Υπερηχογράφημα 1ο τρίμηνου κύησης με 3D υπερηχογραφία

Σκοπός: Η αξιολόγηση της τρισδιάστατης υπερηχογραφίας ως εναλλακτική μέθοδος για τον έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου, τον προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας και τη μέτρηση του όγκου εμβρυικών στοιχείων στο 1ο τρίμηνο της κύησης.

Μέθοδος: Προοπτική μελέτη 199 επιτόκων που υποβάλλονται στον έλεγχο 1ου τριμήνου για ανευπλοειδισμό. Στις επίτοκες αυτές η αυχενική διαφάνεια και η ανατομία του εμβρύου αξιολογείται πέραν της δυσδιάστατης υπερηχογραφίας και με τη χρήση τρισδιάστατης υπερηχογραφίας ενώ μετά το πέρας της συμβατικής εξέτασης υπολογίζεται και ο όγκος επιλεγμένων εμβρυικών στοιχείων που συσχετίσθηκαν με το βάρος γέννησης.

Αποτελέσματα: Με την 3-D μέθοδο αξιολογήθηκε η ανατομία της κεφαλής-εγκεφάλου του εμβρύου (93,5%), της σπονδυλικής στήλης (85,4%), των άνω (88,4%) και κάτω άκρων (87,9%) και του κλειστού κοιλιακού τοιχώματος (98,5%). Το ρινικό οστό αναγνωρίστηκε στο 62,1%, ο στόμαχος στο 85,9% ενώ η ουροδόχος κύστη στο 57,3% των περιπτώσεων. Η αυχενική διαφάνεια προσδιορίστηκε με ακρίβεια στις μισές από τις περιπτώσεις με την 3D μέθοδο. Η ισχυρότερη συσχέτιση εμβρυικών όγκων με το βάρος γέννησης ήταν με τον όγκο του εμβρύου, έπειτα με τον όγκο του εμβρυικού σάκου, και τέλος με τον του όγκο του πλακούντα.

Συμπεράσματα: Η εξέταση τρισδιάστατων εικόνων από μόνη της δεν επαρκεί για τη λεπτομερή εξέταση του εμβρύου στο 1ο τρίμηνο της κύησης και για την διενέργεια της εξέτασης της αυχενικής διαφάνειας. Ο όγκος του εμβρύου σχετίζεται καλύτερα με το βάρος κατά τη γέννηση από όλες τις άλλες εμβρυικές παραμέτρους, γεγονός που επιβεβαιώνει την σημασία του 1ου τριμήνου της κύησης για την πρώιμη αναγνώριση παθολογίας της κύησης.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού