1η – 4η Εβδομάδα Κύησης (Εγκυμοσύνης)

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

1η εβδομάδα κύησης (Ημέρα 1η – 7η)

Εβδομάδα κύησης 1η

Τι συμβαίνει σε σένα

Εάν επιθυμείς να γίνεις μητέρα, έχει έρθει η ώρα να κάνεις τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν, πριν από την σύλληψη (ο προγεννητικός έλεγχος). Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να υιοθετήσεις έναν καινούργιο τρόπο ζωής, από τον οποίο θα επωφεληθείς τόσο εσύ, όσο και το μωρό σου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του νέου τρόπου ζωής είναι να απαλλαχθείς από βλαβερές συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης την 1η εβδομάδα κύησης περιλαμβάνουν την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και την απότομη αύξησή της στην ωορρηξία και την ύπαρξη αυξημένης τραχηλικής βλέννας.

Η πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης ουσιαστικά αρχίζει την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου, παρότι ακόμα δεν έχει γίνει η σύλληψη.

2η εβδομάδα κύησης (Ημέρα 8η – 14η)

Εβδομάδα κύησης 1η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Η περίοδος έχει τελειώσει και το σώμα κάνει τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες, ώστε να είναι έτοιμο για την σύλληψη. Σύντομα θα ξεκινήσει η ωορρηξία, η οποία αποτελεί την απελευθέρωση του ώριμου ωαρίου από τις ωοθήκες.

Στην εγκυμοσύνη 2 εβδομάδων, το ωάριο κατεβαίνει προς τις σάλπιγγες και μέσα σε μια τυχερή νύχτα, ξεκινάει το ταξίδι του. Καλό θα ήταν 3 μήνες πριν την σύλληψη να αρχίσεις να παίρνεις Φυλλικό (ή Φολικό) Οξύ.

Το Φυλλικό Οξύ είναι απαραίτητο στον οργανισμό κάθε γυναίκας που είναι έγκυος, καθώς προστατεύει απέναντι σε ενδεχόμενες γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου και μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας (υπέρταση της κύησης).

3η εβδομάδα κύησης (Ημέρα 15η – 21η)

Εβδομάδα κύησης 3η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Στην εγκυμοσύνη 3 εβδομάδων, τα σπερματοζωάρια κατευθύνονται προς τις σάλπιγγες. Εκατομμύρια σπερματοζωάρια διεκδικούν μια θέση στο ωάριο, αλλά μόνο ένα καταφέρνει τελικά και το γονιμοποιεί. Μόλις συνέβη η γονιμοποίηση.

Μέσα από το ωάριο και το σπερματοζωάριο, δημιουργείται ένα κοινό κύτταρο, το οποίο ονομάζεται Ζυγώτης. Ο Ζυγώτης συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και τα κύτταρα συνεχώς αυξάνονται, μέχρι που δημιουργείται η βλαστοκύστη. Η βλαστοκύστη δεν είναι τίποτα άλλο από το έμβρυο κατά την μέρα της ανάπτυξής του. Τα κύτταρα σε αυτή την φάση, είναι περίπου 120-150.

Η βλαστοκύστη φτάνει στην μήτρα και έρχεται σε επαφή με το ενδομήτριο (η εσωτερική κοιλότητα της μήτρας).

Τα συμπτώματα στην 3η εβδομάδα εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία
 • Τάση για εμετό
 • Στομαχικές καούρες
 • Πρήξιμο του στήθους
 • Κόπωση
 • Συχνοουρία
 • Εντείνεται η όσφρηση
 • Ξαφνική αποστροφή για κάποιες τροφές
 • Ήπια αιμορραγία

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Όταν πραγματοποιείται η σύλληψη, καθορίζεται παράλληλα και το φύλο του μωρού, χάρη στα φυλετικά χρωμοσώματα Χ και Ψ που υπάρχουν στο σπέρμα του πατέρα.

4η Εβδομάδα Κύησης (22η Ημέρα έως 28η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 4η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Καθώς τελειώνει αυτή η  4η εβδομάδα εγκυμοσύνης, θα είσαι σε θέση να γνωρίζεις αν είσαι πράγματι έγκυος. Αυτή είναι η στιγμή για να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν τα αποτελέσματα βγουν θετικά, τότε είναι σκόπιμο να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Μερικά από τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι:

 • Πρωινή αδιαθεσία
 • Ναυτία
 • Τάση για εμετό

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Στην εγκυμοσύνη 4 εβδομάδων, η βλαστοκύστη έχει προσκολληθεί και εμφυτευθεί με επιτυχία στο ενδομήτριο. Σε αυτή την φάση ξεκινάει η ταχεία ανάπτυξη των εξής:

 • Εμβρυικός δίσκος – Το έμβρυο αποτελείται από μόνο 1 κυτταρική πλάκα, με μήκος μόλις 1/5 του χιλιοστού
 • Αμνιακή κοιλότητα – Πρόκειται για μια λεπτή μεμβράνη, η οποία περιέχει το αμνιακό υγρό και μέσα σε αυτό περιβάλλεται το έμβρυο
 • Λεκιθικός ασκός – Πρόκειται για ένα βοηθητικό όργανο, το οποίο στηρίζει την ανάπτυξη του οργανισμού του εμβρύου, μέχρι να δημιουργηθεί ο πλακούντας
Εβδομάδα κύησης 4η

Φροντίζουμε για εσάς

Είναι σημαντικό να απευθύνεσαι πάντα σε ειδικό γιατρό, με εξειδίκευση και εμπειρία πάνω
στα γυναικολογικά ζητήματα, για οποιαδήποτε απορία και συμβουλή χρειάζεσαι.
Εάν όλα τα παραπάνω σου ακούγονται ενδιαφέροντα και θέλεις να μάθεις περισσότερα, επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού