Dr. Ελευθέριος Αναστασάκης

Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Ενδομητρίωσης

Η Λαπαροσκόπηση Ως Μέθοδος Αντιμετώπισης Στην Ενδομητρίωση

Αν αντιμετωπίζεις επίπονες περιόδους ή ανησυχητικά συμπτώματα και ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης, τότε αυτό το άρθρο σε αφορά άμεσα.

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της ενδομητρίωσης είναι μια σύγχρονη μέθοδος, που σου προσφέρει ταχύτηταασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Ας δούμε ότι χρειάζεται να γνωρίζεις γύρω από αυτήν.

Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Ενδομητρίωσης

Τι Είναι Η Ενδομητρίωση;

Με απλά λόγια, η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία τα κύτταρα από το εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσονται σε μέρη εκτός αυτής.

Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ο ιστός, που βρίσκεται φυσιολογικά μόνο μέσα στην μήτρα (το λεγόμενο ενδομήτριο), αναπτύσσεται σε διαφορετικά μέρη του σώματος, όπως για παράδειγμα στις ωοθήκες, στο περιτόναιο και αλλού.

Όπως αιμορραγεί το ενδομήτριο κατά την περίοδο, έτσι μπορούν να αιμορραγήσουν και οι περιοχές του ενδομητρίου, δημιουργώντας ουλές ή προσφύσεις.

Η ενδομητρίωση είναι η δεύτερη πιο συνηθισμένη γυναικολογική πάθηση. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες μεταξύ 25 – 40 χρονών.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Ενδομητρίωσης;

Η ενδομητρίωση αν και είναι μια καλοήθης πάθηση, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και προβλήματα σε μια γυναίκα. Τα βασικά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Έντονος πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου
 • Πόνος κατά την σεξουαλική επαφή
 • Ακανόνιστη αιμορραγία της μήτρας
 • Παρατεταμένη έμμηνος ρύση
 • Κόπωση
 • Ναυτία
 • Γαστρεντερικά προβλήματα (διάρροια-δυσκοιλιότητα- φούσκωμα)

Πως Αντιμετωπίζεται Η Ενδομητρίωση;

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις η ενδομητρίωση παραμένει σταθερή και σε ύφεση για πολλά χρόνια. Η διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι αρκετά δύσκολη, ακριβώς επειδή πολλές γυναίκες έχουν εστίες της νόσου, χωρίς όμως να το γνωρίζουν.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν συνειδητοποιούν πως ορισμένα συμπτώματα, όπως η βαριά περίοδος, ή ο ελαφρύς πόνος κατά την σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι μια προειδοποίηση για την ενδομητρίωση.

Η θεραπεία της ενδομητρίωσης ποικίλει αναλόγως την ηλικία της γυναίκας και το πόσο βαριά είναι τα συμπτώματα. Αν τα συμπτώματα είναι ήπια και η γυναίκα είναι μικρή σε ηλικία και δεν ενδιαφέρεται άμεσα να μείνει έγκυος, τότε ακολουθείται μια φαρμακευτική αγωγή.

Ενδομητρίωση & Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της ενδομητρίωσης, πραγματοποιείται σε περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα, ή όταν μια γυναίκα έχει την επιθυμία να τεκνοποιήσει.

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της ενδομητρίωσης αποτελεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Η γυναίκα έρχεται το πρωί στο νοσοκομείο και μέχρι το βράδυ έχει επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Πραγματοποιείται με μια πολύ μικρή τρύπα στον αφαλό και αν χρειαστεί, συμπληρωματικά με άλλες 2-3 μικρές τρύπες στο εφηβαίο.

Απαιτεί γενική αναισθησία και με την βοήθεια μιας ειδικής κάμερας, γίνεται διάγνωση και στην συνέχεια αφαιρούνται όλες οι πιθανές εστίες ενδομητρίωσης. Τέλος, ότι αφαιρέθηκε στέλνεται για βιοψία.

Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Αφαίρεσης Ενδομητρίωσης

Με την βοήθεια της κάμερας, ο γυναικολόγος έχει την δυνατότητα να δει με λεπτομέρεια όλα τα ανατομικά στοιχεία

Με την αρχική τομή που θα κάνει, έχει την δυνατότητα να ελέγξει όχι μόνο την πάσχουσα περιοχή, αλλά και όλη την ενδοκοιλιακή χώρα

Χωρίς μεγάλη τομή, μειώνεται το εγχειρητικό στρες και ο μετεγχειρητικός πόνος

Πιο γρήγορη κινητοποίηση και έξοδος της ασθενούς την ίδια μέρα από το νοσοκομείο

Μείωση των πιθανοτήτων μετεγχειρητικών επιπλοκών

Πολύ μικρότερη πιθανότητα μετεγχειρητικής λοίμωξης

Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα

Χρόνος νοσηλείας μικρότερος του 24ώρου

ginekologia_zeugari

Λαπαροσκοπική Αφαίρεση Και Εγκυμοσύνη

Αξίζει να αναφερθεί πως μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες με ελάχιστα έως και ήπια συμπτώματα ενδομητρίωσης, έχουν μέχρι και διπλάσιες πιθανότητες να συλλάβουν φυσιολογικά και να διατηρήσουν την εγκυμοσύνη τους, μετά από τη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης. 

Η λαπαροσκόπηση μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το πως και το πότε μπορεί να πραγματοποιηθεί μια εγκυμοσύνη ή αν θα χρειαστεί εξωσωματική γονιμοποίηση.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να εξετασθεί τόσο ο βαθμός, όσο και το βάθος της ενδομητρίωσης και να καταταχθεί σε κατηγορία.

Αυτή η κατάταξη καθορίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ενδομητρίωση:

 • Στάδιο 1 – Ελάχιστη
 • Στάδιο 2 – Ήπια
 • Στάδιο 3 – Μέτρια
 • Στάδιο 4 – Σοβαρή

Συμπερασματικά, η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπισθεί πολύ αποτελεσματικά με την λαπαροσκοπική αφαίρεση. Η χειρουργική επέμβαση είναι εύκολη, γρήγορη και απόλυτα ασφαλής, ενώ η ανάρρωση γίνεται γρήγορα, χωρίς να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές.

Φροντίζουμε για εσάς

Καλό θα ήταν να απευθυνθείς σε ένα γιατρό με εξειδίκευση στην λαπαροσκοπική μέθοδο, για να επιτύχεις την μέγιστη ασφάλεια και την καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επικοινώνησε τώρα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού