9η – 12η Εβδομάδα Κύησης (Εγκυμοσύνης)

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

9η εβδομάδα κύησης (Ημέρα 57η – 63η)

Εβδομάδα κύησης 9η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Κατά την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης, η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό σύμπτωμα. Μπορείς να την αντιμετωπίσεις με την λήψη επαρκών φυτικών ινών και τακτικής άσκησης. Να έχεις υπόψιν σου πως τα μικρά γεύματα βοηθούν στην καλύτερη πέψη. Καλό θα είναι να είσαι προσεκτική στις σεξουαλικές σου επαφές.

Στην εγκυμοσύνη των 9 εβδομάδων είναι σημαντικό να ξεκουράζεσαι, να φοράς άνετα ρούχα που δεν σε πιέζουν στην κοιλιά, να συνεχίσεις να παίρνεις το φολικό οξύ, τουλάχιστον μέχρι να μπεις στη 12η εβδομάδα και να απέχεις εντελώς από κάπνισμα και ποτό.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας

Σε αυτό το στάδιο, έχουν ήδη αναπτυχθεί τα δάχτυλα των χεριών του μωρού. Το μήκος του αγγίζει τα 18 χιλιοστά.

Εβδομάδα κύησης 9η

10η Εβδομάδα Κύησης (64η Ημέρα έως 70η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 10η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Φτάνοντας στη 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης, οι ναυτίες αρχίζουν σιγά σιγά να υποχωρούν. Σε αυτή την φάση, ενδέχεται να παρατηρήσεις μια αύξηση στις φλέβες στο στήθος και στα πόδια, η οποία οφείλεται στην αύξηση του όγκου του αίματος σε ποσοστό 40 – 50%.
Ούσα 10 εβδομάδων έγκυος, σταδιακά θα αρχίσεις να παρατηρείς την κοιλιά σου να φουσκώνει. Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να προσέχεις την διατροφή σου και να γυμνάζεσαι. Δώσε προσοχή όμως, καθώς υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ασκήσεων για την εγκυμοσύνη 10 εβδομάδων.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Σε αυτή την φάση αναπτύσσονται τα δάχτυλα των ποδιών. Έχουν αρχίσει να είναι ευδιάκριτοι οι όρχεις ή οι ωοθήκες του εμβρύου και σιγά σιγά παίρνει την τελική του μορφή. Σχηματίζονται όλα τα συστήματα και τα νεφρά του είναι πλέον σε λειτουργία.

Το έμβρυο ουρεί μέσα στο αμνιακό υγρό και παράλληλα αρχίζει η ανάπτυξη των εντέρων, η οποία πραγματοποιείται αρχικά έξω από την κοιλιά του. Στην συνέχεια εισέρχονται μέσα στην κοιλιακή χώρα. Το έμβρυο έχει αρχίσει να κινείται, αλλά οι κινήσεις του δεν γίνονται ακόμα αντιληπτές από εσένα. Το μήκος του σε αυτό το στάδιο είναι μεταξύ 15 – 22 χιλιοστών.

Εβδομάδα κύησης 10η

11η Εβδομάδα Κύησης (71η Ημέρα έως 77η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 11η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Η 11η εβδομάδα εγκυμοσύνης σημαίνει πως πλησιάζει η ώρα για την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Πρόκειται για μια υπερηχογραφική εξέταση, στην οποία γίνεται μέτρηση του πάχους του υγρού που βρίσκεται στον αυχένα του εμβρύου.

Η ένδειξη για αυξημένο πάχος του, σχετίζεται με ενδεχόμενο κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου Down. Το μέγεθος της μήτρας κατά την κύηση των 11 εβδομάδων, έχει αυξηθεί αισθητά. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως η χαλαρή άσκηση και ειδικά το περπάτημα, θα σε βοηθήσουν πολύ.

Μην ξεχάσεις να ενημερωθείς για τα προγεννητικά μαθήματα, να συνεχίσεις κανονικά με τη λήψη φολικού οξέος, να πίνεις άφθονο νερό, να φοράς αναπαυτικά παπούτσια για να μην επιβαρύνεις τα πόδια σου και να επιλέγεις υγιεινά και θρεπτικά σνακ.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Στην εγκυμοσύνη 11 εβδομάδων, έχουν αρχίσει σιγά σιγά να είναι εμφανή τα άνω και κάτω άκρα του μωρού. Σε αυτή την φάση, τα άνω άκρα του είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα κάτω. Η ανάπτυξη του εμβρύου συνεχίζεται κανονικά. Η διαδικασία συνεχούς ανάπτυξης των οργάνων του εμβρύου ονομάζεται «οργανογένεση».

Σε αυτό το στάδιο, το μήκος του είναι μεταξύ 19 – 26 χιλιοστών.

Εβδομάδα κύησης 11η

12η Εβδομάδα Κύησης (78η Ημέρα έως 84η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 12η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Η άφιξη στην 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, σημαίνει πως ο κίνδυνος ενδεχόμενης αποβολής έχει πλέον μειωθεί σημαντικά. Το αίσθημα ναυτίας υποχωρεί και η όρεξή σου επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Είναι πολύ σημαντικό να σιγουρεύεσαι πως όλα τα είδη κρέατος που καταναλώνεις, είναι πολύ καλά μαγειρεμένα, ώστε να μειωθεί οποιαδήποτε πιθανότητα εμφάνισης τοξοπλάσμωσης (ενδομήτρια ή κατά την γέννηση λοίμωξη, που προκαλείται από το παράσιτο toxoplasma gondii).

Επίσης πολύ σημαντικό, είναι να μένεις ενυδατωμένη και να πίνεις 8 – 10 ποτήρια νερό καθημερινά, ώστε να αποφευχθούν όσο περισσότερο γίνεται οι κυστίτιδες. Τώρα που είσαι 12 εβδομάδων έγκυος, είναι η κατάλληλη στιγμή να κλείσεις την πρώτη σου συνάντηση προγεννητικού μαθήματος, να συνεχίσεις να τρως υγιεινά σνακ και να πίνεις άφθονο νερό. Επίσης θα μπορούσες να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα, όπως είναι το κολύμπι.

Τα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη των 12 εβδομάδων περιλαμβάνουν:

  • Ευαίσθητα ούλα, που ματώνουν εύκολα
  • Λιγότερες επισκέψεις στην τουαλέτα σε σχέση με πριν
  • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  • Οξύνεται η αίσθηση της οσμής
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Φούσκωμα, πρήξιμο και αέρια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Τάσεις λιποθυμίας ή αίσθημα ζαλάδας

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Το μωρό αυξάνεται πολύ γρήγορα σε μήκος και πλέον έχει φτάσει τα 5,2 εκατοστά και το βάρος του υπολογίζεται στα 8 γραμμάρια. Τα βλέφαρα του είναι ακόμα κλειστά, ενώ τα μάτια του βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Τα οστά είναι ακόμα είναι μαλακά και αναπτύσσονται. Στην συνέχεια θα σκληρύνουν.

Εβδομάδα κύησης 12η

Φροντίζουμε για εσάς

Επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.
Επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού