Αυχενική Διαφάνεια (Papp A)
Πότε Γίνεται;

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια;

Η αυχενική διαφάνεια αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της προγεννητικής διάγνωσης. Η εξέταση αυτή δημιουργήθηκε από τον πατέρα της εμβρυομητρικής ιατρικής καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη.

Βασίστηκε στην παρατήρηση ότι τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν παχύ σβέρκο και μικρή μύτη. Έτσι ξεκίνησε από την δεκαετία του 1990 να μετράει το πάχος της αυχενικής διαφάνειας και να αξιολογεί την παρουσία του ρινικού οστού.

Συνδύασε αυτές τις παραμέτρους με την ηλικία της επιτόκου και με βιοχημικές παραμέτρους όπως το PAPPA και η β χορική που παράγονται από τον πλακούντα. Με τον τρόπο αυτό επιτεύχθηκε ο εντοπισμός του 90% των περιστατικών με σύνδρομο Down, αλλά και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Με τον τρόπο αυτό καταρρίφτηκε η παλιά θεωρία με ρίζες στην δεκαετία του 1980, για διενέργεια αμνιοπαρακέντησης, όταν η ηλικία της επιτόκου είναι άνω των 35 ετών. Κατά της εξέταση της αυχενικής διαφάνειας διενεργείται ταυτόχρονα και έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου.

Οι ιατροί που μπορούν να εκτελέσουν την εξέταση αυτή πιστοποιούνται κάθε χρόνο από τον καθηγητή Νικολαΐδη και το όνομα τους, αναρτάται στον κατάλογο των πιστοποιημένων ιατρών του FETAL MEDICINE FOUNDATION.

Αυχενική Διαφάνεια

Πότε γίνεται η αυχενική διαφάνεια;

Η αυχενική διαφάνεια έχει συγκεκριμένο χρόνο που διενεργείται και ο κατάλληλος χρόνος της εξέτασης είναι μεταξύ της 11ης – 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Όπως θα σας ενημερώσει και ο ιατρός, η διαδικασία είναι αρκετά απλή.

Η έγκυος ξαπλώνει στο ιατρικό κρεβάτι και ο ιατρός, αφού πρώτα εφαρμόσει στην κοιλιά της το ειδικό τζελ, στη συνέχεια θα τοποθετήσει την κεφαλή του υπερηχογράφου πάνω της και θα την κινεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, προκειμένου να απεικονίζεται όσο το δυνατόν πιο ευκρινώς η εικόνα του εμβρύου.

Σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, η έγκυος μπορεί να παρακολουθεί αυτό το συγκινητικό θέαμα από την οθόνη του υπολογιστή και να ενημερώνεται παράλληλα για τις εξελίξεις που αφορούν την εγκυμοσύνη της.

Η αυχενική διαφάνεια, δεν υπερβαίνει σε συνολική διάρκεια τα 30 λεπτά, εκτός από τις περιπτώσεις όπου το έμβρυο μπορεί να μην έχει τη σωστή θέση, οπότε εκεί ενδέχεται να υπάρξει μια καθυστέρηση, προκειμένου να επαναληφθούν οι σχετικές μετρήσεις που πραγματοποιούνται.

Σε κάθε περίπτωση, η έγκυος είναι καλό να έχει υπομονή κατά τη διάρκεια της εξέτασης, καθώς είναι απαραίτητο να μελετηθεί σχολαστικά το έμβρυο και η εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιατρός μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιήσει και διακολπικό υπερηχογράφημα.

Τι δείχνει η αυχενική διαφάνεια;

Μέσω της αυχενικής διαφάνειας, ο ιατρός μπορεί να έχει στα χέρια του πολύτιμα αποτελέσματα, τα οποία είναι τα εξής:

 • Το πάχος της αυχενικής διαφάνειας, καθώς όσο λεπτότερο είναι, τόσο μικρότερος είναι και ο ενδεχόμενος κίνδυνος για σύνδρομο Down
 • Σε πολλές περιπτώσεις η έγκυος πληροφορείται για το φύλο του μωρού
 • Ορατός ή μη ρινικός ιστός
 • Η ροή του αίματος στην καρδιά του εμβρύου
 • Η ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο του ήπατος του εμβρύου
 • Το μήκος της άνω γνάθου
 • Το κεφαλουριαίο μήκος
 • Την ύπαρξη ή μη μεγακύστης, η οποία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών
 • Η συχνότητα με την οποία χτυπάει η καρδιά του εμβρύου
 • Η παρουσία ή μη παρουσία ανατομικών ανωμαλιών στο έμβρυο

Φροντίζουμε για εσάς

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον ειδικευμένο στον προγεννητικό έλεγχο μαιευτήρα/γυναικολόγο Ε. Αναστασάκη και μάθετε τα πάντα για την εγκυμοσύνη σας!
Επικοινώνησε τώρα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου
Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

  Ιατρείο Κηφισίας

  Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου)
  Βρείτε το στο χάρτη

  Ιατρείο Αχαρνές

  Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές

  Βρείτε το στο χάρτη

  Αναστασάκης Ελευθέριος

  Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

  Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

  Ρωτήστε τον Γιατρό

  Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

  Not readable? Change text. captcha txt

  Start typing and press Enter to search

  Call Now ButtonΚλείσε Ραντεβού