Κύστη Στην Ωοθήκη: Αίτια – Συμπτώματα & Θεραπεία

Τι είναι η κύστη στην ωοθήκη;

Κύστες Ωοθηκών
Κύστες Ωοθηκών

Μια κύστη στην ωοθήκη μπορεί να προκαλέσει άγχος, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σάκο γεμάτο υγρό, ο οποίος σχηματίζεται μέσα στην ωοθήκη (στο εσωτερικό της), είτε πάνω σε αυτή. Οι κύστεις ωοθηκών δεν έχουν σταθερό μέγεθος, αφού μπορεί να έχουν το μέγεθος ενός φασολιού ή να υπερβούν ακόμη και τα 30 εκατοστά.

Οι περισσότερες, ωστόσο, είναι ακίνδυνες. Παράδειγμα τέτοιων κύστεων  είναι οι λειτουργικές κύστες στις ωοθήκες, οι οποίες δεν συνδέονται με ασθένειες και δεν απαιτείται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Σε κάθε περίπτωσή, φυσικά, η διάγνωση και η θεραπευτική προσέγγιση από έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο είναι απαραίτητη.

Πως δημιουργείται μια κύστη στην ωοθήκη;

Τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά και η δημιουργία μιας κύστης στην ωοθήκη μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους. Παρόλα αυτά, συνήθως η κύστη στην ωοθήκη τείνει να σχηματίζεται, στις περιπτώσεις όπου η ωοθήκη παράγει μεγάλη ποσότητα οιστρογόνων.

Μια κύστη στην ωοθήκη μπορεί να οφείλεται σε μια απλή απόκλιση της περιόδου ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιου ωχρού σωματίου ή ωοθυλάκιου, το οποίο παρέμεινε και μεγάλωσε.

Τέλος, η δημιουργία της μπορεί να οφείλεται και σε μία κύστη που παρουσίασε αιμορραγία ή να αποτελεί μια αρχική εκδήλωση του προβλήματος της ενδομητρίωσης. Πρέπει πάντα όμως να λαμβάνουμε υπόψιν μας και το ενδεχόμενο, η αιτιολογία της να κρύβει κακοήθεια.

Ποια είναι τα είδη κύστεων στις ωοθήκες;

  • Λειτουργικές

Πρόκειται για τις πιο συνηθισμένες κύστες στην ωοθήκη και οφείλονται σε ορμονικούς-ενδοκρινικούς λόγους. Οι λειτουργικές κύστεις μπορεί να εξαφανιστούν μετά από ένα χρονικό διάστημα οπότε δεν συνίσταται συγκεκριμένη θεραπεία. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, ο γυναικολόγος συστήνει θεραπεία με ορμονικά σκευάσματα, όπως είναι τα αντισυλληπτικά χάπια.

  • Οργανικές

Πρόκειται για κύστες που αντιμετωπίζονται με λαπαροσκοπική αφαίρεση, γιατί ενδέχεται η κύστη με το πέρασμα του χρόνου να μεγαλώσει και να μην μπορεί να αφαιρεθεί, ή να δημιουργηθεί συστροφή της ωοθήκης, λόγω της αύξησης βάρους που οφείλεται στην κύστη.

  • Σοκολατοειδής κύστη ή ενδομητριωσική

Παρουσιάζονται όταν αναπτυχθεί ενδομητρίωση στις ωοθήκες. Οι σοκολατοειδείς κύστες αποτελούνται από παχύρευστο αίμα, το οποίο έχει την μορφή υγρού με καφέ χρωματισμό και μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Η χειρουργική αφαίρεσή τους είναι απαραίτητη καθώς η ενδομητρίωση σχετίζεται με υπογονιμότητα,  και πραγματοποιείται συνήθως  λαπαροσκοπικά.

  • Δερμοειδής κύστη

Αποτελεί καλοήθη όγκο των ωοθηκών, που προέρχεται από τα γεννητικά κύτταρα. Η αφαίρεσή τους γίνεται με λαπαροσκοπική χειρουργική και εξαιρούνται μέσα σε ειδικό σάκο.

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει μια κύστη στην ωοθήκη;

  • Αλλαγή στην έμμηνο ρύση
  • Πυελικός πόνος ή πόνος στην πλάτη
  • Αίσθημα φουσκώματος ή βάρους χαμηλά στην κοιλιά
  • Πόνος κατά την ερωτική επαφή (δυσπαρευνία)
  • Πόνος πριν ή μετά την λήξη της περιόδου

Μερικά επίμονα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε μια  πάθηση που ονομάζεται ‘σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αποτελεί ουσιαστικά μια ορμονική ανισορροπία, η οποία προκαλεί καθυστέρηση της περιόδου και διάφορα άλλα προβλήματα σχετικά με τις ορμόνες, όπως είναι η παχυσαρκία και η υπογονιμότητα. Ένα ακόμα σύμπτωμα των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η αυξημένη τριχοφυΐα του σώματος και δερματολογικές διαταραχές.

Πως πραγματοποιείται η διάγνωση;

Οι εξετάσεις για την διάγνωση μια κύστης των ωοθηκών είναι οι εξής:

  • Αμφίχειρος γυναικολογική εξέταση – Στην εξέταση ο γιατρός χρησιμοποιεί ένα ειδικό εργαλείο για το άνοιγμα του κόλπου, το οποίο επιτρέπει να εξετασθεί με λεπτομέρεια ο κόλπος, ο τράχηλος και η μήτρα. Ο γιατρός επίσης ψηλαφίζει την περιοχή για τυχόν αλλαγές ή εξογκώματα.
  • Εξετάσεις αίματος – Χρησιμοποιούνται ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα ορισμένων ορμονών (ο ορμονολογικός έλεγχος διενεργείται από την 2η έως την 5η μέρα του κύκλου).
  • Υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων– Η διακολπική χρήση των υπερήχων, βοηθά ώστε να απεικονιστεί το εσωτερικό των πυελικών οργάνων. Πλέον υπάρχει και η δυνατότητα της τρισδίαστατης (3D) υπερηχογραφίας που έχει εντυπωσιακές απεικονιστικές ικανότητες.
  • Λαπαροσκόπηση – Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, όπου εισάγεται μια μικρή συσκευή, μέσα από μια μικρή τομή που γίνεται στην κοιλιά. Με αυτό τον τρόπο ο ιατρός  μπορεί να έχει πλήρη εικόνα των αναπαραγωγικών οργάνων και της πυελικής κοιλότητας. Κατά την διάρκεια της λαπαροσκόπησης μπορεί να γίνει αφαίρεση κύστεων, ινομυωμάτων, συμφύσεων, ενδομητριωσικών εστιών, και τα δείγματα των ιστών αποστέλλονται για  περισσότερες εξετάσεις (ιστολογική εξέταση/βιοψία). Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για την λαπαροσκοπική εξαιρεση.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την κύστη στην ωοθήκη;

Το είδος επέμβασης και η αντίστοιχη θεραπεία, υποδεικνύεται από το μέγεθος της κύστης και από το πως αυτή απεικονίζεται στο διακολπικό υπερηχογράφημα. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται είναι οι εξής:

  • Λαπαροσκόπηση – Η αφαίρεση της κύστης στις ωοθήκες μπορεί να γίνει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, αφήνοντας τον υγιή ιστό των ωοθηκών ανέπαφο. Εισάγεται από τον γιατρό μια μικρού μεγέθους συσκευή, η οποία περνάει μέσα από μια τομή που γίνεται στην κοιλιά. Αν πρόκειται για μικρή κύστη, τότε μπορεί να αφαιρεθεί με την βοήθεια μικροσκοπικών τομών που γίνονται στην περιοχή της ήβης
  • Λαπαροτομία – Σε αυτή την μέθοδο χρησιμοποιείται πιο μεγάλη τομή προκειμένου να αφαιρεθεί η κύστη. Η κύστη ελέγχεται για την πιθανότητα κακοήθειας και αν επιβεβαιωθεί τέτοιο ενδεχόμενο, τότε ο γιατρός πρέπει να αφαιρέσει την μια ή και τις δυο ωοθήκες, την μήτρα, κάποια πτυχή λιπώδους ιστού και ορισμένους λεμφαδένες

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής αφαίρεσης κύστης ωοθηκών

  • Μικρότερη νοσηλεία
  • Μειωμένο κόστος νοσηλείας
  • Γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Μικρότερη καταστροφή των υγιών ιστών
  • Δυνατότητα παρέμβασης στην ωοθήκη και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι πιο πολλές γυναίκες που εμφανίζουν κύστη στην εγκυμοσύνη, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα και το μαθαίνουν μέσα από κλασσικό υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση προτιμάται η συντηρητικής αντιμετώπιση με παρακολούθηση, αφού σε μεγάλο ποσοστό, η κύστη θα απορροφηθεί από μόνη της και θα μειωθεί το μέγεθός της.

Αν η κύστη συνεχίσει να μεγαλώνει κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τότε ο γυναικολόγος θα συστήσει την κατάλληλη μέθοδο αντιμετώπισης, μιας και αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών.

Φροντίζουμε για εσάς

Για μια σφαιρικήαξιόπιστη και αποτελεσματική ενημέρωση γύρω από τις κύστες των ωοθηκών, είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο γυναικολόγο, ο οποίος διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση και θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους.
Επικοινώνησε σήμερα και κλείσε το ραντεβού σου με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού