Τεστ Παπ – Η Πρόληψη Του Καρκίνου Του Τράχηλου

Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους και αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου σε παγκόσμια κλίμακα μετά τον καρκίνο του μαστού.

Ο τράχηλος είναι ο στενός αυλός που οδηγεί από τον κόλπο στην κοιλότητα του ενδομητρίου. Eκεί μπορεί να εμφανιστούν καρκινικά κύτταρα, σε κάθε γυναίκα μετά την ήβη. Τελευταία ο ιός HPV (human papiloma virus) που προκαλεί τα κονδυλώματα ενοχοποιείται (αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις) για την εξαλλαγή των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας σε καρκινικά.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί αν διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Η μόλυνση με ορισμένους ογκογόνους τύπους HPV είναι απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων και τελικά διηθητικού καρκίνου.

Τεστ Παπανικολάου

Στην Ευρώπη, η συχνότητα καρκίνου τραχήλου μήτρας, μολονότι έχει υποχωρήσει εντυπωσιακά με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, εξακολουθεί να αυξάνεται και είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων γυναικών.

Η πιθανότητα λοίμωξης είναι συχνότερη στις νέες σεξουαλικά ενεργές γυναίκες. Ο κίνδυνος απόκτησης μίας νέας HPV λοίμωξης στην εφηβεία αυξάνει κατακόρυφα και είναι ανάλογος με τον ρυθμό εναλλαγής των σεξουαλικών συντρόφων. Το 75% των HPV λοιμώξεων συμβαίνει στην ηλικία αυτή.

Ο κίνδυνος απόκτησης νέας λοίμωξης κορυφώνεται στην ηλικία των 20 ετών περίπου, για να μειωθεί προοδευτικά μέχρι την ηλικία των 35 ετών και στη συνέχεια ακολουθεί σταθερή πτωτική πορεία. Η HPV λοίμωξη είναι συνήθως παροδική και υπολογίζεται ότι το 80% περίπου των λοιμώξεων, θα έχουν υποχωρήσει τους επόμενους 18-24 μήνες χωρίς καμία ιατρική παρέμβαση.

Τι είναι ο καρκίνος;

Ο καρκίνος αποτελείται από άτυπα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και εκτοπίζουν τους υγιείς ιστούς του σώματος. Οι εξετάσεις που επισημαίνουν την ύπαρξη ή όχι του καρκίνου ονομάζονται κυτταρολογικές, επειδή ακριβώς ελέγχουν τα κύτταρα. 

Καρκίνο μπορούμε να ανιχνεύσουμε στη μήτρα, στο μαστό και σε άλλα όργανα με κυτταρολογική εξέταση, όμως πρόληψη κατά του καρκίνου κυτταρολογικά γίνεται μόνο στον τράχηλο με το test pap.

Τι είναι το τεστ Παπανικολάου και τι δείχνει;

Το τεστ παπ είναι ένας κυτταρολογικός έλεγχος που φέρει το όνομα του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα Γεωργίου Παπανικολάου – του πρώτου που εφάρμοσε και καθιέρωσε τον έλεγχο αυτό- και βασίζεται στη διαπίστωση πως ο οργανισμός μας απορρίπτει συνεχώς κύτταρα, τα οποία αναπληρώνει με άλλα.

Αυτά τα κύτταρα, που έχει αποβάλει φυσιολογικά ο οργανισμός, συλλέγονται ευκολότερα και ανώδυνα και μετά από εργαστηριακή επεξεργασία, δείχνουν ακριβώς την κατάσταση της υγείας ή την παθολογία των κυττάρων.

Ακόμη όμως και αν τη στιγμή της λήψης δεν υπάρχουν αποφολλιδωμένα κύτταρα, μπορούμε με ειδική βούρτσα να πάρουμε υλικό και μάλιστα από συγκεκριμένα σημεία του τραχήλου που θέλουμε να ελέγξουμε. Το υλικό της βούρτσας επιστρώνεται σε πλακίδιο, προκειμένου να εξετασθούν τα κύτταρα από τον κυτταρολόγο.

test Παπανικολάου

Τι είναι το test υγρής φάσεως;

Στο test pap υγρής φάσεως τα κύτταρα συλλέγονται με βούρτσακι και το τραχηλικό δείγμα προς εξέταση εμβαπτίζεται ολόκληρο σε ειδικό φιαλίδιο με υγρό έτσι ώστε να ελεγχθούν όλα τα κύτταρα που υπάρχουν. 

Μετά την ειδική επεξεργασία του υγρού (liquid based cytology) με τα κύτταρα που αιωρούνται, γίνεται η επίστρωση πάνω στο πλακίδιο, έτσι ώστε τα κύτταρα να φαίνονται το ένα πλάι στο άλλο και να μην αλληλοκαλύπτονται, ούτε να καλύπτονται από αίμα ή/και φλεγμονώδη στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό εξετάζουμε όλο το υλικό σε άριστη κατάσταση και έτσι ελαχιστοποιούνται οι ψευδείς αρνητικές ή οι ψευδείς θετικές απαντήσεις. 

Επιπλέον από το ίδιο κυτταρικό εναιώρημα του φιαλιδίου μπορούμε να δώσουμε ένα μέρος για HPV test, δηλαδή για έλεγχο και ανίχνευση καρκινογόνων τύπων του ιού HPV χωρίς άλλη λήψη. Με την υγρή φάση έχουμε τη δυνατότητα του διπλού test, δηλαδή παπ test και HPV test. 

Γιατί είναι τόσο απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση;

Είναι απαραίτητη επειδή ο καρκίνος εξελίσσεται συνήθως σταδιακά κι από την πρώτη ένδειξη μέχρι τη δημιουργία καρκίνου μπορεί να μεσολαβήσουν και 10 χρόνια. Στο αρχικό στάδιο μάλιστα δεν μπορεί να θεωρηθεί καν καρκίνος, αλλά μια απλή προειδοποίηση πως ορισμένα κύτταρα είναι έτοιμα να μετατραπούν σε καρκινικά, και αυτές οι καταστάσεις είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν και να θεραπευτούν.

Πότε γίνεται το τεστ παπ;

Η θεραπεία είναι δύσκολη και πολλές φορές αδύνατη, αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Επειδή όμως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αργεί συνήθως να εξελιχθεί, ο τακτικός έλεγχος με παπ test μια φορά το χρόνο, αρχίζοντας από την ηλικία της πρώτης επαφής, τον προλαβαίνουμε στη γένεση του, όποτε οι πιθανότητες πλήρους θεραπείας είναι πάρα πολλές. Κάθε γυναίκα με παθολογικά ευρήματα στο παπ test οφείλει να υποβάλλεται σε κολποσκόπηση.

Συμπερασματικά σχετικά με το τεστ Παπανικολάου

  • Πρέπει να γίνει πεποίθηση σε όλες τις γυναίκες ότι ο καρκίνος θεραπεύεται πλήρως στις περισσότερες περιπτώσεις, αν διαγνωστεί εγκαίρως.
  • Πρέπει να κατανοήσετε και να υιοθετήσετε την ιδέα πως ο προληπτικός έλεγχος είναι ο κατεξοχήν τρόπος θεραπείας του καρκίνου
  • Όταν κάνετε πρόληψη, δεν περιμένετε κάποιο σύμπτωμα (αίμα, πόνο) για να κάνετε το παπ test. Κάνετε μια φορά το χρόνο προληπτικό έλεγχο.
  • Πρέπει να υπολογίσετε πως η προληπτική ιατρική είναι πιο οικονομική από τη θεραπευτική.
  • Όταν κάνετε μια εξέταση, πρέπει να τη δείχνετε οπωσδήποτε στο γιατρό σας, ο οποίο είναι ο μόνος που μπορεί να την αξιολογήσει σωστά και να συστήσει κολποσκόπηση, HPV DNA test ή ότι άλλο χρειάζεται.

Φροντίζουμε για εσάς

Για μια αξιόπιστη και αποτελεσματική ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το ΤΕΣΤ ΠΑΠ ,καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο γυναικολόγο, ο οποίος διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση και θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους.
Επικοινώνησε σήμερα και κλείσε το ραντεβού σου με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού