Εβδομάδα κύησης 29η – 32η

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

29η Εβδομάδα Κύησης (197η Ημέρα έως 203η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 29η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Στην φάση της εγκυμοσύνης 29 εβδομάδων, ενδέχεται να αρχίσουν οι συσπάσεις. Η μήτρα έχει στιγμές που σκληραίνει και μετά επανέρχεται στην φυσιολογική της κατάσταση. Έχεις αρχίσει να παίρνεις όλο και περισσότερο βάρος, το οποίο όμως είναι φυσιολογικό και απαραίτητο για την ανάπτυξη του μωρού. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις το σώμα σου κουρασμένο και βαρύ.

Το στήθος σου μεγαλώνει διαρκώς και μπορεί να παρατηρήσεις πως έχει αρχίσει να εκκρίνει το λεγόμενο «πύαρ», το οποίο δεν είναι άλλο από το πρωτόγαλα. Φρόντισε να κρατάς καλά και συχνά ενυδατωμένη την κοιλιά σου, για να αποτρέψεις όσο το δυνατόν τις ραγάδες. Μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι να κάθεσαι οκλαδόν, για να ανοίγει η λεκάνη.

Αυτή είναι η στιγμή να αρχίσεις να ετοιμάζεις το βρεφικό δωμάτιο, να προγραμματίσεις ένα χαλαρωτικό ταξίδι ή μια εκδρομή, να συνεχίσεις να κοιμάσαι στο πλάι και φυσικά να μην αμελείς την τακτική σου άσκηση.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Ο εγκέφαλος συνεχίζει να αναπτύσσεται και το κεφάλι μεγαλώνει, αναπτύσσονται οι βλεφαρίδες και τα όργανά του ολοκληρώνουν τον κύκλο της ανάπτυξής τους. Τα μάτια του είναι ανοιχτά κάποιες στιγμές και μπορεί να καταλάβει αλλαγές στο φως. Κινείται πάνω από 10 φορές την ημέρα και το βάρος του φτάνει περίπου το 1 κιλό. Ακόμα κι αν υπάρξει ζήτημα πρόωρου τοκετού, σε αυτή την φάση το μωρό είναι ικανό να επιβιώσει.

Εβδομάδα κύησης 29η

30η Εβδομάδα Κύησης (204η Ημέρα έως 210η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 30η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Στην εγκυμοσύνη 30 εβδομάδων συνεχίζεις να παίρνεις βάρος και η συγκέντρωση του βάρους στην κοιλιά προκαλεί μετατόπιση ολόκληρου του κέντρου βάρους. Είναι απόλυτα λογικό η μέση σου να επιβαρύνεται από το αυξημένο βάρος. Καλό θα είναι να χρησιμοποιείς ένα μαξιλάρι στην μέση σου, όταν ξεκουράζεσαι και άλλο ένα πίσω από τα γόνατα.

Σε αυτό το σημείο, η μήτρα πιέζει την κύστη σου και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης κυστίτιδας. Φρόντισε να πίνεις άφθονο νερό και να φοράς βαμβακερά εσώρουχα. Συνέχισε επίσης κανονικά την τακτική άσκηση με χαλαρούς ρυθμούς και την ισορροπημένη διατροφή. Θα βοηθήσει τόσο εσένα, όσο και το μωρό.

Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες στον ύπνο, τότε δοκίμασε να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο και σίγουρα θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Το μωρό συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξή του, καταλαμβάνοντας σταδιακά όλο και περισσότερο χώρο μέσα στον αμνιακό σάκο. Το βάρος του αυξάνεται γρήγορα και το δέρμα του παρουσιάζει λιγότερες πτυχές.

Το πεπτικό σύστημα, καθώς και οι πνεύμονες, είναι σχεδόν ολοκληρωμένοι. Γυρίζει πολύ συχνά και μπορεί να παίρνει θέσεις με το κεφάλι του προς τα κάτω, ή ακόμα και ανάποδα. Μπορεί και καταλαβαίνει επίσης, τις αλλαγές που συμβαίνουν στο φως. Σε αυτό το στάδιο αρχίζει να χάνει το χνούδι (lanugo) που κάλυπτε το σώμα του.

Εβδομάδα κύησης 30η

31η Εβδομάδα Κύησης (211η Ημέρα έως 217η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 31η

Τι συμβαίνει σε σένα

Αυτή είναι η στιγμή να συζητήσεις με τον γιατρό σου τις λεπτομέρειες του τοκετού, όπως για παράδειγμα αν θέλεις επισκληρίδιο αναισθησία ή εάν επιθυμείς έναν φυσικό τοκετό. Συνεχίζεις κανονικά να παίρνεις βάρος, η κύστη σου πιέζεται ακόμα περισσότερο και γίνεται πιο έντονη η συχνοουρία. Μπορεί να παρατηρήσεις κατακράτηση υγρών και πρήξιμο στα πόδια.

Η δυσφορία που νιώθεις και η δυσκολία στην αναπνοή θέλει υπομονή, μέχρι το μωρό να κατέβει προς την λεκάνη. Το στήθος σου μεγαλώνει κι άλλο, οπότε θα ήταν καλό να αγοράσεις έναν στηθόδεσμο που θα είναι ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράς αυτή την στιγμή. Μπορεί να βιώνεις συστολές/συσπάσεις στην μήτρα σου, οι οποίες έχουν διάρκεια μέχρι 30 δευτερόλεπτα.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης 31 εβδομάδων είναι:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνοι που εντοπίζονται στη μέση
  • Πολύ πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα
  • Περιστασιακοί πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  • Κενά μνήμης εξαιτίας των αυξημένων ορμονών
  • Δυσκολία και προβλήματα στον ύπνο

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Ο εγκέφαλος του μωρού, καθώς και όλα τα επί μέρους τμήματά του σχηματίζονται φυσιολογικά. Κλωτσάει όλο και πιο έντονα, αλλά οι κινήσεις του είναι πλέον περιορισμένες, καθώς έχει αρχίσει να μην χωράει πια στον αμνιακό σάκο.

Δημιουργείται επίσης ένα στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα του. Σε αυτή την φάση το μωρό έχει βάρος 1.500 γραμμάρια.

Εβδομάδα κύησης 31η

32η Εβδομάδα Κύησης (218η Ημέρα έως 224η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 32η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη γέννα. Σε αυτό το στάδιο, είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσεις να ετοιμάζεις τα πράγματά σου για το μαιευτήριο. Καλό θα είναι επίσης να ενημερωθείς από τον γιατρό σου για τον φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική, να πίνεις άφθονο νερό, να αρχίσεις να τρως υπετροφές και να συνεχίσεις να κοιμάσαι στο πλάι.

Το βάρος σου ολοένα και αυξάνεται όσο περνούν οι εβδομάδες και η μήτρα ασκεί πίεση στο διάφραγμα, με αποτέλεσμα να νιώθεις ένα αίσθημα δυσφορίας. Για να αντιμετωπίσεις την δυσφορία στο στομάχι, καλό θα είναι να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Σε αυτή την φάση, το μωρό βρίσκεται τοποθετημένο με το κεφάλι προς τα κάτω. Ακόμα όμως κι αν δεν είναι, δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Υπάρχει αρκετός χρόνος για να πάρει αυτή την θέση. Αν το μωρό είναι αγόρι, τότε αρχίζουν να κατεβαίνουν οι όρχεις του από την κοιλιά προς το όσχεο. Αρχίζει επίσης να αναπτύσσει την αίσθηση της γεύσης.

Τόσο τα μαλλιά, όσο και τα νύχια των ποδιών εξακολουθούν να μεγαλώνουν. Όταν το μωρό είναι ξύπνιοπιπιλάει τον αντίχειρά τουπιάνει τα πόδια του και γενικά συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε ένα νεογέννητο.

Όσα μωρά γεννιούνται με βάρος μεταξύ 1.500 – 2.000 γραμμάρια, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα προωρότητας, αλλά τα ποσοστά επιβίωσής τους είναι σε πολύ καλά επίπεδα.

Εβδομάδα κύησης 32η

Φροντίζουμε για εσάς

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Επικοινώνησε σήμερα κιόλας, με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη για να σε ενημερώσει υπεύθυνα και σωστά.
Επικοινώνησε τώρα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού