραίνουν με πιο γρήγορους ρυθμούς

Τι συμβαίνει στο μωρό

Οι πνεύμονες του εμβρύου έχουν ολοκληρωθεί σε αυτό το σημείο. Τα νύχια των χεριών αρχίζουν και μεγαλώνουν και το μωρό καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο μέσα στην μήτρα. Το βάρος του σε αυτή τη φάση, είναι σχεδόν 2,2 κιλά.

Εβδομάδα κύησης 34η

35η Εβδομάδα Κύησης (239η Ημέρα έως 245η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 35η

Τι συμβαίνει σε σένα

Τα αντισώματα σου μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο μωρό. Να προγραμματίσεις τις επόμενες επισκέψεις στον γιατρό σου, καθώς θα είναι πιο συχνές και να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι για τον επικείμενο τοκετό.

Ο γιατρός σου θα σου ζητήσεις να κάνεις καλλιέργεια κολπικού υγρού για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο λοίμωξης από τον β αιμολυτικό στρεπτόκοκκο (GBS). Στην εγκυμοσύνη 35 εβδομάδων είναι κρίσιμο να πίνεις άφθονα υγρά, παρότι πηγαίνεις συνέχεια στην τουαλέτα και να ετοιμάσεις τη βαλίτσα με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο, αν δεν το έχεις ήδη κάνει.

Στην 35η εβδομάδα εγκυμοσύνης, θα έχεις πάρει περίπου 10 – 12,5 κιλά και είναι πολύ πιθανό το βάρος σου να μην αυξηθεί άλλο από εδώ και πέρα. Εάν τα μαλλιά σου φαίνονται πιο λαμπερά και υγιή από ποτέ, απόλαυσέ το όσο μπορείς, γιατί μετά τη γέννα, θα επανέλθουν στα φυσιολογικά τους.

Η κοιλιά σου πλέον έχει μεγαλώσει πολύ, σε σημείο που ίσως να σου προκαλεί δυσκολία στην καθημερινότητα. Μην ξεχνάς άλλωστε πως κουβαλάς ένα μωράκι μέσα σου και ακόμα και τα πιο απλά πράγματα που έκανες πριν την εγκυμοσύνη, αυτή τη στιγμή φαντάζουν αδύνατα.

Τα συμπτώματα που παρατηρείς αυτή τη βδομάδα είναι:

  • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι
  • Κιρσοί στα πόδια
  • Αιμορροΐδες
  • Εξανθήματα στο δέρμα
  • Αδεξιότητα στις κινήσεις
  • Συσπάσεις Braxton Hicks
  • Δυσκολία κατά την αναπνοή
  • Πολύ συχνή ανάγκη για ούρηση

Τι συμβαίνει στο μωρό

Το χνούδι (lanugo) που κάλυπτε ολόκληρο το σώμα του, έχει πλέον εξαφανιστεί και δεν θα παρατηρήσεις ιδιαίτερα έντονες κινήσεις του, καθώς πλέον έχει περιορισμένο χώρο μέσα στον αμνιακό σάκο. Σε αυτή την φάση αρχίζει επίσης να έχει ωράρια ύπνου.

Εβδομάδα κύησης 35η

36η Εβδομάδα Κύησης (246η Ημέρα έως 252η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 36η

Τι συμβαίνει σε σένα

Πρέπει να κάνεις όλες τις απαραίτητες εξετάσεις ρουτίνας, όπως στις έχει προτείνει ο γιατρός σου. Η εγκυμοσύνη 36 εβδομάδων είναι η στιγμή που προετοιμάζεσαι πλέον για τον ερχομό του μωρού. Έχεις πια μπει στον μήνα σου και η χαρά σου, μαζί με την ανυπομονησία σου μεγαλώνουν!

Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να παρατηρήσεις πως οι συσπάσεις Braxton Hicks έχουν γίνει ακόμα πιο συχνές και πρέπει να μάθεις να τις ξεχωρίζεις από τις συσπάσεις της γέννας, ρωτώντας τον γιατρό σου. Καλό είναι να κάνεις τις ασκήσεις Kegel, για να δυναμώσουν οι μύες της πυέλου.

Αν έχεις παρατηρήσει αιμορραγία από τον κόλπο ή αν νιώθεις ότι υπάρχει διαρροή του αμνιακού υγρού, θα πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γιατρό σου, για να το ελέγξει. Ορισμένα άλλα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζεις είναι:

  • Ο σταθερός και επίμονος πόνος στην κοιλιά
  • Η ανυποχώρητος πονοκέφαλος
  • Θολή όραση

Στην περίπτωση που εντοπίσεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να ενημερώσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα τον γιατρό σου.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας;

Το μωρό έχει πάρει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω και το δέρμα του έχει ροδαλό και υγιές χρώμα και είναι μαλακό. Αυτό σημαίνει πως το μωράκι σου και εσύ, έχετε μπει στην τελική ευθεία και πλέον περιμένεις να γεννήσεις από μέρα σε μέρα!

Εβδομάδα κύησης 36η

Φροντίζουμε για εσάς

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Επικοινώνησε σήμερα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.
Επικοινώνησε τώρα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού