Κολποσκόπηση: Τι Είναι & Τι Δείχνει

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Κολποσκόπηση

Η κολποσκόπηση και η κατευθυνόμενη βιοψία υπό κολποσκοπικό έλεγχο, αποτελούν σήμερα την μέθοδο εκλογής για τον έλεγχο των γυναικών με ευρήματα ενδεικτικά ενδοεπιθηλιακής δυσπλασίας ή νεοπλασίας από το τεστ ΠΑΠ

Η κολποσκόπηση είναι μια απλή, καλά ανεκτήανώδυνη εξέταση που διενεργείται στο ιατρείο, είναι διάρκειας λίγων λεπτών και αποτελεί την πλέον θεμελιώδη εξέταση αξιολόγησης της παθολογίας του τραχήλου.

Πως γίνεται η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση διενεργείται με τη χρήση του κολποσκοπίου, ενός στερεοσκοπικού μικροσκοπίου μικρής σχετικά μεγέθυνσης (8-18 φορές), εστιακής απόστασης 20-30cm και μετά την έκπλυση του τραχήλου με διάλυμα οξικού οξέος 3 – 4%. Τον κύριο στόχο μελέτης αποτελεί η ζώνη του μεταπλαστικού επιθηλίου. Τα παθολογικά ευρήματα χαρτογραφούνται σχηματικά ή φωτογραφίζονται.

Κολποσκόπηση

Πότε πρέπει να γίνεται κολποσκόπηση;

Κάθε γυναίκα οφείλει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της όταν νιώθει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με την υγεία της ή θεωρεί ότι παρουσιάζει ορισμένα συμπτώματα, που αποτελούν ένδειξη ότι ο οργανισμός της δεν λειτουργεί φυσιολογικά.

Ιδανικά, θα πρέπει να γίνεται μια προληπτική εξέταση κάθε χρόνο, προκειμένου να ελεγχθεί η συνολική υγεία του κόλπου και του τραχήλου, σε συνδυασμό με το τεστ ΠΑΠ.

Τι περιλαμβάνει η προετοιμασία για την κολποσκόπηση;

Γενικά, η κολποσκόπηση αποτελεί μια ανώδυνη διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί νάρκωση ή νοσηλεία της γυναίκας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η ασθενής είναι να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της κάποια ημέρα, η οποία δεν θα συμπίπτει με την περίοδό της. Καλό θα ήταν επίσης να απέχει για 1 ημέρα από την σεξουαλική επαφή, καθώς επίσης και από την εφαρμογή κολπικών πλύσεων.

Κολποσκόπηση και βιοψία

Στην περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιηθεί κολποσκόπηση για την λήψη ιστού, προκειμένου να γίνει βιοψία, η διαδικασία είναι επίσης ανώδυνη. Οι περισσότερες γυναίκες μάλιστα δεν αισθάνονται τίποτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ μερικές έχουν περιγράψει αυτό που ένιωσαν, σαν ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα.

Η κολποσκόπηση, στην περίπτωση που υπάρχει καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, χρησιμοποιείται όταν τα αποτελέσματα από το τεστ Παπανικολάου βγουν θετικά, ενώ παράλληλα δεν εντοπίζονται εμφανείς βλάβες στον τράχηλο από την απλή γυναικολογική εξέταση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την κολποσκόπηση;

Με την ευρεία χρήση του κολποσκοπίου και της κολποσκόπησης, σε συνδυασμό με το τεστ ΠΑΠ :

  • Bελτιώθηκε η ακρίβεια της διάγνωσης στις παθήσεις του τραχήλου
  • Ελαττώθηκε ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες η κωνοειδής εκτομή θεωρούνταν αναγκαία
  • Έτσι εφαρμόζονται αποτελεσματικά μέθοδοι συντηρητικής αντιμετώπισης.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η κολποσκόπηση αναδεικνύει μεν τα παθολογικά ευρήματα, η τελική όμως διάγνωση τίθεται πάντοτε με την ιστολογική εξέταση. Τέλος, η τιμή της εξέτασης ποικίλλει, παραμένοντας όμως προσιτή για την ασθενή.

Φροντίζουμε για εσάς

Για μια σφαιρικήαξιόπιστη και αποτελεσματική ενημέρωση γύρω από τις Κολποσκόπηση, είναι καλό να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο γυναικολόγο, ο οποίος διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση και θα μπορέσει να σε καθοδηγήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους.
Επικοινώνησε σήμερα και κλείσε το ραντεβού σου με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Call Now ButtonΚλείσε Ραντεβού