Στάδια Τοκετού: Όλα Όσα Θέλεις Να Γνωρίζεις!

Ο φυσιολογικός τοκετός, στις περισσότερες επιτόκους δεν παρουσιάζει κάποια σημαντική επιπλοκή και ολοκληρώνεται επιτυχώς, χωρίς να παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα. υπάρχουν όμως και ορισμένες περιπτώσεις, όπου ο φυσιολογικός τοκετός μπορεί να μην εξελίσσεται ομαλά, να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ή ακόμα και να καταλήγει σε καισαρική τομή.

Τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να συμβούν για διάφορους λόγους όπως:

  • Όταν η λεκάνη της μέλλουσας μητέρας είναι στενή
  • Όταν το έμβρυο είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί να περάσει
  • Όταν το έμβρυο δεν βρίσκεται σε καλή θέση
  • Όταν η μήτρα της μέλλουσας μητέρας δεν έχει κανονικές συσπάσεις

Όταν ο τοκετός είναι πολύωρος, ο ιατρός χρειάζεται να δώσει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκύψει κάποιου είδους λοίμωξη, δυσφορία του εμβρύου και πολλά άλλα.

Ποια είναι τα στάδια του τοκετού;

Ο τοκετός κατηγοριοποιείται σε 3 διαφορετικά στάδια, όπου το καθένα παρουσιάζει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά:

Πρώτο στάδιο – Το στάδιο της διαστολής και της εξάλειψης του τραχήλου

Σε αυτό το στάδιο, παρατηρείται διαστολή του τράχηλου της μήτρας, για να καταφέρει να περάσει το κεφάλι του μωρού. Η διαστολή ολοκληρώνεται όταν φτάσει τα 10 εκατοστά. Ένας τοκετός θεωρείται ‘ενεργός’ όταν ο τράχηλος έχει διαστολή τουλάχιστον εκατοστά.

Ο χρόνος που απαιτείται σε γενικές γραμμές από την έναρξη του τοκετού μέχρι την πλήρη διαστολή του τραχήλου σε μια πρωτότοκο επίτοκο, είναι μεταξύ 6 – 12 ωρών. Προς το τέλος του πρώτου σταδίου, η έγκυος νιώθει την ανάγκη να αρχίσει να σπρώχνει κάθε φορά που υπάρχει σύσπαση, είναι όμως προτιμότερο να αρχίσει να σπρώχνει μόλις έχει πραγματοποιηθεί πλήρης διαστολή.

Δεύτερο στάδιο – Η γέννηση του μωρού

Στο στάδιο αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού και της μαίας. Το στάδιο αυτό είναι μια φυσική αλληλουχία, που καθοδηγεί το ίδιο το σώμα. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις να σπρώχνεις σε κάθε σύσπαση. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2-3 ώρες.

Σιγά σιγά το κεφάλι του μωρού αρχίζει να φτάνει στο άνοιγμα του κόλπου. Μόλις αρχίσει να φαίνεται, καλό είναι να σπρώχνεις πιο αργά και όχι με μεγάλη δύναμη, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο οι μύες του κόλπου να τεντώσουν, χωρίς να τραυματιστούν και να ενταθεί ο πόνος.

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό λάδι και ζεστές πετσέτες ώστε να προστατευθεί η περιοχή και να αυξηθεί η ελαστικότητα της. Με τον τρόπο αυτό και αρκετή υπομονή, αποφεύγονται οι πιθανές κακώσεις, η διενέργεια περινεοτομής και τα ράμματα.

Με ένα τελικό σπρώξιμο, το μωρό σου θα έρθει επιτέλους στον κόσμο και θα το κρατήσεις στα χέρια σου απευθείας. Ακολουθεί το κόψιμο του ομφάλιου λώρου από τον μπαμπά όταν παρίσταται, και ο καθαρισμός του μωρού από τα υγρά και το αίμα, καθώς και το τύλιγμά του με μια ειδική κουβέρτα για να μην κρυώσει.

Τρίτο στάδιο – Η υστεροτοκία

Αμέσως μετά την γέννηση του μωρού σου, ακολουθούν οι τελικές συσπάσεις, που οδηγούν τον πλακούντα προς τα έξω.  Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αυτό το τελικό στάδιο μπορεί να διαρκέσει περί τα 20 λεπτά. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει ενέσιμη ωκυτοκίνη.

Φροντίζουμε για εσάς

Είναι σημαντικό να απευθύνεσαι πάντα σε ειδικό γιατρό, με εξειδίκευση και εμπειρία πάνω
στα γυναικολογικά ζητήματα, για οποιαδήποτε απορία και συμβουλή χρειάζεσαι.
Επικοινώνησε τώρα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού