Τεστ β Χοριακής: Πότε Πρέπει Να Γίνει;

Τι Είναι Η Β-Χοριακή;

Η β χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG) είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον πλακούντα, όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας, δηλαδή περίπου 7 ημέρες μετά από την γονιμοποίηση.

Τι Είναι Το Τεστ Β-Χοριακής;

Το τεστ εγκυμοσύνης ουσιαστικά κάνει μέτρηση της ορμόνης «β-χοριακή γοναδοτροπίνη» στο αίμα. Η β-χοριακή είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα της γυναίκας, όταν το έμβρυο εμφυτευτεί στην μήτρα. 

Μπορεί να εντοπιστεί στα ούρα και στο αίμα της και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότερες γυναίκες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τεστ εγκυμοσύνης που διατίθενται στο  εμπόριο.

Η εργαστηριακή διάγνωση της εγκυμοσύνης γίνεται με την μέτρηση της ορμόνης αυτής, κάνοντας μια αιματολογική εξέταση. Θεωρείται κατά κανόνα πιο αξιόπιστη από τα συνηθισμένα τεστ εγκυμοσύνης και δίνει συγκεκριμένες τιμές, σε αντίθεση με το τεστ ούρων

Επιπλέον, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της εργαστηριακής διάγνωσης, μπορεί να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη πολύ νωρίτερα, σε σχέση με τα τεστ εγκυμοσύνης του εμπορίου.

Πότε Πρέπει Να Γίνει Η Εξέταση Της Μέτρησης;

Η εξέταση της μέτρησης της β χοριακής μετριέται ιδανικά αφού περάσουν 2 μέρες από την καθυστέρηση, προκειμένου να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα. Η β’ χοριακή μετά από την εμβρυομεταφορά, πρέπει να μετρηθεί στο αίμα της εγκύου περίπου 10 – 14 μέρες μετά την σύλληψη. Επιπλέον, η β’ χοριακή μετά από εξωσωματική με βλαστοκύστες μετριέται υποχρεωτικά κατά τη 14η ημέρα από την ωοληψία.

Σε Ποιες Περιπτώσεις Οι Τιμές Της Ορμόνης Είναι Υψηλές;

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΗΣ Β-ΧΟΡΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

  • Όταν εντοπίζεται δίδυμη ή πολύδυμη κύηση
  • Σε μερικές παθολογικές καταστάσεις εντός και εκτός εγκυμοσύνης (μύλη κύηση, παθολογίες του πλακούντα)

Σε Ποιες Περιπτώσεις Οι Τιμές Της Ορμόνης Είναι Χαμηλές;

Οι τιμές της β-χοριακής παρατηρούνται υψηλότερες στις εξής περιπτώσεις:

  • Αποβολές.
  • Σύνδρομο κενού σάκου.
  • Εξωμήτρια κύηση.

Πότε Οι Τιμές Της Ορμόνης Θεωρούνται Φυσιολογικές;

Γενικά, το επιθυμητό είναι η τιμή της β-χοριακής, 14 μέρες μετά την ωοληψία, να είναι πάνω από 50.

Η τιμή της β-χοριακής γοναδοτροπίνης, όταν υπάρχει ομαλή εξέλιξη εγκυμοσύνης, διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες, μέχρι η γυναίκα να φτάσει στην  8η εβδομάδα της κύησης. Στην συνέχεια ο ρυθμός ελαττώνεται, αλλά και πάλι παραμένει σε υψηλά επίπεδα για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί, πως μια αύξηση των επιπέδων της ορμόνης μικρότερη του 50% σε διάστημα 48 – 72 ωρών ή σταθερά επίπεδα αυτής, συνηγορούν για μια εξωμήτρια κύηση. 

Μειωμένα επίπεδα της ορμόνης (μια τιμή κάτω από 5 mIU/ml θεωρείται αρνητική) δίνουν ενδείξεις μιας μη φυσιολογικής κύησης (παλίνδρομη κύηση, αποβολή). Σε αυτές τις περιπτώσεις πραγματοποιείται υπερηχογραφική αξιολόγηση της κύησης.

Ποιες είναι οι τιμές της β χοριακής ανά εβδομάδα;

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει φυσιολογική και μη φυσιολογική τιμή β χοριακής ανά εβδομάδα. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, οπότε ανά εβδομάδα η τιμή μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, χωρίς να αποτελεί ένδειξη για κάτι συγκεκριμένο κάθε φορά. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο αναφορικά με τη β χοριακή δεν είναι η τιμή της αυτή καθαυτή, αλλά ο ρυθμός αύξησης και μείωσής της όσο κυλάει η εγκυμοσύνη, η αλλαγή δηλαδή που σημειώνεται στα επίπεδά της. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός πίνακας τιμών ανά εβδομάδα, ώστε να έχεις μια εικόνα για τις τιμές της β χοριακής.

  • 3η εβδομάδα LMP: 5 – 50 mIU/mL
  • 4η εβδομάδα LMP: 5 – 426 mIU/mL
  • 5η εβδομάδα LMP: 18 – 7.340 Miu/mL
  • 6η εβδομάδα LMP: 1.080 – 56.500 mIU/mL
  • 7η – 8η εβδομάδα LMP: 7, 650 – 229.000 Miu/mL
  • 9η – 12η εβδομάδα LMP: 25.700 – 288.000 mIU/mL
  • 13η – 16η εβδομάδα LMP: 13.300 – 254.000 mIU/mL
  • 17η – 24η εβδομάδα LMP: 4,060 – 165,400 mIU/mL
  • 25η – 40η εβδομάδα LMP: 3.640 – 117.000 mIU/mL

Υπάρχουν συγκεκριμένες τιμές που να υποδεικνύουν δίδυμη κύηση;

Οι ακριβείς τιμές που να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για δίδυμη κύηση δεν μπορούν να καθοριστούν, καθώς το εύρος των τιμών ανά εβδομάδα είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, που έχουν προκύψει από τις έρευνες, οι τιμές στις δίδυμες κυήσεις είναι σαφώς αυξημένες συγκριτικά με τις μονήρεις, αν και ο ρυθμός αύξησης δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Για το αν πρόκειται για δίδυμα ή όχι, θα πρέπει να περιμένεις μέχρι την 6η με 8η εβδομάδα, αναλόγως και του τύπου των διδύμων.

Πώς γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση της β χοριακής γίνεται με απλή αιμοληψία, η οποία μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, μέσα στην οποία θα λάβεις  και τα αποτελέσματα.

Πότε Πραγματοποιείται Η Υπερηχογραφική Διάγνωση Της Κύησης;

Η υπερηχογραφική διάγνωση της κύησης μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την 4η εβδομάδα, όταν δηλαδή εμφανιστεί ο σάκος της κύησης και απαιτούνται τουλάχιστον 1200 IU β χοριακής γοναδοτροπίνης.  

Μετά την 5η εβδομάδα της κύησης μπορεί να απεικονισθεί ο λεκιθικός ασκός (μελλοντικός πλακούντας), που επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ενδομήτρια κύηση. Τόσο το έμβρυο, όσο και η καρδιακή λειτουργία του, γίνονται αντιληπτά κατά την 6η εβδομάδα της κύησης.

Πότε Χρειάζεται Επανάληψη Μέτρησης Της Ορμόνης;

Η επαναλαμβανόμενη μέτρηση της β-χοριακής δεν αποτελεί μια εξέταση ρουτίνας. Συστήνεται μόνο στις περιπτώσεις, που ο γιατρός θα κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι παρακάτω:

  • Κολπική αιμορραγία ή έντονες κράμπες στην μήτρα.
  • Μια υπερηχογραφική εικόνα που δημιουργεί ερωτηματικά όσον αφορά στην διάγνωση της κύησης.
  • Υποψία εξωμήτριας κύησης.

Ποια Είναι Τα Παθολογικά Αποτελέσματα Του Τεστ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης αποτελεί μια σαφή ένδειξη πως υπάρχει επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου τα αποτελέσματα δεν είναι σαφή, ή είναι δύσκολο να ερμηνευτούν, όπως στις εξής περιπτώσεις:

  • Πρόσφατη κύηση και αποβολή – Εάν το τεστ γίνει μέσα στους πρώτους 1-2 μήνες από μια αποβολή, είναι πιθανό να ανιχνεύσει τα επίπεδα της β-χοριακής ορμόνης, που δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει πλήρως.
  • Έκτοπη κύηση – Πρόκειται για την ανάπτυξη την εγκυμοσύνης έξω από την μήτρα, κατά την οποία τα επίπεδα της β-χοριακής ορμόνης αυξάνονται μεν, αλλά όχι με φυσιολογικούς ρυθμούς. Η επανάληψη της μέτρησης μετά από 2 ημέρες μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση μιας έκτοπης κύησης.
  • Μύλη κύηση – Πρόκειται για μια νεοπλασματική νόσο του πλακούντα και προκύπτει όταν περισσότερα του ενός σπερματοζωάρια γονιμοποιούν ένα ωάριο. Μια μύλη κύηση ή κάποιοι όγκοι της ωοθήκης παράγουν β-χοριακή ορμόνη και δίνουν ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης.
  • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται για την θεραπεία της υπογονιμότητας και την πρόκληση ωορρηξίας, περιέχουν γοναδοτροπίνη και μπορεί να δώσει ψευδώς την ένδειξη της εγκυμοσύνης.

Συχνές Ερωτήσεις:

Ποιο Είναι Το Κόστος Για Την Εξέταση Της Β Χοριακής;

Το κόστος της εξέτασης της β χοριακής εξαρτάται ανά περίπτωση. Επιπλέον, ανάλογα με τα ευρήματα από την πρώτη εξέταση, ο μαιευτήρας – γυναικολόγος θα κρίνει το αν χρειάζεται να γίνει ξανά ένας τέτοιος έλεγχος και θα σε ενημερώσει για την τελική τιμή.

Υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να γίνει; Π.χ. πρωί ή απόγευμα;

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ώρα που πρέπει να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη εξέταση. Συνεπώς μπορεί να γίνει είτε το πρωί είτε το απόγευμα.

Για να κάνω την εξέταση της β χοριακής, πρέπει να είμαι νηστική;

Δεν χρειάζεται να είσαι νηστική ή να έχεις κάνει οποιαδήποτε προετοιμασία για μια εξέταση β χοριακής.

Ποιος είναι ο χρόνος των αποτελεσμάτων;

Τα αποτελέσματα από την εξέταση της β χοριακής βγαίνουν αυθημερόν. Περισσότερες λεπτομέρειες θα μάθεις την ημέρα της εξέτασης.

Μπορεί να γίνει η β χοριακή πριν την καθυστέρηση;

Η εξέταση της β χοριακής συστήνεται για μετά τη δεύτερη μέρα από την καθυστέρηση. Σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης, το διάστημα από τη 10η με 14η μέρα από την εμβρυομεταφορά κρίνεται ως το πιο κατάλληλο, προκειμένου να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα από την εξέταση.

Φροντίζουμε για εσάς

Για την αξιόπιστη και πλήρη ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα εγκυμοσύνης που σε αφορούν, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν γυναικολόγο, ο οποίος διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση και μπορεί να σε καθοδηγήσει, παρέχοντας απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σου.
Επικοινώνησε σήμερα με τον Ελευθέριο Αναστασάκη, μαιευτήρα γυναικολόγο στο τμήμα εμβρυομητρικής ιατρικής στο Μαιευτήριο ΙΑΣΩ και ειδικό αναπαραγωγής στο Institute of Life. Ενημερώσου για τη β χοριακή, πότε δείχνει εγκυμοσύνη και ό,τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζεις και κλείσε το ραντεβού σου.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού