5η – 8η Εβδομάδα Κύησης (Εγκυμοσύνης)

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

5η εβδομάδα κύησης (Ημέρα 29η – 35η)

Εβδομάδα κύησης 5η

Τι συμβαίνει σε σένα

Το τεστ εγκυμοσύνης έχει βγει θετικό. Στην 5η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το σώμα σου θα μπει σε μια διαδικασία αλλαγής και συνήθως αυτό είναι το διάστημα που αρχίζουν τα πρώτα συμπτώματα. Ενδέχεται να νιώσεις συμπτώματα ναυτίας και κούρασης και να παρατηρήσεις μια ευαισθησία στο στήθος, καθώς και τα πρώτα πονάκια.

Η μήτρα αρχίζει και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να πιέζει την ουροδόχο κύστη και να σε αναγκάζει να κάνεις όλο και πιο συχνές τις επισκέψεις σου στην τουαλέτα. . Στην εγκυμοσύνη 5 εβδομάδων, είναι σημαντικό να υιοθετήσεις πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, καθώς προκαλεί αύξηση των γαστρικών υγρών.

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική στην κύηση 5 εβδομάδων, καθώς θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις την ενέργειά σου όλη την ημέρα, μιας και το σώμα σου θα την χρειάζεται καθημερινά, για να ανταποκριθεί στη νέα του κατάσταση. Επιπλέον, μέσα από την καλή διατροφή, θα βοηθήσεις το μωράκι σου να πάρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Σε αυτή την ηλικία κύησης γίνεται έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η κύηση είναι ενδομήτρια

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Σιγά σιγά η βλαστοκύστη διαμορφώνεται σε έμβρυο. Δημιουργούνται 3 στιβάδες ιστών από τον εμβρυικό δίσκο. Αυτές είναι οι εξής:

 • Το εξώδερμα – Από εδώ θα δημιουργηθούν δέρμα, μαλλιά, αυτιά, μύτη, στόμα, ενδοκρινείς αδένες, καθώς και το νευρικό σύστημα
 • Το μεσόδερμα – Από εδώ θα δημιουργηθούν σκελετός, μύες, αγγεία, καρδιά, αιμοποιητικό σύστημα, καθώς και τα αναπαραγωγικά όργανα
 • Το ενδόδερμα – Από εδώ θα δημιουργηθεί στομάχι, ήπαρ, πνεύμονες, καθώς και το ουροποιητικό σύστημα

Η εβδομάδα κύησης σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της ανάπτυξης του νευρικού συστήματος, του θυρεοειδούς, καθώς και την έναρξη ανάπτυξης της καρδιάς και του αγγειακού συστήματος.

Εβδομάδα κύησης 5η

6η εβδομάδα κύησης (Ημέρα 36η – 42η)

Εβδομάδα κύησης 6η

Τι συμβαίνει σε σένα

Στην 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης, τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας και της κούρασης μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση, εξαιτίας των ταχέως αυξανόμενων ορμονών. Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί πως όταν είσαι 6 εβδομάδων έγκυος η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι εξίσου βλαβερά για την μέλλουσα μητέρα, καθώς και για το έμβρυο.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Στην εγκυμοσύνη 6 εβδομάδων, ο πλακούντας είναι σε κατάσταση λειτουργίας. Η καρδιά του εμβρύου έχει αρχίσει να χτυπά, αλλά δεν είναι ακόμα δυνατό να την ακούσεις. Σε αυτή την φάση το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσει το πρόσωπο του. Το έμβρυο αυτή την στιγμή έχει μήκος 4 – 6 χιλιοστά.

Εβδομάδα κύησης 6η

7η εβδομάδα κύησης (Ημέρα 43η – 49η)

Εβδομάδα κύησης 7η

Είσαι 7 εβδομάδων έγκυος, που σημαίνει ότι έφτασε η στιγμή για το δεύτερο υπερηχογράφημα και έχεις επιτέλους την ευκαιρία να ακούσεις τον χτύπο της καρδιάς του μωρού.

Το συγκεκριμένο υπερηχογράφημα δίνει την ακριβή ημερομηνία της εγκυμοσύνης, καθώς και την πιθανή μέρα του τοκετού. Αυτή την εβδομάδα είναι απαραίτητο να διακόψεις εντελώς το κάπνισμα, αν δεν το έχεις ήδη κάνει, καθώς και να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου στην περίπτωση που χρειάζεται να σου χορηγηθούν για οποιονδήποτε λόγο φάρμακα.

Τα συμπτώματα στην εγκυμοσύνη 7 εβδομάδων περιλαμβάνουν:

 • Ήπιες κράμπες και πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς
 • Πρησμένο στήθος και ευαισθησία στις θηλές
 • Κόπωση
 • Συχνή ανάγκη για ούρηση
 • Ναυτία
 • Διαφοροποίηση στις διατροφικές προτιμήσεις
 • Απότομες μεταπτώσεις διάθεσης
 • Καούρες και δυσπεψία

Τι συμβαίνει στο μωρό σας

Στο έμβρυο 7 εβδομάδων, αρχίζουν να εμφανίζονται τα εντυπώματα (συμμετρική σκλήρυνση του δέρματος) στα άνω άκρα. Ο εμβρυικός σάκος εξακολουθεί να μεγαλώνει. Στον πλακούντα δημιουργούνται εκατομμύρια λάχνες (μικροσκοπικές προεκβολές στην εσωτερική επιφάνεια του εντέρου) και ξεκινάει η κυκλοφορία του αίματος στο έμβρυο.

Το μήκος του αυτή την στιγμή είναι μεταξύ 5-9 χιλιοστών.

Εβδομάδα κύησης 7η

8η Εβδομάδα Κύησης (50η Ημέρα έως 56η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 8η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Κατά την εγκυμοσύνη 8 εβδομάδων, μπορεί να παρατηρήσεις την περιφέρειά σου να αρχίζει να μεγαλώνει και στο πρόσωπό σου, τα πρώτα σημάδια από πανάδες. Θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν αλλαγές στο στήθος και στην κοιλιά, θα συνεχίσει η ανάγκη για συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα, το αίσθημα ναυτίας, η κούραση, καθώς και η δυσκοιλιότητα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σας

Το έμβρυο 8 εβδομάδων συνεχίζει την ανάπτυξή του με ταχείς ρυθμούς. Σε αυτή την φάση αρχίζει να υπάρχει διαφοροποίηση των κυττάρων σε:

 • Ήπαρ
 • Στομάχι
 • Πάγκρεας
 • Πνεύμονες

Επίσης, δημιουργούνται:

 • Στοματική κοιλότητα
 • Ρινική κοιλότητα
 • Παρεγκεφαλίδα
 • Σπλήνα
 • Άνω χείλος
 • Μύτη
 • Βλέφαρα
 • Αυτιά

Το μήκος του εμβρύου αυτή την στιγμή είναι 9-13 χιλιοστά.

Εβδομάδα κύησης 8η

Φροντίζουμε για εσάς

Εάν όλα τα παραπάνω σου ακούγονται ενδιαφέροντα και θέλεις να μάθεις περισσότερα, επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.
Επικοινώνησε τώρα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού