Καισαρική Τομή: Ο Μαιευτήρας Συμβουλεύει

Καισαρική τομή ή φυσιολογικός τοκετός;

Ο τοκετός είναι στη σκέψη κάθε γυναίκας από την αρχή της εγκυμοσύνης της. Όταν, έπειτα από εννιά μήνες, φτάσει η μέρα της γέννας, πρέπει ο μαιευτήρας και το ζευγάρι που τον εμπιστεύθηκαν, να αποφασίσουν από κοινού για τον τρόπο του τοκετού, δηλαδή εάν θα γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική.

Ο φυσιολογικός τοκετός ως 1η επιλογή

Ο αρχικός στόχος πρέπει να είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Το βασικό πλεονέκτημά του είναι η γρήγορη ανάρρωση της γυναίκας, ώστε την ίδια ημέρα να είναι καλά και με ελάχιστη ενόχληση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μπορεί να διεξαχθεί με ασφάλεια τόσο για τη γυναίκα όσο και για το παιδί. Είναι ευρέως γνωστό ότι με το φυσιολογικό τοκετό ενισχύεται ο ψυχικός δεσμός μητέρας-παιδιού, ο θηλασμός ενώ η φροντίδα-ανατροφή του νεογνού προωθούνται σημαντικά.

Παρόλα αυτά, σε συγκριμένες περιπτώσεις επιβάλλεται για ιατρικούς λόγους η καισαρική γέννα. Ο τοκετός με καισαρική τομή είναι μία ασφαλής μέθοδος τοκετού για τη μητέρα και το νεογνό, ειδικά όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές ενδείξεις. Το μειονέκτημα της καισαρικής τομής είναι κυρίως η μετεγχειρητική ενόχληση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στην ιατρική αντιμετώπιση του τοκετού.

Με την επισκληρίδια αναισθησία, που γίνεται ανώδυνα και με ασφάλεια, σχεδόν σε όλες τις γυναίκες, καλύπτεται απόλυτα ο πόνος του φυσιολογικού τοκετού, της αποκατάστασης πιθανού τραύματος από τον τοκετό, αλλά ο πόνος της καισαρικής τομής (καισαρική με επισκληρίδιο).

Η παρακολούθηση του εμβρύου με υπερηχογραφήματα – Doppler και με το καρδιοτοκογράφημα επιτρέπει την αναμονή για φυσιολογικό τοκετό όταν έχει παρέλθει η πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Ενδείξεις για τοκετό με καισαρική τομή

Οι ενδείξεις για τοκετό με καισαρική τομή, που ισχύουν πλέον στη σύγχρονη μαιευτική, είναι:

ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΚΕΤΟ ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ, ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ, ΕΙΝΑΙ:

  • Παθολογικές καταστάσεις όπου απειλείται η ζωή της μητέρας (επιπωματικός, προδρομικός πλακούντας, ρήξη της μήτρας)
  • Δύο η περισσότερες προηγηθείσες καισαρικές τομές ή ινομυωματεκτομές.
  • Ισχιακή ή εγκάρσια προβολή του εμβρύου, δηλαδή αν το έμβρυο έρχεται με τα πόδια, τους γλουτούς, την πλάτη ή την κοιλιά.
  • Πολύδυμη κύηση, δηλαδή αν είναι δίδυμα ή τρίδυμα. Κατά την κρίση του ιατρού μπορεί να γίνει προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό σε ισχιακή προβολή ή σε δίδυμη κύηση.
  • Κεφαλοπυελική δυσαναλογία, δηλαδή δυσαναλογία του μεγέθους ή της θέσης του εμβρύου σε σχέση με τη λεκάνη της γυναίκας.
  • Μη εξέλιξη του τοκετού. Δηλαδή αν ο τοκετός δεν προοδεύει παρά τις ωδίνες (συστολές)  της μήτρας.
  • Προωρότητα, δηλαδή αν ο τοκετός γίνει πριν τις 35 εβδομάδες κύησης
  • Σοβαρού βαθμού ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου, δηλαδή αν το βάρος του εμβρύου είναι κάτω από τη 5η εκατοστιαία θέση στην υπερηχογραφική καμπύλη ανάπτυξης. Συνήθως συνδυάζεται με υπερ-ώριμο πλακούντα και ελάττωση του αμνιακού υγρού πριν από την έναρξη του τοκετού.
  • Σημεία υποξίας του εμβρύου στο καρδιοτοκογράφημα ή στο χρώμα του αμνιακού υγρού (μηκώνιο) κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Συχνά σχετίζονται με πολλές περιτυλίξεις ή πίεση του ομφάλιου λώρου. Η απόφαση για καισαρική τομή πρέπει να εξατομικεύεται σε σχέση με τα καρδιοτοκογραφικά ευρήματα και την εξέλιξη του τοκετού.
  • Αποκόλληση πλακούντα ή πρόπτωση ομφάλιου λώρου αποτελούν απόλυτη ένδειξη για επείγουσα καισαρική τομή.
  • Προεκλαμψία, μια σοβαρή επιπλοκή της κύησης με συμπτώματα την υπέρταση, τα οιδήματα, και την νεφρική και ηπατική βλάβη.

Ωστόσο, θα πρέπει ακόμη και αυτές οι παραδεκτές ενδείξεις για καισαρική γέννηση να εξετάζονται προσεκτικά και εξατομικευμένα.

Νέα ανακοίνωση, κοινή, του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων ACOG και της Εταιρίας Εμβρυομητρικής Ιατρικής SMFM, επισημαίνει ότι: «Επιτρέποντας σε περισσότερες επίτοκες χαμηλού κινδύνου να περνούν περισσότερο χρόνο στο πρώτο στάδιο του τοκετού, μπορεί να αποφευχθεί η άσκοπη πραγματοποίηση καισαρικής τομής στις γυναίκες αυτές».

Οι νέες αυτές συστάσεις έχουν σαν στόχο τη μείωση των ποσοστών καισαρικής τομής στην πρώτη εγκυμοσύνη.

Στόχος η αποφυγή της κατάχρησης της καισαρικής τομή

Σύμφωνα λοιπόν με τα σύγχρονα δεδομένα, φαίνεται πως ο τοκετός εξελίσσεται στην πραγματικότητα πιο αργά από ό, τι πιστεύαμε στο παρελθόν και πως πάρα πολλές γυναίκες μπορεί να χρειαστούν λίγο περισσότερο χρόνο στον τοκετό τους προκειμένου να γεννήσουν φυσιολογικά. Εμποδίζοντας την πρώτη καισαρική τομή, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε το συνολικό ποσοστό καισαρική τομής.

Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι εάν καταφέρουμε να τροποποιήσουμε κάποιους παράγοντες, όπως είναι να σεβαστούμε τις προτιμήσεις των ασθενών για τον τοκετό, να κάνουμε πιο φιλική προς τον τοκετό την πρακτική μέσα στα μαιευτήρια, και να εκπαιδεύσουμε σωστά κάθε πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, τότε είναι πιθανό να συμβάλουμε θετικά στην επίτευξη της μείωσης στα ποσοστά των καισαρικών. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί η κατάχρηση της καισαρικής τομής, ιδιαίτερα της πρώτης καισαρικής τομής.

Οι συνηθέστεροι λόγοι για καισαρική γέννα

Οι συνηθέστεροι λόγοι για καισαρική περιλαμβάνουν:

ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ:

  • Δυστοκία (αδυναμία εξέλιξης του τοκετού)
  • Μη φυσιολογικούς ή απροσδιόριστους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου
  • Δυσαναλογία
  • Πολλαπλή κύηση
  • Καθώς και πιθανή εμβρυακή μακροσωμία

Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν πως πρέπει να επανεξεταστεί ο ορισμός της δυστοκίας. Όπως καθημερινά διαπιστώνω, για την πλειοψηφία των φυσιολογικών τοκετών τα τελευταία χρόνια, ο τοκετός προχωρεί με ρυθμό που είναι πιο αργός από ό, τι ήτανε στο παρελθόν.

Ο σύγχρονος καθιστικός τρόπος ζωής παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Έτσι λοιπόν, πρέπει πλέον να στηριζόμαστε σε νέα δεδομένα, και όχι στα πρότυπα του Friedman που όλοι κάποτε διδαχτήκαμε.

Αργή εξέλιξη του τοκετού κατά το πρώτο στάδιο, εφόσον εξελίσσεται σταδιακά, δεν θα πρέπει να αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή.  Η παρατεταμένη λανθάνουσα φάση (μεγαλύτερη από 20 ώρες σε μια πρωτότοκο και μεγαλύτερη από 14 ώρες σε πολύτοκες γυναίκες), δεν θα πρέπει να αποτελεί ένδειξη για καισαρική τομή. Όσο η μητέρα και το μωρό είναι καλά, διαστολή τραχήλου 6 εκ. πρέπει να είναι το κατώτατο όριο για την ενεργό φάση του τοκετού.

Τρόποι Μείωσης Των Καισαρικών Τομών

Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενοι τρόποι προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών είναι οι παρακάτω:

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ ΤΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

  • Επιτρέποντας παρατεταμένη λανθάνουσα (πρώιμη) φάση τοκετού. Εδώ δεν είναι απαραίτητη η εισαγωγή της γυναίκας στο μαιευτήριο.
  • Θεωρώντας διαστολή τραχήλου 6 εκ. (αντί 4 εκ.) ως την έναρξη της ενεργού φάσης του τοκετού.
  • Επιτρέποντας περισσότερο χρόνο για τον τοκετό κατά την ενεργό φάση.
  • Επιτρέποντας στις γυναίκες να εξωθήσουν για τουλάχιστον δύο ώρες, αν δεν είναι ο πρώτος τους τοκετός, πάνω από τρεις ώρες, αν είναι ο πρώτος τους τοκετός, και ακόμη περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, όταν έχει διενεργηθεί επισκληρίδιος.
  • Χρησιμοποιώντας τεχνικές που θα βοηθήσουν την πραγματοποίηση του κολπικού τοκετού και θα αποτρέψουν μια καισαρική τομή π.χ. εμβρυουλκό ή βεντούζα, όταν είναι δυνατόν. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ο μαιευτήρας να έχει εμπειρία, να νιώθει ασφαλής και να γνωρίζει πως να κάνει ορθή χρήση των εργαλείων υποβοήθησης.
  • Η ενθάρρυνση των επιτόκων προς ένα υγιεινό διαιτολόγιο ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δρα ευεργετικά για την επίτευξη του φυσιολογικού τοκετού.
  • Επαναλαμβανόμενες μεταβλητές επιβραδύνσεις φαίνεται να είναι φυσιολογική απόκριση σε επαναλαμβανόμενες συμπιέσεις του ομφάλιου λώρου και δεν είναι παθολογικές. Υπάρχουν σε βάθος συζητήσεις για τα φυσιολογικά πρότυπα καρδιακού ρυθμού του εμβρύου κατά τη διάρκεια του τοκετού και ποιες κλινικές παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν ώστε αυτό να αντιμετωπισθεί με ασφάλεια εκτός από καισαρική τομή.
  • Η χοριοαμνιονίτιδα δεν θα πρέπει να αποτελεί απόλυτη ένδειξη για καισαρική τομή.
  • Η πρόκληση τοκετού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της καισαρικής τομής. Πριν από τις 41 εβδομάδες δεν πρέπει να γίνεται πρόκληση, εκτός και αν υπάρχουν απόλυτες ενδείξεις που θέτουν τη μητέρα ή το έμβρυο σε κίνδυνο. Μια πρόκληση θα πρέπει να θεωρείται αποτυχημένη μόνο μετά από 24 ώρες από τη χορήγηση ωκυτοκίνης και ρήξη μεμβρανών, και εφόσον δεν συντρέχουν και άλλοι λόγοι που κρίνεται απαραίτητη η καισαρική τομή νωρίτερα.
  • Υπερηχογράφημα που γίνεται αργά στην εγκυμοσύνη χωρίς ένδειξη, συνδέεται με την αύξηση των καισαρικών τομών χωρίς πραγματικό όφελος για τα νεογνά. Η μακροσωμία, δεν αποτελεί απόλυτη ένδειξη για καισαρική τομή.
  • Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί το ποσοστό καισαρικής τομής είναι η συνεχής στήριξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης που παρέχεται από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες, είναι. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι ανθρώπινοι αυτοί πόροι πρέπει πιθανώς να αξιοποιηθούν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.
  • Προτού κάποιος επιχειρήσει ένα κολπικό τοκετό σε ισχιακή προβολή, οι επίτοκες πρέπει να ενημερώνονται ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος περιγεννητικής ή νεογνικής θνησιμότητας και νοσηρότητας και να παρέχουν γραπτή συναίνεση για τη διαδικασία.
  • Στις δίδυμες κυήσεις στις οποίες το πρώτο μωρό είναι σε κεφαλική προβολή δεν υπάρχει όφελος αν πραγματοποιηθεί καισαρική τομή, ακόμη και αν το δεύτερο έμβρυο δεν έρχεται σε κεφαλική προβολή. Η πιθανότητα για φυσιολογικό τοκετό πρέπει να διερευνηθεί, πάντα βέβαια με ασφάλεια για τη μητέρα και τα μωρά.

Εάν παρά τις παραπάνω οδηγίες, θα πρέπει να διενεργηθεί καισαρική γέννηση, ωφέλιμο είναι οι επίτοκες να ενημερώνονται για τα απαραίτητα στάδια της προετοιμασίας.

Οδηγίες για την καισαρική τομή

Σε εκλεκτική καισαρική τομή, λόγω της αναισθησίας, δε θα πρέπει να έχετε φάει ή πιεί τίποτα για τουλάχιστον 6 ώρες πριν έρθετε στο μαιευτήριο. Η διαδικασία της προετοιμασίας διαρκεί 30 λεπτά ή και λίγο παραπάνω. Θα γίνει ευπρεπισμός της κάτω κοιλίας (ξύρισμα χαμηλά στην κοιλιά) και κλύσμα.

Μετά από αυτή τη διαδικασία και μέχρι να οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου θα βρίσκεστε στην αίθουσα τοκετών, όπου μπορεί να είναι μαζί σας ο σύζυγός σας. Στη συνέχεια θα οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου.

Λίγο πριν ξεκινήσει η επέμβαση θα σας τοποθετήσουν έναν φλεβοκαθετήρα από όπου θα λαμβάνεται ορούς και φάρμακα. Πριν την επέμβαση θα σας τοποθετηθεί ένας ουροκαθετήρας στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος θα αφαιρεθεί 12 ώρες περίπου, μετά την επέμβαση. Ταυτόχρονα, θα αφαιρεθεί και ο φλεβοκαθετήρας.

Ίσως χρειαστεί να φορέσετε ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες που βοηθούν στην πρόληψη των θρομβώσεων στα πόδια. Θα μπορέσετε να βγάλετε τις κάλτσες την επόμενη ημέρα μετά το χειρουργείο, καθώς θα έχετε σηκωθεί και θα έχετε περπατήσει.

Η καισαρική τομή γίνεται συνήθως με μια μορφή αναισθησίας που ονομάζεται «περιοχική», δηλαδή ουσιαστικά επιδρά μόνο σε μία ορισμένη περιοχή του σώματος. Αυτό σημαίνει πως θα έχετε τις αισθήσεις σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης, θα μπορείτε να δείτε το μωρό μόλις γεννηθεί, αλλά δεν θα αισθάνεστε πόνο.

Ο συνήθης τύπος αυτής της αναισθησίας είναι η «επισκληρίδιος» κατά την οποία το φάρμακο χορηγείται στη σπονδυλική στήλη και «μουδιάζει» το σώμα της εγκύου από τη μέση και κάτω. Η χορήγηση του φαρμάκου σε μικρότερη δόση μπορεί να συνεχιστεί και το πρώτο εικοσιτετράωρο για να υπάρχει ανακούφιση από τον πόνο τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο.

Η επισκληρίδιος αναισθησία θεωρείται ασφαλής και για την έγκυο αλλά και για το μωρό και σίγουρα είναι ασφαλέστερη από τη γενική αναισθησία.

Διαδικασία της καισαρικής τομής

Η καισαρική τομή διαρκεί συνήθως 30 – 45 λεπτά. Η οριζόντια τομή είναι περίπου 10 εκατοστά και βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιά, έτσι ώστε να μπορεί να καλυφθεί με το εσώρουχο.

Μόλις βγει το μωράκι, θα σας το δείξουν και θα του φορέσουν τα βραχιολάκια για την ταυτοποίησή του και θα του πάρουν αποτυπώματα μπροστά σας. Στη συνέχεια, η μαία θα δείξει το μωράκι στον μπαμπά και τους υπόλοιπους συγγενείς και έπειτα θα το πάνε στον ειδικό χώρο ανάνηψης των νεογνών.

Αμέσως μετά τη γέννηση του μωρού, γίνεται και η έξοδος του πλακούντα και στη συνέχεια τοποθετούνται ράμματα στη μήτρα και στα τοιχώματα της κοιλιάς. Το ράμμα που τοποθετείται στο δέρμα είναι συνήθως απορροφήσιμο και δε χρειάζεται αφαίρεση.

Μόλις ολοκληρωθεί η καισαρική τομή θα σας μεταφέρουν στην ανάνηψη, όπου θα παραμείνετε τις επόμενες 2 ώρες για παρακολούθηση μέχρι να πάτε στο δωμάτιο σας. Ζητήστε να θηλάσετε στην ανάνηψη, κατά την πρώτη ώρα της παραμονής σας εκεί.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας

Συνήθως η μητέρα με το μωρό παραμένουν στο μαιευτήριο 3 – 4 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας θα σας χορηγείται συστηματικά αντιβίωσηπαυσίπονα και αντιθρομβωτική αγωγή για όσες μέρες χρειαστεί.

Την ίδια μέρα με την καισαρική τομή, θα αφαιρεθούν οι οροί, ο καθετήρας για τα ούρα και η επισκληρίδιος. Δεν απαιτείται ειδικό διαιτολόγιο μετά από καισαρική τομή, θα φάτε ελεύθερα. Οι αντιθρομβωτικές κάλτσες θα αφαιρεθούν επίσης την επομένη του χειρουργείου, καθώς θα έχετε κινητοποιηθεί.

Αλλαγή στο τραύμα θα γίνει το πρώτο 24ωρο μετά το χειρουργείο. Μπορείτε να κάνετε ντους την πρώτη μέρα μετά το χειρουργείο, χωρίς να αφαιρέσετε τη γάζα που καλύπτει το τραύμα (συνήθως χρησιμοποιείται αδιάβροχη γάζα).

Μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο

Δεν απαιτείται αντιβίωση στο σπίτι. Τα παυσίπονα τα συνεχίζετε μόνο εφόσον πονάτε, δεν είναι υποχρεωτικά. Σίδηρο μπορείτε να συνεχίσετε να παίρνετε για 40 ημέρες ή και επιπλέον για όσο διάστημα θηλάζετε. Το αίμα θα συνεχιστεί περίπου για 20 μέρες, αλλά σταδιακά η ροή του θα μειώνεται.

Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες διακυμάνσεις στη ροή του αίματος (κάποια μέρα λιγότερο, κάποια μέρα λίγο περισσότερο αίμα). Σεξουαλικές επαφές μπορείτε να ξεκινήσετε 40 ημέρες μετά το χειρουργείο. Ασκήσεις πυελικού εδάφους μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα μετά το χειρουργείο, ενώ γυμναστική (κοιλιακούς) μπορείτε να ξεκινήσετε μετά από 6 εβδομάδες, έτσι ώστε να έχει επουλωθεί πρώτα η τομή στην κοιλιά σας.

Την τομή δεν χρειάζεται να την αλλάζετε στο σπίτι, προτιμότερο είναι να μένει το τραύμα ανοιχτό ώστε να αναπνέει και να χρησιμοποιείται κάθε βράδυ κάποια επουλωτική κρέμα (HY – SIL) για 40 ημέρες.

Τα πλεονεκτήματα της καισαρικής τομής

Πιο συγκεκριμένα, οι προτεινόμενοι τρόποι προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των καισαρικών τομών είναι οι παρακάτω:

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΩΝ ΤΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

  • Είναι πιο γρήγορη από τον φυσιολογικό τοκετό
  • Μπορεί να είναι προγραμματισμένη προκαλώντας λιγότερο άγχος από την άγνωστη έναρξη του τοκετού
  • Όταν γίνεται με επισκληρίδιο νάρκωση η μητέρα βλέπει και κρατάει το μωρό της αμέσως μετά την γέννηση όπως με τον φυσιολογικό τοκετό. Ζητήστε να γίνει η καισαρική πιο φιλική για εσάς και το μωρό σας. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει διαχωριστικό πανί ανάμεσα σε εσάς και την περιοχή της κοιλιάς που πραγματοποιείται η τομή. Εάν το επιθυμείτε μπορείτε να φορέσετε γάντια και να “γεννήσετε” εσείς το παιδί σας και να το μεταφέρεται στο στήθος σας, στην αγκαλιά σας. Απλά ζητήστε το
  • Είναι πιο ασφαλής για το έμβρυο στην πλειονότητα των περιπτώσεων
  • Δεν προκαλεί βλάβες στον κόλπο και το περίνεο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ζωή της γυναίκας στο μέλλον (σεξουαλική δυσλειτουργία, ακράτεια ούρων, λοίμωξη, πρόπτωση μήτρας)

Γενικά, αν και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για τοκετό με καισαρική τομή, η σωστή συνεργασία της επιτόκου με τη μαία και τον μαιευτήρα, καθώς και η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παρακολούθησης κατά την κύηση και τον τοκετό επιτρέπουν στο 80 – 90% των γυναικών να γεννήσουν φυσιολογικά.

Συνοψίζοντας, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εγκυμοσύνη σήμερα είναι πιο ασφαλής από ποτέ, οι γυναίκες ζουν περισσότερο, διεκδικούν κι απολαμβάνουν πιο πολλά κι εκείνο που προέχει είναι η υγεία της μητέρας και του παιδιού, γιατί η αξία της ποιότητας ζωής αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία.

Φροντίζουμε για εσάς

Είναι σημαντικό να απευθύνεσαι πάντα σε ειδικό γιατρό, με εξειδίκευση και εμπειρία πάνω
στα γυναικολογικά ζητήματα, για οποιαδήποτε απορία και συμβουλή χρειάζεσαι.
Επικοινώνησε τώρα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού