13η – 16η Εβδομάδα Κύησης (Εγκυμοσύνης)

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

13η Εβδομάδα Κύησης (85η Ημέρα έως 91η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 13η

Τι συμβαίνει σε σένα

Έφτασες στη 13η εβδομάδα εγκυμοσύνης! Αναρωτιέσαι πόσο μηνών είσαι; Έχεις μπει αισίως στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το αίσθημα κόπωσης και οι ναυτίες, ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Το μέγεθος της μήτρας έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει αρχίσει να εξέχει από την περιοχή της λεκάνης.

Καθώς είσαι πλέον έγκυος 13 εβδομάδων, η κοιλιά σου συνεχίζει να μεγαλώνει και έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της μια μικρή καμπύλη πάνω από τη λεκάνη σου. Αυτή είναι η στιγμή να κάνεις την υπερηχογραφική εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, στην περίπτωση που δεν την έχεις ήδη κάνει. Τα γεννητικά του όργανα έχουν πλήρως αναπτυχθεί και πλέον μπορείς να μάθεις το φύλο του με ακρίβεια 90%.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Ο πλακούντας έχει πλέον διαμορφωθεί ολοκληρωτικά. Ο ομφάλιος λώρος, ο οποίος μεταφέρει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στο έμβρυο, είναι σωστά σχηματισμένος και το έμβρυο καταπίνει, καθώς και απορροφά αμνιακό υγρό.

Το μήκος του σε αυτό το στάδιο προσεγγίζει τα 7 εκατοστά και το βάρος του υπολογίζεται στα 30 γραμμάρια.

Εβδομάδα κύησης 13η

14η Εβδομάδα Κύησης (92η Ημέρα έως 98η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 14η

Τι συμβαίνει σε σένα

Η 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης σηματοδοτεί την έναρξη των απαραίτητων εξετάσεων που πρέπει να γίνουν, αν δεν τις έχεις κάνει ήδη:

  • Αιματοκρίτης
  • Έλεγχος για αναιμία
  • Σάκχαρο νηστείας
  • Γενική εξέταση ούρων

Ενδέχεται να ακουμπάς την μήτρα σου, ακριβώς πάνω από την ηβική σύμφυση και μπορεί να εμφανίσεις μια μαύρη γραμμή στην περιοχή της κοιλιάς.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Η ανάπτυξη του μωρού συνεχίζεται κανονικά και σε αυτή την φάση διαμορφώνονται τα πτερύγια των αυτιών. Επιπλέον, στο έμβρυο 14 εβδομάδων, τα έντερα βρίσκονται μέσα στην κοιλιά του και έχει αρχίσει να αποκτάει αρκετά μαλλιά στο κεφάλι του, στα φρύδια και στο σώμα του.

Αυτό το χνούδι, ονομάζεται lanugo (οι μαλακές τρίχες που καλύπτουν το σώμα και τα άκρα του μωρού) και συνήθως πέφτει πριν από την γέννηση.

Επιπλέον, έχουν αρχίσει να λειτουργούν ορισμένοι μύες, οι οποίοι επιτρέπουν στο μωρό να πιάνει και να κάνει μορφασμούς.

Εβδομάδα κύησης 10η

15η Εβδομάδα Κύησης (99η Ημέρα έως 105η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 15η

Τι συμβαίνει σε σένα

Κατά την εγκυμοσύνη 15 εβδομάδων, είναι η στιγμή που θα αρχίσεις να νιώθεις τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού. Ενδέχεται να παρατηρήσεις το δέρμα γύρω από τις θηλές και το πρόσωπο να έχει γίνει πιο σκούρο. Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί, καθώς αυτοί οι χρωματισμοί θα υποχωρήσουν μετά την εγκυμοσύνη.

Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεις άφθονα υγρά και να μένεις ενυδατωμένη, ειδικά αν είσαι έγκυος κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Καθώς διανύεις την εγκυμοσύνη 15 εβδομάδων είναι πολύ σημαντικό να φροντίζεις και να περιποιείσαι τον εαυτό σου τόσο εμφανισιακά, όσο και ψυχικά. Μην ξεχάσεις να ρωτήσεις τον γιατρό σου για το 3D υπερηχογράφημα που γίνεται συνήθως την 15η με 20η εβδομάδα και μην ξεχνάς να αθλείσαι.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Στο έμβρυο 15 εβδομάδων, έχει αρχίσει να σχηματίζεται το πρόσωπο του μωρού και το κεφάλι του είναι πια ίσο με το μισό του μέγεθος. Το μήκος του είναι πλέον 8,7 εκατοστά και το βάρος του φτάνει τα 45 γραμμάρια.

Εβδομάδα κύησης 15η

16η Εβδομάδα Κύησης (106η Ημέρα έως 112η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 16η

Τι συμβαίνει σε σένα

Μέχρι την εγκυμοσύνη 16 εβδομάδων, ενδέχεται να έχεις πάρει 2 – 5 κιλά. Η μήτρα μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς και μπορεί να νιώθεις πονάκια στην κοιλιά, τα οποία οφείλονται στο γεγονός ότι οι σύνδεσμοι πυκνώνουν και τεντώνονται.

Αν δεν έχεις νιώσει ακόμα τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να τα αισθανθείς σε αυτή την εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Η μήτρα σου βρίσκεται περίπου στην μέση της απόστασης από την ηβική σύμφυση ως τον αφαλό. Όσο προχωρούν οι εβδομάδες, μειώνεται όλο και περισσότερο ο κίνδυνος αποβολής.  Αν μετά από συζήτηση και κοινή απόφαση με τον γιατρό σου, έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε σε αμνιοπαρακέντηση (ειδική διαγωνιστική εξέταση, κατά την οποία λαμβάνεται αμνιακό υγρό από την μήτρα) , τότε αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή.

Σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης σου, είναι πιθανό να νιώθεις πολύ καλύτερα τώρα, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι ναυτίες έχουν μειωθεί, η διάθεσή σου έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και το πρόσωπό σου «λάμπει», προδίδοντας ότι περνάς μια πολύ καλή περίοδο.

Πολύ σημαντικό είναι να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γιατρό σου αν παρατηρήσεις κάτι από τα εξής:

  • Πυρετό
  • Εμετούς
  • Έντονες οσφυαλγίες
  • Κολπικές εκκρίσεις
  • Περισσότερες από 4-5 συσπάσεις της μήτρας σε διάστημα 1 ώρας

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Είσαι στη 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης και αυτό σημαίνει ότι ξεκινάει η περίοδος της ταχείας ανάπτυξης του μωρού. Ολοκληρώνεται η διαμόρφωση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και μερικά από τα λειτουργικότερα συστήματα του οργανισμού του, λειτουργούν κανονικά, όπως το κυκλοφορικό και το ουροποιητικό.

Το έμβρυο σε αυτή τη φάση, έχει μήκος γύρω στα 10 εκατοστά και το βάρος του υπολογίζεται στα 80 γραμμάρια.

Εβδομάδα κύησης 16η

Φροντίζουμε για εσάς

Είναι σημαντικό να απευθύνεσαι πάντα σε ειδικό γιατρό, με εξειδίκευση και εμπειρία πάνω
στα γυναικολογικά ζητήματα, για οποιαδήποτε απορία και συμβουλή χρειάζεσαι.
Επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού