Φυσικός Κύκλος & Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Φυσικός κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης

Φυσικός Κύκλος

Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση που πραγματοποιήθηκε, ήταν το 1978 και επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια ενός φυσικού κύκλου, με την λήψη δηλαδή ενός φυσιολογικά ανεπτυγμένου ωαρίου.Παρόλα αυτά, η μέθοδος αυτή εγκαταλείφθηκε στην πορεία και μετεξελίχθηκε στην σημερινή μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), όπου με την χρήση φαρμάκων επιτυγχάνεται η πολλαπλή παραγωγή ωαρίων, με πολύ πιο βελτιωμένα αποτελέσματα κύησης.Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Με λίγα λόγια, χωρίς να υπάρξει διέγερση των ωοθηκών. Αυτό ονομάζεται και «φυσικός κύκλος». Στον φυσικό κύκλο συλλέγεται ένα μόνο ωάριο.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου, καθώς και σε ποιες γυναίκες προτείνεται.

Πως πραγματοποιείται η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο

Η γυναίκα αρχικά παρακολουθείται με υπερηχογραφικό και ορμονολογικό αιματολογικό έλεγχο κατά την διάρκεια του κύκλου της, περίπου 3 φορές και μόλις το ωοθυλάκιό της φτάσει στο κατάλληλο μέγεθος (άνω των 18 χιλιοστών), τότε της χορηγείται μια και μόνο δόση HCG (χοριακή γοναδοτροπίνη), η οποία είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται φυσικά κατά την ανάπτυξη του πλακούντα, ώστε να ωριμάσει το ωάριο που βρίσκεται μέσα στο ωοθυλάκιο.

Φυσικός ΚύκλοςΜετά το πέρας 36 ωρών, γίνεται η λήψη του ωαρίου χωρίς την χρήση γενικής αναισθησίας. Αμέσως μετά την διαδικασία αυτή, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα και στις εργασίες της, χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα.Στην συνέχεια ακολουθεί η γονιμοποίηση του ωαρίου (ICSI) με το σπερματοζωάριο του συντρόφου. Εφόσον το ωάριο γονιμοποιηθεί, το έμβρυο καλλιεργείται στο εργαστήριο (in vitro) και εφόσον η ανάπτυξή του είναι κατάλληλη, μεταφέρεται πίσω στην μήτρα της γυναίκας κατά την 2η ή 3η μέρα της καλλιέργειας, η καταψύχεται.

Ποια είναι τα ποσοστά επιτυχίας

Το φυσικό ερώτημα που ανακύπτει, είναι σε τι ποσοστό μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη έπειτα από εξωσωματική σε έναν φυσικό κύκλο. Σήμερα, οι πιθανότητες επιτυχίας αυτής της θεραπείας ανέρχονται σε ποσοστό 10-15% ανά εμβρυομεταφορά, ενώ οι συσωρευτικές πιθανότητες μπορούν να αγγίξουν μέχρι και το 50%.Η πιθανότητα αυτή είναι πραγματικά εξαιρετική, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν μας πως οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μετά από την κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση, κυμαίνονται σε ποσοστά γύρω στο 35%, ανάλογα πάντα και με την ηλικία της γυναίκας.Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως μετά από 4 συνεχόμενους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης σε φυσικό κύκλο, το αθροιστικό ποσοστό εγκυμοσύνης μπορεί να ξεπεράσει το 35%.

Πλεονεκτήματα φυσικού κύκλου

 • Καμία λήψη ενέσιμων φαρμάκων για την διέγερση των ωοθηκών
 • Μηδενική πιθανότητα συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών
 • Μηδαμινή πιθανότητα διδύμων κυήσεων
 • Η ωοληψία γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν χρειάζεται ολική
 • Δίνει ελπίδες στις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα της εξωσωματικής
 • Είναι η συνιστώμενη επιλογή για τις γυναίκες που δεν επιτρέπεται να τους χορηγηθούν φάρμακα για την διέγερση των ωοθηκών, λόγω βεβαρυμένου ιστορικού
 • Είναι πιο εύκολο σαν διαδικασία, καθώς δεν χρειάζεται να περάσει από την διαδικασία της χορήγησης των φαρμάκων μέσω των επιτροπών του ΕΟΠΥΥ
 • Μειωμένο κόστος διαδικασίας

Μειονεκτήματα φυσικού κύκλου

 • Παρά τον ορμονολογικό και υπερηχογραφικό έλεγχο, μπορεί να συμβεί ωορρηξία πριν την ωοληψία
 • Το ωάριο που θα συλλεχθεί από την ωοληψία μπορεί να μην είναι ώριμο
 • Το ωάριο ενδέχεται να είναι χαμηλής ποιότητας ή να μην είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση
 • Το ωάριο μπορεί τελικά να μην γονιμοποιηθεί

Σε ποιες γυναίκες προτείνεται η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο

 1. Γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, με φυσιολογικό εμμηνορρυσιακό κύκλο, που πληρούν όλα τα κριτήρια για εξωσωματική γονιμοποίηση
 2. Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μεγάλο αριθμό προσπαθειών εξωσωματικής στο παρελθόν και ήταν ανεπιτυχείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν ανταποκρίνονται στην θεραπεία και παράγουν μόνο ένα ή ελάχιστα ωάρια (οι πτωχές απαντήτριες).

Φυσικό κύκλος ή εξωσωματική με φάρμακα;

Κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό και κάθε ανάγκη χρειάζεται την δική της προσοχή και αντιμετώπιση. Η σωστή επιλογή θεραπείας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, διαφέρει ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του κάθε ζευγαριού.

Φροντίζουμε για εσάς

Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος, που θα ήταν καλό να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο και ειδικευμένο γυναικολόγο, ώστε να μπορέσεις να συζητήσεις μαζί του, να σου λύσει τις όποιες απορίες έχεις και να σε καθοδηγήσει προς την επιλογή που κρίνεται η πιο κατάλληλη για εσένα.
Επικοινώνησε σήμερα και κλείσε μια συνάντηση με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού