Βλαστοκύστη: Όλα Όσα Θέλεις Να Γνωρίζεις!

Τι Είναι Η Βλαστοκύστη;

Βλαστοκύστη καλείται το τελικό εξελικτικό στάδιο του προεμφυτευμένου εμβρύου, πριν την εμφύτευσή του στο ενδομήτριο και την δημιουργία της κύησης.

Βλαστοκύστη ονομάζεται το στάδιο ανάπτυξης του εμβρύου μετά από 5 – 6 ημέρες καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα δείγμα ομαλής εξέλιξης και υψηλής δυναμικής ενός εμβρύου. Σε αυτή την φάση, το έμβρυο έχει περίπου 120 – 150 κύτταρα.

Τι Είναι Η Καλλιέργεια Βλαστοκύστης;

Φυσικός Κύκλος

Η καλλιέργεια της βλαστοκύστης είναι μια τεχνική που επιτρέπει την επιλογή των εμβρύων εκείνων, που έχουν την αποδεδειγμένη απαραίτητη δυναμική για περαιτέρω ανάπτυξη, μιας και μόνο τα καλύτερα έμβρυα  φτάνουν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης.

Η καλλιέργεια της βλαστοκύστης προσφέρει ένα ισχυρό κριτήριο επιλογής των καλύτερων εμβρύων προς μεταφορά, αλλά παράλληλα προϋποθέτει την χρήση εξειδικευμένων καλλιεργητικών υγρών, καθώς και ένα σύγχρονο εμβρυολογικό εργαστήριο, αποτελούμενο από έμπειρους εμβρυολόγους, που να πληροί όλες τις ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας.

Επίσης, αποτελεί ένα τεκμηριωμένο γεγονός, πως όσα έμβρυα φτάνουν στο στάδιο της εκκολαπτόμενης βλαστοκύστης, έχουν περίπου τις διπλάσιες πιθανότητες να εμφυτευτούν. Η β’ χοριακή (δηλαδή το αιματολογικό τεστ κύησης) γίνεται υποχρεωτική κατά την 14η ημέρα μετά την ωοληψία.

Σε Ποιους Συστήνεται Η Μέθοδος Της Καλλιέργειας Βλαστοκύστης

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΗ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ:

 • Ζευγάρια που έχουν ικανοποιητικό αριθμό εμβρύων
 • Γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες με μεγάλο αριθμό ληφθέντων ωαρίων
 • Γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών
 • Σε περιπτώσεις σοβαρής ολιγο-αθενοτερατοσπερμίας, ή βιοψίας όρχεως
 • Σε περιπτώσεις προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών με εμβρυομεταφορά 2ης-3ης μέρας
 • Σε περιπτώσεις εφαρμογής προεμφυτευτικού ελέγχου

Ποσοστό Επιτυχίας

Η  ενδομήτρια εμβρυομεταφορά στο στάδιο των βλαστοκύστεων εξυπηρετεί τους εξής σκοπούς:

 • Την εργαστηριακή παρακολούθηση και την επιλογή των υγιέστερων, μορφολογικά πιο ακέραιων και ανεπτυγμένων εξελικτικά εμβρύων για εμβρυομεταφορά
 • Η εργαστηριακή παρακολούθηση των εμβρύων δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ικανότητά τους να φτάσουν σε αυτό το στάδιο
 • Η εμφύτευση με την τεχνική της βλαστοκύστης πραγματοποιείται την 6η-7η ημέρα του κύκλου και με αυτό τον τρόπο, μιμείται περισσότερο την φυσιολογική διαδικασία αναπαραγωγής

Πλεονεκτήματα Βλαστοκύστης

 • Επιτρέπει να επιλεχθούν τα καλύτερα έμβρυα
 • Ελαττώνεται ο κίνδυνος της πολύδυμης κύησης – Μεταφέρονται λιγότερα έμβρυα (έως 2 βλαστοκύστες) και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος μιας πολύδυμης κύησης (δίδυμα, τρίδυμα). Με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες μιας επιτυχημένης κύησης και ενός υγιούς μωρού και μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού και γέννησης με χαμηλό βάρος
 • Το ενδομήτριο παρουσιάζεται πιο δεκτικό κατά την 5η μέρα μετά την ωοληψία
 • Η καλλιέργεια εμβρύων μέχρι την 5η ημέρα, επιτρέπει την συλλογή περισσότερων πληροφοριών για την ποιότητα των εμβρύων
 • Επιτρέπει μια σαφέστερη γενετική διάγνωση – Η βιοψία του εμβρύου που αποσκοπεί στον έλεγχο για γενετικές ασθένειες (κυστική ίνωση, μεσογειακή αναιμία) ή χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο Down)
 • Η μεταφορά βλαστοκυστών μιμείται την φυσική διαδικασία εμφύτευσης
 • Δυνατότητα παρακολούθησης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (ΣΥΩ)
 • Υψηλά ποσοστά κυήσεως

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η καλλιέργεια βλαστοκύστης δεν ενδείκνυται για όλα τα περιστατικά και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία αρκετών εμβρύων, τα οποία πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια μιας υγιούς ανάπτυξης και μορφολογίας.

Φροντίζουμε για εσάς

Για την ορθήασφαλή και αποτελεσματική ενημέρωσή σου γύρω από όλα τα ζητήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης και της καλλιέργειας βλαστοκύστεων, είναι σκόπιμο να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο και ειδικευμένο γυναικολόγο, ο οποίος μπορεί να σου λύσει τις απορίες σου και να σε οδηγήσει στην κατάλληλη επιλογή, σύμφωνα με την δική σου εξατομικευμένη περίπτωση.
Επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού