Υπερηχογράφημα Β Επιπέδου – Τι Είναι, Τι Δείχνει & Πότε Γίνεται;
Στις μέρες μας, για τις περισσότερες γυναίκες που βρίσκονται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, το υπερηχογράφημα Β επιπέδου, αποτελεί μια εξέταση ρουτίνας, που αλλιώς ονομάζεται και υπέρηχος Β τριμήνου.
Τι ακριβώς όμως είναι η συγκεκριμένη εξέταση, πότε πρέπει να γίνεται και ποια προβλήματα σχετικά με το έμβρυο και την συνολική πορεία της εγκυμοσύνης μπορεί να εντοπίσει;
Τι είναι το υπερηχογράφημα Β επιπέδου;
Πρόκειται για μια από τις βασικές εξετάσεις που διενεργούνται στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης όπως αναφέραμε και νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα, από την 20η έως την 23η εβδομάδα της κύησης.
Η εξέταση Β επιπέδου, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ανατομία του εμβρύου και είναι ένας εναλλακτικός τρόπος να ανιχνευθούν τα έμβρυα με σύνδρομο Down. Κατά την διάρκεια της εξέτασης β’ επιπέδου θα διενεργηθεί και η μέτρηση του τραχήλου που θα μας υπολογίσει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, καθώς και η μέτρηση των αντίστασεων στις μητριαίες αρτηρίες που θα καθορίσουν και την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας και εμβρύου υπολειπόμενης ανάπτυξης.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του υπερηχογραφήματος Β επιπέδου;
Χάρη στο υπερηχογράφημα Β επιπέδου, ο ιατρός είναι σε θέση να εξετάσει τα εξής:
- Την φυσιολογική και ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης
- Τυχόν συγγενείς ή ανατομικές ανωμαλίες που είναι πλέον ανιχνεύσιμες στο συγκεκριμένο στάδιο της εγκυμοσύνης
- Διάφορες καταστάσεις ή νόσοι του εμβρύου, αρκετές από τις οποίες είναι ιάσιμες είτε ενδομητρίως ή και μετά τη γέννηση
- Οι πιθανότητες που έχει το έμβρυο να αναπτύξει Τρισωμία 21 (σύνδρομο Down)
- Η πιθανότητα πρόωρου τοκετού και συγκεκριμένα πριν από τις 33 εβδομάδες κύησης
- Η πιθανότητα υπέρτασης της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Πως πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Β επιπέδου;
Η συγκεκριμένη εξέταση έχει καθιερωθεί να πραγματοποιείται μεταξύ των 20 και 23 εβδομάδων, ώστε το έμβρυο να είναι αρκετά ανεπτυγμένο και να μπορεί να εκτιμηθεί ικανοποιητικά η ανατομία του.
Πριν από το υπερηχογράφημα, μπορεί να χρειαστεί η έγκυος να πιεί νερό, προκειμένου να έχει μια πλήρη ουροδόχο κύστη, γεγονός που διευκολύνει τη λήψη υπερηχογραφικών εικόνων.
Στη συνέχεια, θα ξαπλώσει με την κοιλιά εκτεθειμένη, όπου κατά συστήματα, δηλαδή ξεχωριστά, θα εξεταστούν όλα τα ζωτικά όργανα και η συνολική ανατομία του εμβρύου.
Έτσι λοιπόν, θα εξεταστούν με ξεχωριστές υπερηχογραφικές τομές, τα εξής:
- Κεφάλι
- Εγκέφαλος
- Πρόσωπο
- Αυχένας
- Σπονδυλική στήλη
- Θώρακας και πνεύμονες
- Καρδιά
- Κοιλιακό τοίχωμα
- Γαστρεντερικό σύστημα
- Ουροποιητικό σύστημα και νεφροί
- Χέρια και πόδια
- Γεννητικά όργανα – φύλο
Κατά το χρονικό διάστημα που διενεργείται το υπερηχογράφημα Β επιπέδου, γίνεται ταυτόχρονη εκτίμηση του ενδεχόμενου κινδύνου, για τα εξής:
- Πρόωρος τοκετός – Γίνεται με μέτρηση του μήκους του τραχήλου ενδοκολπικά, όπου συνεκτιμώνται και άλλες παράμετροι, από το προηγούμενο ιστορικό της εγκύου.
- Προεκλαμψία και ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης – Πραγματοποιείται με εξέταση της ροής σε αγγεία της μητέρας (μητριαίες αρτηρίες) και δείχνει πόσο καλά αιματώνεται ο πλακούντας. Όταν η ροή σε αυτά τα αγγεία παρουσιάζει υψηλές αντιστάσεις (γίνεται δηλαδή με δυσκολία) αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτύξει η μητέρα υπέρταση αργότερα στην εγκυμοσύνη ή να μην αναπτυχθεί επαρκώς το έμβρυο.
Πόσο αποτελεσματικό είναι το υπερηχογράφημα Β επιπέδου;
Με την αναλυτική εξέταση Β επιπέδου, μπορεί να ανιχνευθεί κατά μέσο όρο το 70% των σοβαρών και το 45% των ήπιων ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου. Αξίζει όμως να τονιστεί, πως δυστυχώς, κανένα υπερηχογράφημα ή εξέταση, όσο αναλυτικό και πλήρες μπορεί να είναι, δεν είναι σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο το σύνολο των ανωμαλιών, καθώς και να εγγυηθεί τη φυσιολογική γέννηση του μωρού.
Από ποιον πραγματοποιείται η εξέταση Β επιπέδου;
Όπως συμβαίνει με την αυχενική διαφάνεια, έτσι και το υπερηχογράφημα Β επιπέδου, πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένους υπερηχογραφιστές, οι οποίοι ασχολούνται εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά με τον προγεννητικό έλεγχο.
Στην προκειμένη περίπτωση, όλες οι υπερηχογραφικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, καθώς και οι μη επεμβατικές, (η επεμβατικός έλεγχος – NIPT, λήψη τροφοβλάστη – CVS και αμνιοπαρακέντηση), θα πραγματοποιηθούν από τον ίδιο τον δρα Αναστασάκη, ο οποίος διαθέτει ειδική πιστοποίηση στους υπερήχους, μετά από ειδική εκπαίδευση στο Λονδίνο.
Τι γίνεται αν το υπερηχογράφημα δείξει κάποιο πρόβλημα;
Στην περίπτωση που μέσω της εξέτασης, φανεί πως εντοπίζεται κάποιο θέμα, αρχικά δεν υπάρχει λόγος να κυριευτεί η έγκυος από πανικό. Σε πολλές περιπτώσεις, η διενέργεια άλλων εξετάσεων, αποδεικνύει ότι αυτό που φάνηκε «ύποπτο» στον υπέρηχο, τελικά δεν αποτελεί λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας.
Στην περίπτωση που πράγματι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η έγκαιρη διάγνωσή του μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη αντιμετώπισή του. Για παράδειγμα, κάποια προβλήματα που συνδέονται με τον καρδιακό ρυθμό, μπορούν να θεραπευτούν με φαρμακευτική αγωγή πριν ακόμη γεννηθεί το μωρό, ενώ άλλες ανωμαλίες μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά και κατά την διάρκεια της ενδομήτριας ζωής.
Μάθε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το υπερηχογράφημα Β επιπέδου και το κόστος της εξέτασης, κλείνοντας σήμερα το ραντεβού σου με τον ειδικευμένο Μαιευτήρα Γυναικολόγο, Ελευθέριο Αναστασάκη.