Έλεγχος Υπογονιμότητας – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η πιθανότητα υπογονιμότητας εμφανίζεται όλο και πιο συχνά ως ερώτηση στην καθιερωμένη ετήσια γυναικολογική επίσκεψη από μια νέα κοπέλα ή και τον σύντροφό της.

Τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την υπογονιμότητα;

Τα επιστημονικά δεδομένα καταγράφουν διεθνώς ότι το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η πιθανότητα σύλληψης, σε ένα ζευγάρι μηνιαία (μηνιαίο ποσοστό γονιμότητας) έχοντας σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, είναι 20% ανά μήνα. 

Τι γίνεται κατά την επίσκεψη στο ιατρείο;

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο γυναικολόγος θα καθυσηχάσει την κοπέλα. Μέσω του ιστορικού, θα ανακαλύψει εάν υπάρχουν διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας και θα ελέγξει την ηλικία της γυναίκας. Θα εξετάσει παράγοντες που σχετίζονται με το lifestyle (κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνεύματος, εργασιακό περιβάλλον). Μέσω του ιστορικού, θα υποψιαστεί την πιθανότητα ενδομητρίωσης.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που διενεργούνται κατά τον έλεγχο υπογονιμότητας;

Η ενδομητρίωση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα υπογονιμότητας στα νέα ζευγάρια. Με τον διακολπικό υπέρηχο μήτρας και ωοθηκών, καθώς και με την τρισδιάστατη 3D υπερηχογραφία, θα απεικονίσει ενδομητριωσικές κύστεις ή άλλες διαταραχές στην ανατομία στης μήτρας και των ωοθηκών. 

Επίσης, ο εξειδικευμένος ιατρός αναπαραγωγής μπορεί να μετρήσει υπερηχογραφικά, στις αρχές του κύκλου, τα ωάρια στην κάθε ωοθήκη. Έτσι δημιουργήθηκε ο δείκτης AFC (Antral Follicle Count), δηλαδή ο υπερηχογραφικός ποσοτικός προσδιορισμός της ύπαρξης ωοθηλακίων. 

Έπειτα, μέσω αιματολογικών εξετάσεων θα διερευνήσει το ορμονολογικό προφίλ της γυναίκας (έλεγχος θυρεοειδούς, προλακτίνης, FSH, LH, AMH). Ειδικότερα, η AMH (Anti-mullerian hormone) αποτελεί ένα νέο και πολύ αξιόπιστο δείκτη του αποθέματος των ωαρίων. 

Σε περιπτώσεις μειωμένης AMH, αυτό σημαίνει ότι η αναπαραγωγική ηλικία πλησιάζει προς το τέλος της και ο ιατρός θα συστήσει ίσως την κρυοσυντήρηση των ωαρίων της γυναίκας αυτής. 

Τέλος, ο ιατρός θα συστήσει τη διενέργεια καλλιέργειας κολπικού υγρού για ουρεόπλασμα, μυκόπλασμα, χλαμύδια που αποτελούν αιτίες υπογονιμότητας. Η διενέργεια υστεροσαλπιγγογραφίας ή διυδρουπερηχογραφίας συνιστάται μόνο στις περιπτώσεις που ήδη το ζευγάρι προσπαθεί για την επίτευξη εγκυμοσύνης άνω του ενός έτους. 

Στην περίπτωση όπου ο σύντροφος είναι δεδομένος, ο γυναικολόγος θα του ζητήσει ένα πλήρες σπερμοδιάγραμμα και καλλιέργεια σπέρματος, μετά από τριήμερη αποχή. 

Τι γίνεται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται ήπια υπογονιμότητα;

Σε περιπτώσεις ήπιας υπογονιμότητας, το σύνηθες πρώτο βήμα είναι η σπερματέγχυση. Η σπερματέγχυση είναι μια ανώδυνη διαδικασία που πραγματοποιείται την ημέρα της ωορρηξίας, όπως την έχει κατευθύνει ο γυναικολόγος με μια ειδική ένεση. 

Την ημέρα αυτή, ο σύζυγος δίνει το σπέρμα, το οποίο επεξεργάζεται στο εργαστήριο. Μετά από την επεξεργασία, το δείγμα συγκεντρώνεται σε έναν καθετήρα, που ο γυναικολόγος τοποθετεί ανώδυνα στη μήτρα. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχει προηγηθεί ο έλεγχος των σαλπίγγων, που θα πρέπει να είναι διαβατές. 

Ενημερωθείτε εκτενώς σχετικά με τον έλεγχο υπογονιμότητας και τις εξετάσεις που περιλαμβάνει, κλείνοντας σήμερα κιόλας το ραντεβού σας με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα Γυναικολόγο, Ελευθέριο Αναστασάκη.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Προγεννητικός έλεγχοςΠρογεννητικός Έλεγχος Κλείσε Ραντεβού