Υστεροσκοπική Αφαίρεση Πολύποδα Μήτρας

Dr. Ελευθέριος Αναστασάκης

Υστεροσκοπική Αφαίρεση Πολύποδα Μήτρας

Οι πολύποδες της μήτρας είναι μια αρκετά συχνή γυναικολογική πάθηση. Με τις σύγχρονες μεθόδους που φέρνει η υστεροσκοπική αφαίρεση όμως, έχεις την δυνατότητα να κάνεις μια πολύ απλή επέμβαση και την ίδια κιόλας μέρα, να επιστρέψεις στην καθημερινότητα και στις δουλειές σου.
Σε αυτή την ενότητα θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τους πολύποδες και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν με απόλυτη επιτυχία.

Πολύποδας Ενδομητρίου

Τι Είναι Οι Πολύποδες Μήτρας;

Οι πολύποδες μήτρας, μαζί με τα ινομυώματα αποτελούν τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις μάζες και εντοπίζονται :

  • Στο εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας ( ενδομητρικοί πολύποδες)
  • Στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες)

Οι πολύποδες είναι εξαρτώμενοι από τις ορμόνες, καθώς η παθογένεσή τους συνδέεται με την επίδραση που έχουν τα οιστρογόνα στο ενδομήτριο. Συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 40 – 50 χρονών σε ποσοστό 10%.

Οι ενδομητρικοί πολύποδες διακρίνονται σε 2 κατηγορίες:

  • Αδενωματώδεις – Αποτελούνται από ινώδη ιστό και αδένες του ενδομητρίου. Είναι η συχνότερη μορφή εμφάνισης πολύποδα.
  • Πλακουντιακοί – Τμήμα του πλακούντα παραμένει εντός της μήτρας μετά τον τοκετό, ή μετά από την διακοπή της εγκυμοσύνης (έκτρωση). Πρόκειται για πιο σπάνια μορφή.

Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά ως λίγα εκατοστά και αιματώνονται από μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Οι πιο κοινοί πολύποδες συνδέονται με την μήτρα μέσω ενός μίσχου και γι’ αυτό ονομάζονται μισχωτοί πολύποδες.

Οι πολύποδες εμφανίζουν πολύ σπάνια στην επιφάνειά τους καρκινικά κύτταρα και συναντώνται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Οι πολύποδες της μήτρας εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες που διανύουν ή έχουν ολοκληρώσει την εμμηνόπαυση. Μπορούν βέβαια να εμφανιστούν και σε νεότερες ηλικίες.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα;

Οι πολύποδες σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα και συνήθως η διάγνωσή τους γίνεται τυχαία κατά την διάρκεια του τυπικού γυναικολογικού ελέγχου. Στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα, αυτά είναι τα εξής:

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΜΜΗΝΟΡΥΣΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ

ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΟΝΟΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΩΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟ (ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ)

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΠΟΒΟΛΕΣ 3 Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΥΗΣΕΩΝ (ΚΑΘ’ ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ)

Πώς Γίνεται Η Διάγνωση;

Η διάγνωση του ενδομητρικού πολύποδα δεν είναι πάντα εύκολη, εκτός κι αν ο πολύποδας προβάλλει από το στόμιο του τραχήλου της μήτρας.

Η πιο ακριβής και σωστή διάγνωση σχετικά με μια ενδομήτρια πάθηση, όπως είναι οι πολύποδες, μπορεί να γίνει με την υστεροσκόπηση.

Επίσης, κατά την υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει και αφαίρεση του πολύποδα και στην συνέχεια βιοψία για να εξεταστεί αν υπάρχει κακοήθεια.

Πως Πραγματοποιείται Η Υστεροσκόπηση Για Αφαίρεση Πολύποδα Μήτρας;

Γενικά, αν στην υστεροσκόπηση εμφανιστεί πολύποδας μήτρας, τότε πρέπει να γίνει και αφαίρεση για να αποφευχθεί ενδεχόμενη μετατροπή σε κακοήθεια. Η αφαίρεση πραγματοποιείται με την διαδικασία της επεμβατικής υστεροσκόπησης.

Η επέμβαση για την αφαίρεση του πολύποδα υστεροσκοπικά, είναι μια πολύ απλή και γρήγορη διαδικασία, η οποία κρατάει περίπου 5 – 10 λεπτά. Μπορεί να γίνει ακόμα και στο ιατρείο. Η ασθενής μπορεί να έρθει το πρωί και μέχρι το μεσημέρι να έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της.

Η διαδικασία δεν απαιτεί ολική νάρκωση, παρά μόνο μια ελαφριά αναισθησία.

Η υστεροσκόπηση γίνεται με την χρήση ενός λεπτού σωλήνα, που διαθέτει κάμερα και φως και ονομάζεται υστεροσκόπιο. Η προβολή της εικόνας γίνεται σε μια υψηλής ευκρίνειας οθόνη. 

Το υστεροσκόπιο εισάγεται αρχικά στον κόλπο και στην συνέχεια στον τράχηλο, μέχρι να φτάσει το εσωτερικό της μήτρας.
Μόλις εντοπισθεί, ο πολύποδας κόβεται από την ρίζα του και αφαιρείται από την μήτρα.

Μέθοδοι Αντιμετώπισης

Η αφαίρεση των πολυπόδων του ενδομητρίου μπορεί να επιτευχθεί με 2 τεχνικές :

  • Υστεροσκόπηση – Το υστεροσκόπιο εισάγεται από τον κόλπο και έτσι υπάρχει συνολική εικόνα του εσωτερικού της μήτρας, εντοπισμός του πολύποδα και στην συνέχεια ασφαλής και ολική αφαίρεσή του. Ο πολύποδας από εκεί αποστέλλεται πάντα για βιοψία.
  • Διαγνωστική απόξεση ενδομητρίου – Εισάγεται στην μήτρα ένα ειδικό χειρουργικό εργαλείο, το οποίο ονομάζεται ξέστρο και ο γυναικολόγος το χειρίζεται ώστε να καταφέρει να αποξέσει το εσωτερικό της μήτρας και να αφαιρέσει τον πολύποδα.

Και οι δυο παραπάνω διαδικασίες απαιτούν ελαφρά αναισθησία. Διαρκούν 10 – 15 λεπτά και η γυναίκα είναι σε θέση να επιστρέψει στην καθημερινότητά της από την επόμενη κιόλας μέρα.

Πλεονεκτήματα Υστεροσκοπικής Αφαίρεσης Πολύποδα Μήτρας

Η υστεροσκοπική μέθοδος είναι αυτή που προτιμούν οι περισσότεροι σύγχρονοι γυναικολόγοι καθώς:

ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΥΣΤΕΡΟΣΚΟΠΙΟΥ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ

ΑΚΡΙΒΗΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Ο ΜΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΠΟΔΑ

ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΙΚΗ ΝΑΡΚΩΣΗ

Συμπερασματικά η υστεροσκοπική αφαίρεση πολύποδα της μήτρας είναι μια απόλυτα ασφαλής, γρήγορη και αποτελεσματική επέμβαση, που καταφέρνει με ακρίβεια να εντοπίσει και να αφαιρέσει τον πολύποδα.

Φροντίζουμε για εσάς

Καλό θα είναι να απευθυνθείς σε κάποιον γιατρό που να έχει εμπειρία σε παρόμοια γυναικολογικά προβλήματα και να έχει εξειδίκευση στην υστεροσκοπική μέθοδο.
Επικοινώνησε σήμερα για οποιαδήποτε απορία έχεις με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού