Τεστ β Χοριακής: Πότε Πρέπει Να Γίνει;

Τι Είναι Η Β-Χοριακή;

Η β χοριακή γοναδοτροπίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας, δηλαδή περίπου 7 ημέρες μετά από την γονιμοποίηση.

Τι Είναι Το Τεστ Β-Χοριακής;

Το τεστ εγκυμοσύνης ουσιαστικά κάνει μέτρηση της ορμόνης «β-χοριακή γοναδοτροπίνη» στο αίμα. Η β-χοριακή είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα της γυναίκας, όταν το έμβρυο εμφυτευτεί στην μήτρα. 

Μπορεί να εντοπιστεί στα ούρα και στο αίμα της και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες γυναίκες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τεστ εγκυμοσύνης που διατίθενται στο  εμπόριο.

Η εργαστηριακή διάγνωση της εγκυμοσύνης γίνεται με την μέτρηση της ορμόνης αυτής, κάνοντας μια αιματολογική εξέταση. Θεωρείται κατά κανόνα πιο αξιόπιστη από τα συνηθισμένα τεστ εγκυμοσύνης και δίνει συγκεκριμένες τιμές, σε αντίθεση με το τεστ ούρων

Επιπλέον, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της εργαστηριακής διάγνωσης, μπορεί να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη πολύ νωρίτερα, σε σχέση με τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου.

Πότε Πρέπει Να Γίνει Η Εξέταση Της Μέτρησης;

Η β’ χοριακή μετά από την εμβρυομεταφορά, πρέπει να μετρηθεί στο αίμα της εγκύου περίπου 10 – 14 μέρες μετά την σύλληψη. Επιπλέον, η β’ χοριακή μετά από εξωσωματική με βλαστοκύστες μετριέται υποχρεωτικά κατά τη 14η ημέρα από την ωοληψία.

Σε Ποιες Περιπτώσεις Οι Τιμές Της Ορμόνης Είναι Υψηλές;

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

 • Όταν εντοπίζεται δίδυμη ή πολύδυμη κύηση
 • Σε μερικές παθολογικές καταστάσεις εντός και εκτός εγκυμοσύνης (μύλη κύηση, παθολογίες του πλακούντα)

Σε Ποιες Περιπτώσεις Οι Τιμές Της Ορμόνης Είναι Χαμηλές;

Χαμηλή τιμή της ορμόνης παρατηρείται στις εξής περιπτώσεις:

 • Αποβολές.
 • Σύνδρομο κενού σάκου.
 • Εξωμήτρια κύηση.

Πότε Οι Τιμές Της Ορμόνης Θεωρούνται Φυσιολογικές;

Γενικά, το επιθυμητό είναι η τιμή της β-χοριακής, 14 μέρες μετά την ωοληψία, να είναι πάνω από 50.

Η τιμή της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, όταν υπάρχει ομαλή εξέλιξη εγκυμοσύνης, διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες, μέχρι η γυναίκα να φτάσει στην  8η εβδομάδα της κύησης. Στην συνέχεια ο ρυθμός ελαττώνεται, αλλά και πάλι παραμένει σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης.

Σημαντικό είναι να επισημανθεί, πως μια αύξηση των επιπέδων της ορμόνης μικρότερη του 50% σε διάστημα 48 – 72 ωρών ή σταθερά επίπεδα αυτής, συνηγορούν για μια εξωμήτρια κύηση. 

Μειωμένα επίπεδα της ορμόνης, δηλαδή μια τιμή κάτω από 5 mIU/ml θωρείται αρνητική και  δίνουν ενδείξεις μιας μη φυσιολογικής κύησης (παλίνδρομη κύηση, αποβολή). Σε αυτές τις περιπτώσεις πραγματοποιείται υπερηχογραφική αξιολόγηση της κύησης.

Πότε Πραγματοποιείται Η Υπερηχογραφική Διάγνωση Της Κύησης;

Η υπερηχογραφική διάγνωση της κύησης μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την 4η εβδομάδα, όταν δηλαδή εμφανιστεί ο σάκος της κύησης και απαιτούνται τουλάχιστον 1200 IU β χοριακής γοναδοτροπίνης.  

Μετά την 5η εβδομάδα της κύησης μπορεί να απεικονισθεί ο λεκιθικός ασκός (μελλοντικός πλακούντας), που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ενδομήτρια κύηση. Τόσο το έμβρυο, όσο και η καρδιακή λειτουργία του, γίνονται αντιληπτά κατά την 6η εβδομάδα της κύησης.

Πότε Χρειάζεται Επανάληψη Μέτρησης Της Ορμόνης;

Η επαναλαμβανόμενη μέτρηση της β-χοριακής δεν αποτελεί μια εξέταση ρουτίνας. Συστήνεται μόνο στις περιπτώσεις, που ο γιατρός θα κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

 • Κολπική αιμορραγία ή έντονες κράμπες στην μήτρα.
 • Μια υπερηχογραφική εικόνα που δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά στην διάγνωση της κύησης.
 • Υποψία εξωμήτριας κύησης.

Ποια Είναι Τα Παθολογικά Αποτελέσματα Του Τεστ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης αποτελεί μια σαφή ένδειξη πως υπάρχει επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου τα αποτελέσματα δεν είναι σαφή, ή είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, όπως στις εξής περιπτώσεις:

 • Πρόσφατη κύηση και αποβολή – Εάν το τεστ γίνει μέσα στους πρώτους 1-2 μήνες από μια αποβολή, είναι πιθανό να ανιχνεύσει τα επίπεδα της β-χοριακής ορμόνης, που δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει πλήρως.
 • Έκτοπη κύηση – Πρόκειται για την ανάπτυξη την εγκυμοσύνης έξω από την μήτρα, κατά την οποία τα επίπεδα της β-χοριακής ορμόνης αυξάνονται μεν, αλλά όχι με φυσιολογικούς ρυθμούς. Η επανάληψη της μέτρησης μετά από 2 ημέρες μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση μιας έκτοπης κύησης.
 • Μύλη κύηση – Πρόκειται για μια νεοπλασματική νόσο του πλακούντα και προκύπτει όταν περισσότερα του ενός σπερματοζωάρια γονιμοποιούν ένα ωάριο. Μια μύλη κύηση ή κάποιοι όγκοι της ωοθήκης παράγουν β-χοριακή ορμόνη και δίνουν ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.
 • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται για την θεραπεία της υπογονιμότητας και την πρόκληση ωορρηξίας, περιέχουν γοναδοτροπίνη και μπορεί να δώσει ψευδώς την ένδειξη της εγκυμοσύνης.

Φροντίζουμε για εσάς

Για την αξιόπιστη και πλήρη ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα εγκυμοσύνης που σε αφορούν, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν γυναικολόγο, ο οποίος διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση και μπορεί να σε καθοδηγήσει, παρέχοντας απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σου.
Επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Call Now ButtonΚλείσε Ραντεβού