Γυναικεία Υπογονιμότητα: Αίτια & Αντιμετώπιση

Γυναικεία Υπογονιμότητα

Εγκυμοσύνη. Η επιθυμία και το όνειρο των περισσότερων γυναικών. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις, που η πολυπόθητη εγκυμοσύνη δεν έρχεται, ακόμα και μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες

Είναι γεγονός, πως το πρόβλημα της υπογονιμότητας γίνεται ολοένα και πιο έντονο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια να αναζητούν μια ευκαιρία μέσα από την τεχνητή γονιμοποίηση. Κάποιες περιπτώσεις είναι επιτυχημένες, άλλες πάλι όχι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι γεννήσεις έχουν ελαττωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται τόσο σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες, καθώς πολλά είναι τα ζευγάρια που αναβάλλουν την δημιουργία οικογένειας για αργότερα, όσο και σε πολλές άλλες αιτίες ακόμα.

Το ερώτημα όμως, που βασανίζει πολλές γυναίκες, παραμένει :

«Γιατί δεν μπορώ να μείνω έγκυος;»

Πότε υπάρχει ζήτημα υπογονιμότητας;

Πριν δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την γυναικεία υπογονιμότητα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πότε κρίνεται άξιο προβληματισμού το γεγονός ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος.Ένα ζευγάρι, θεωρείται πως αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, εάν προσπαθεί επί ένα χρόνο να συλλάβει, χωρίς επιτυχία.

Ας δούμε όμως τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την υπογονιμότητα:

  • Περίπου 60% των ζευγαριών συλλαμβάνουν μέσα σε διάστημα 6 μηνών προσπάθειας.
  • Περίπου 20% συλλαμβάνουν με 18 μήνες προσπάθειας.
  • Σε ποσοστό 20% διαπιστώνονται προβλήματα υπογονιμότητας, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν
  • Yπάρχει και ένα 10% όπου η αιτία της υπογονιμότητας είναι άγνωστη και δεν μπορεί να εντοπιστεί

Αυτή η τελευταία περίπτωση, είναι γνωστή και ως ιδιοπαθής υπογονιμότητα.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, αν δεν έχει παρέλθει πρώτα ένας χρόνος προσπαθειών με ελεύθερες επαφές.

Τι γίνεται μετά από αυτό το διάστημα;

Μόλις περάσει αυτό το εύλογο διάστημα, ο γιατρός θα συστήσει συγκεκριμένες ορμονικές εξετάσεις αίματος που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένο σημείο του κύκλου (2η ‘έως 5ή μέρα του κύκλου) , στις οποίες πρέπει να υποβληθεί η γυναίκα. Πέρα από τις εξετάσεις αυτές, θα ακολουθήσει και μια σειρά άλλων εξετάσεων όπως η υστεροσαλπιγγογραφία (που διενεργείται από την 8η έως την 12η μέρα του κύκλου).

Δεν χρειάζεται πανικός και ανησυχία στην σκέψη όλων αυτών των εξετάσεων. Ο γυναικολόγος θα σου εξηγήσει τον ρόλο της καθεμίας από αυτές και ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα σου προτείνει την κατάλληλη μέθοδο σύλληψης για την δική σου περίπτωση, αν πράγματι διαπιστωθεί πρόβλημα υπογονιμότητας.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την υπογονιμότητα

Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να θεωρηθούν ως αίτια υπογονιμότητας:

  • Ηλικία – Η ηλικία παίζει έναν καθοριστικό παράγοντα. Αυτό γιατί, όσο μεγαλώνει η γυναίκα, ελαττώνεται και η γονιμοποιητική της ικανότητα. Η αναβολή της δημιουργίας οικογένειας, συνεπάγεται πως η γυναίκα μεγαλώνει σε ηλικία και αυτό μπορεί να δυσκολέψει την σύλληψη.
  • Τρόπος ζωής – Ο τρόπος ζωής και η διατροφή αποτελούν έναν άλλο σημαντικό παράγοντα. Η καλή φυσική κατάσταση και υγεία, συμβάλλουν στην αύξηση της γονιμότητας, ενώ μια φτωχή ή ανεπαρκής διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά την γονιμότητα.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή, παρέχει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αντιοξειδωτικά και φυσικά πρέπει να συνοδεύονται από άφθονη κατανάλωση νερού

  • Ανεξήγητη υπογονιμότητα – Το ποσοστό της τάξεως του 10%, που αναφέρθηκε και νωρίτερα, αφορά στις περιπτώσεις όπου δεν βρίσκεται κάποιος αιτιολογικός παράγοντας μέσα από τις διαγνωστικές μεθόδους και οδηγούμαστε έτσι σε ανεξήγητη ή αλλιώς, ιδιοπαθή υπογονιμότητα.

Η συνεχής εξέλιξη της ιατρικής, τείνει στην μείωση αυτού του ποσοστού.

  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – Ορισμένες λοιμώξεις, που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή (πχ χλαμυδιακές λοιμώξεις, μυκόπλασμα) μπορούν να μειώσουν την γονιμότητα.

Οι φλεγμονές αυτές, συχνά είναι σιωπηλές, δηλαδή υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς εμφανή συμπτώματα και αποτελούν στην Ευρώπη τα βασικά αίτια στειρότητας, υπογονιμότητας, καταστροφής των σαλπίγγων, καθώς και έκτοπης κύησης (δηλαδή της εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου σε θέση εκτός της κοιλότητας της μήτρας)

  • Υπερβολικά χαμηλό ή αυξημένο βάρος – Και στις δύο περιπτώσεις μειώνεται η γονιμότητα της γυναίκας. Αυτό οφείλεται σε διαταραχές στην έκκριση ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν την λειτουργία του γυναικείου γεννητικού συστήματος.Αυτές οι διαταραχές παρατηρούνται συχνά σε παχύσαρκες γυναίκες, καθώς και στις ελλιποβαρείς.
  • Κάπνισμα – Αναμφισβήτητα το κάπνισμα ελαττώνει την γονιμότητα και αυτό επιβεβαιώνεται από τα ποσοστά υπογονιμότητας, τα οποία είναι υψηλότερα στις περιπτώσεις των καπνιστών, απ’ ότι στους μη καπνιστές.

Οι τοξίνες που παράγονται στον οργανισμό ενός καπνιστή, οδηγούν σε ορμονικές διαταραχές, καθώς και στην ταχύτερη απώλεια ωαρίων

  • Άγχος – Οι αγχώδεις άνθρωποι, έχουν παρατηρηθεί να παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά γονιμότητας και αυτό ισχύει τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες.
  • Επανειλημμένες εκτρώσεις – Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε άμβλωση ή αποβολή, είναι πολύ πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα, ή να γεννήσουν λιποβαρή βρέφη.

Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα/Αντιμετώπιση

  1. Υστεροσαλπιγγογραφία

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ακτινογραφία της μήτρας και των σαλπίγγων. Κατά την διάρκεια της εξέτασης εγχέεται ειδικό σκιαγραφικό υγρό στην μήτρα μέσω του τραχήλου. Στην συνέχεια λαμβάνεται μια σειρά από ακτινογραφίες, ώστε να διαπιστωθεί αν το υγρό αυτό ρέει προς την κοιλιά μέσω των σαλπίγγων.

Αν το υγρό πράγματι ρέει προς την κοιλιά, αυτό σημαίνει πως οι σάλπιγγες είναι διαβατές και άρα μπορεί να περάσει το γονιμοποιημένο ωάριο από την σάλπιγγα στην μήτρα. Αυτή η εξέταση όμως, δίνει επιπλέον και μια συνολική εικόνα της μήτρας, αποκαλύπτοντας τυχόν ανατομικά προβλήματα (πχ διάφραγμα, δίκερη μήτρα).

 

  1. Ορμονικός έλεγχος

Αν η γυναίκα έχει κανονικά έμμηνο ρύση, αλλά δεν συλλαμβάνει, τότε πρέπει να εξεταστεί για τυχόν ορμονικό πρόβλημα. Οι εξετάσεις αυτές γίνονται στην αρχή του κύκλου (ανάμεσα στην δεύτερη και την πέμπτη μέρα του κύκλου) και αφορούν στην μέτρηση ορισμένων ορμονών (FSH, LH, οιστραδιόλη, προλακτίνη, TSH, AMH). Τα επίπεδα αυτών των ορμονών αποκαλύπτουν την ηλικία των ωοθηκών, δηλαδή κατά πόσο οι ωοθήκες έχουν απόθεμα ωαρίων.

 

  1. Υπερηχογράφημα

Η γυναίκα παράλληλα με τον ορμονικό έλεγχο, κάνει ένα κολπικό υπερηχογράφημα στην αρχή του κύκλου. Με το υπερηχογράφημα, ο γιατρός αποκτά μια ολοκληρωμένη εικόνα της μήτρας των ωοθηκών και των ωοθηλακίων.

 

  1. Λαπαροσκόπηση/Υστεροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση και η υστεροσκόπηση δίνουν την πιο πλήρη εικόνα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Αν κατά την διάρκεια της εξέτασης εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, ο γιατρός είναι σε θέση να το διορθώσει σε πολλές περιπτώσεις άμεσα, χωρίς η γυναίκα να χρειαστεί να υποβληθεί ξανά σε χειρουργείο.

Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι πιο πολύπλοκο, τότε ακολουθείται η ενδεδειγμένη μέθοδος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Η εξέταση αυτή συνίσταται στις εξής περιπτώσεις :

  • Όταν φαίνεται από τις αρχικές εξετάσεις πως υπάρχει πρόβλημα στην μήτρα ή στις σάλπιγγες
  • Όταν υπάρχει ιστορικό φλεγμονών στην πύελο
  • Όταν ερευνάται το ενδεχόμενο ενδομητρίωσης

Ποιες είναι οι παθήσεις που συνδέονται με την υπογονιμότητα

  • Ορμονικές διαταραχές
  • Έλλειψη ωορρηξίας
  • Κατεστραμμένες ή αποφραγμένες σάλπιγγες
  • Ενδομητρίωση – Όπου κύτταρα από το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσονται γύρω από την μήτρα, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγές, ή στο περιτόναιο
  • Ανεπαρκής τραχηλική βλέννα
  • Αντισπερματικά αντισώματα
  • Αποτυχία συγκόλλησης του εμβρύου στην μήτρα
  • Ινομυώματα – Καλοήθεις όγκοι στην μήτρα οι οποίοι σχηματίζονται από μυϊκά κύτταρα της μήτρας
  • Πρόωρη εμμηνόπαυση
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών – Το σύνδρομο που επηρεάζει τον κύκλο της γυναίκας, τις ορμόνες, την γονιμότητα, την εμφάνισή της, αλλά και την ωορρηξία της.
  • Συμφύσεις από προηγούμενες εγχειρήσεις
  • Φλεγμονές των αναπαραγωγικών οργάνων

Φροντίζουμε για εσάς

Για την ασφάλεια και την ορθή ενημέρωσή σου πάνω στο θέμα της γυναικείας υπογονιμότητας, είναι καλύτερο να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο και έμπειρο γυναικολόγο.
Επικοινώνησε σήμερα κιόλας με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού