Ωοληψία: Ποια Είναι Η Διαδικασία;

Ωοληψία

Η ωοληψία αποτελεί το επόμενο βήμα της διαδικασίας της διέγερσης των ωοθηκών, αφού έχει πρώτα διαπιστωθεί πως τα ωοθυλάκια έχουν φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος και ο αριθμός των ωαρίων που παράγεται, είναι ικανοποιητικός.

Τι Είναι Και Πως Γίνεται Η Ωοληψία;

Ωοληψία

Η Ωοληψία είναι ουσιαστικά,  η διαδικασία κατά την οποία συλλέγονται τα ωάρια από τις ωοθήκες. Η ωοληψία πραγματοποιείται από τον γυναικολόγο διακολπικά, ενώ η γυναίκα βρίσκεται υπό τοπική αναισθησία ή μέθη συνήθως και με συνεχή υπερηχογραφικό έλεγχο, προκειμένου να έχει ο γιατρός, απόλυτο έλεγχο και ακρίβεια των κινήσεών του.

Ο γυναικολόγος, χρησιμοποιώντας μια ειδική βελόνα παρακέντησηςτρυπάει ένα-ένα τα ωοθυλάκια και αναρροφά το περιεχόμενό τους. Το περιεχόμενο του κάθε ωοθυλακίου αναρροφάται σε ειδικά σωληνάρια και παραδίδεται απευθείας στο εμβρυολογικό εργαστήριο, όπου αναζητείται το ωάριο με την βοήθεια του μικροσκοπίου από τον εμβρυολόγο.

Η αναρρόφηση γίνεται υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, και η διαδιακασία είναι σύντομη, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος πόνος για τη γυναίκα. Στην συνέχεια, ο εμβρυολόγος εντοπίζει τα ωάρια και τα τοποθετεί σε ειδικά δοχεία, τα οποία ονομάζονται  τρυβλία, μαζί με καλλιεργητικό θρεπτικό υλικό. 

Μετά την ωοληψία, ο σύζυγος θα χρειαστεί να δώσει το σπέρμα του. Ορισμένοι άνδρες, δυσκολεύονται να λειτουργήσουν αποτελεσματικά την καθορισμένη στιγμή και να δώσουν το σπέρμα τους. Σε μια ενδεχόμενη τέτοια περίπτωση, ο σύζυγος θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του και να φροντίσει να καταψύξει το σπέρμα του τις προηγούμενες μέρες, ώστε να υπάρχει διαθέσιμο την στιγμή που θα χρειαστεί.

Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία της ωοληψίας, έχουν υποστεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή τόσο για τους γαμέτες, όσο και για τα έμβρυα.

Οδηγίες Που Πρέπει Να Ακολουθηθούν Πριν Την Ωοληψία

 • Την ημέρα της ωοληψίας η γυναίκα πρέπει να προσέλθει με τον σύζυγό της, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την προκαθορισμένη
 • Θα πρέπει να είναι νηστική από το προηγούμενο βράδυ
 • Η αποχή της σεξουαλικής επαφής με τον σύζυγο δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 2-3 ημέρες. Το σπέρμα θα πρέπει να ανανεωθεί πριν γίνει μεγαλύτερο το διάστημα της αποχής.
 • Μετά την ολοκλήρωση της ωοληψίας, η γυναίκα δεν χρειάζεται να βιαστεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, καθώς μπορεί να νιώσει αδιαθεσία, ζάλη ή πόνο.
 • Δεν επιτρέπεται η οδήγηση μετά την ωοληψία και για το υπόλοιπο της μέρας συνίσταται ξεκούρασηκαμία κατανάλωση αλκοόλ και ένα ελαφρύ γεύμα με άφθονα υγρά.
 • Είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό, για μερικές μέρες μετά την ωοληψία, να υπάρξουν κολπικές εκκρίσεις. Ίσως υπάρξουν κάποιες ενοχλήσεις ή ένας ελαφρύς πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Δεν χρειάζεται ανησυχία σε αυτή την περίπτωση.

Οδηγίες Την Επόμενη Ημέρα Της Ωοληψίας

Την επόμενη μέρα της ωοληψίας, θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να ενημερωθεί η γυναίκα για τον αριθμό των ωαρίων που γονιμοποιήθηκαν, καθώς και για την ακριβή ημερομηνία και ώρα που θα πραγματοποιηθεί η εμβρυομεταφορά.

Οδηγίες Την Ημέρα Της Εμβρυομεταφοράς

 • Δεν χρειάζεται κατά την ημέρα της εμβρυομεταφοράς να είναι νηστική η γυναίκα και μπορεί να πάρει τα πρωινά της φάρμακα.
 • Δεν γίνεται αναισθησία και πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι για όσο χρόνο της ζητηθεί.

Γονιμοποίηση Των Ωαρίων

Αφού προηγηθεί η ωοληψία και η κατάλληλη επεξεργασία του σπέρματος, τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια είναι πλέον έτοιμα να έρθουν σε επαφή.

ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ 2 ΤΡΟΠΟΥΣ:

 • Στην κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση, τα ωάρια τοποθετούνται σε υψηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Κάποιο από αυτά θα καταφέρει να διαπεράσει την εξωτερική μεμβράνη του ωαρίου και να το γονιμοποιήσει
 • Σε περιπτώσεις όπου εντοπίζεται ανδρική υπογονιμότητα, πραγματοποιείται η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης (intra-cytoplasmic-sperm-injection ICSI), κατά την οποία τοποθετείται ένα και μόνο σπερματοζωάριο μέσα στο ωάριο, με την βοήθεια μιας μικροπιπέτας.

Περίπου 16-18 ώρες μετά την επαφή του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου, γίνεται έλεγχος της γονιμοποίησης. Η ύπαρξη δυο μικρών στρογγυλών σχηματισμών (προπυρήνων) στο κέντρο του ωαρίου, υποδηλώνουν την επίτευξη γονιμοποίησης

Το ποσοστό γονιμοποίησης στο εργαστήριο κυμαίνεται από 50-100%. Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτά τα αποτελέσματα είναι:

 • Η κατάσταση των ωαρίων
 • Η ικανότητα γονιμοποίησης των σπερματοζωαρίων
 • Ο τρόπος καλλιέργειας στο εμβρυολογικό εργαστήριο

Είναι Δυνατή Η Επιλογή Της Δότριας Από Την Λήπτρια;

Σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ορίζεται πως η δωρεά γίνεται ανώνυμα και συνεπώς, η επικοινωνία της λήπτριας με την δότρια, είναι αδύνατη.

Φροντίζουμε για εσάς

Για την σωστή και αποτελεσματική ενημέρωσή σου, γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν την διαδικασία της ωοληψίας, είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο γυναικολόγο, ο οποίος έχει εμπειρία και εξειδίκευση.
Επικοινώνησε σήμερα κιόλας με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού