Σπερματέγχυση: Διαδικασία & Ποσοστά Επιτυχίας

Σπερματέγχυση
Σπερματέγχυση

Τι είναι η σπερματέγχυση;

Σπερματέγχυση καλείται η τεχνική κατά την οποία το σπέρμα εισάγεται μέσα στην μήτρα της γυναίκας κατά την διάρκεια ενός φυσικού κύκλου, ή μετά από την διέγερση των ωοθηκών και την πρόκληση ωορρηξίας.

Αρχικά το σπέρμα υφίσταται ειδική επεξεργασία, όπου γίνεται καθαρισμός από μικρόβια και άχρηστα κύτταρα και ενεργοποίησή του στο εργαστήριο. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 2 ώρες.

Στην συνέχεια το ενεργοποιημένο σπέρμα εισέρχεται κοντά στην κορυφή της εσωτερικής κοιλότητας της μήτρας με την βοήθεια ενός ειδικούλεπτού καθετήρα. Όταν τοποθετηθεί το σπέρμα σε αυτό το σημείο, τότε χρειάζεται να διανύσει μικρότερη απόσταση, προκειμένου να φτάσει στα ωάρια την στιγμή της ωορρηξίας.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Η σπερματέγχυση αποτελεί την πιο παλιά μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
  • Η ενδομητρική σπερματέγχυση με την φαρμακευτική πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, έχει αποδεδειγμένα καλύτερα αποτελέσματα (πολλές φορές ως και υπερδιπλάσια) από εκείνα που γίνονται σε φυσικούς κύκλους
  • Το σύνολο των ορμονών που χρησιμοποιούνται για 5 ημέρες είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με εκείνο της εξωσωματικής, φτάνοντας το ¼.
  • Το σπερματοζωάριο που θα γονιμοποιήσει το ωάριο γίνεται με φυσική επιλογή και σε φυσικό περιβάλλον, άρα αυτό έχει σαν συνέπεια να είναι από τα καλύτερα

Πως γίνεται η σπερματέγχυση;

Η όλη διαδικασία είναι εντελώς ανώδυνη και διαρκεί περίπου δυόμισι λεπτά. Περίπου ενάμισι λεπτό παίρνει να περάσει ο καθετήρας, να φτάσει μέχρι την μήτρα και να διοχετευτεί το σπερματικό υγρό και άλλο ένα λεπτό, για να εξαχθεί ο καθετήρας. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή του Τεστ Παπανικολάου.

Η τεχνική αυτή είναι κατάλληλη στις εξής περιπτώσεις :

  • Γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 35 ετών, με μικρό χρονικό διάστημα υπογονιμότητας, όταν το σπέρμα είναι αρκετά καλό και οι σάλπιγγες είναι διαβατές και χωρίς συμφύσεις
  • Γυναίκες χωρίς ωορρηξία, που χρειάζονται διέγερση των ωοθηκών για να προκληθεί ωορρηξία
  • Όταν υπάρχει ανεπάρκεια τραχηλικής βλέννας, η οποία γενικά διευκολύνει το σπέρμα και οφείλεται σε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Εδώ είναι και η μόνη περίπτωση που ενδείκνυται η σπερματέγχυση κατά τον φυσικό κύκλο, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί διέγερση των ωοθηκών
  • Όταν γίνεται γονιμοποίηση από δότη σπέρματος

Ποσοστά Επιτυχίας

Η επιτυχία της μεθόδου της σπερματέγχυσης εξαρτάται από τα συγκεκριμένα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, καθώς και από την ηλικία της γυναίκας. Τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης μέσω της σπερματέγχυσης, βρίσκονται γύρω στο 25%, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Η συγκεκριμένη τεχνική έχει το πλεονέκτημα πως είναι σαφώς λιγότερο παρεμβατική από την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και στηρίζεται στις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, καθώς η σπερματέγχυση αποτελεί μια από τις πιο άνετες και οικονομικές θεραπείες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όσον αφορά στο κόστος.

Οι επαναλήψεις, σε συνδυασμό με την ορθή αξιολόγηση των περιστατικών, μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αρκεί να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως είναι η ηλικία, οι ανοιχτές σάλπιγγες και η ποιότητα του σπέρματος.

Τι Γίνεται Μετά Την Διαδικασία Της Σπερματέγχυσης

Παρότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να φύγει το σπέρμα από την μήτρα, μιας και ο τράχηλος δεν παραμένει ανοικτός, συνίσταται να παραμείνει ξαπλωμένη η γυναίκα, για μισή ώρα. Από εκεί και μετά, μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητα και στις δουλειές της.

Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η ανάγκη να αποφευχθεί κάποια συγκεκριμένη ενέργεια μετά την σπερματέγχυση, καθώς οι περισσότερες γυναίκες, νιώθουν εντελώς καλά και φυσιολογικά μετά από αυτή.

Αν παρόλα αυτά, για ψυχολογικούς λόγους, θεωρείς πως είναι σκόπιμο να είσαι πιο προσεκτική μετά από την διαδικασία, τότε καλό θα ήταν να αποφύγεις την υπερβολική κούραση για το πρώτο διήμερο.

Φροντίζουμε για εσάς

Για οποιαδήποτε απορία και ενημέρωση χρειάζεσαι, σχετικά με την διαδικασία της σπερματέγχυσης, καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο γυναικολόγο, με εμπειρία και εξειδίκευση.
Επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην υπογονιμότητα και την υποβοηθούμενη, Ελευθέριο Αναστασάκη

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού