Εξωσωματική γονιμοποίηση IVF –  Διαδικασία

Εξωσωματική γονιμοποίηση IVF
Εξωσωματική γονιμοποίηση IVF

Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Εξωσωματική γονιμοποίηση. Μια σκέψη που ακόμα και σήμερα προκαλεί αμφιβολίες και άγχος για την αποτελεσματικότητα και το κόστος της, στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σύλληψης.

Στην πραγματικότητα όμως, η εξωσωματική έχει παρουσιάσει ραγδαία εξέλιξη, καθώς έχει θεαματικά αποτελέσματα, υψηλά ποσοστά επιτυχίας, είναι ασφαλής και μπορεί να δώσει την πολυπόθητη λύση σε προβλήματα υπογονιμότητας, που παλιότερα δεν ήταν εφικτό να ξεπεραστούν.

Τι Ακριβώς Είναι Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF)

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro fertilization) είναι η θεραπεία υπογονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται έξω από το σώμα της, στο εργαστήριο, κάτω από ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.

Για να επιτευχθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση η γυναίκα υποβάλλεται σε φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να διεγερθούν οι ωοθήκες της και να παράγει πολλά ωάρια. Στην  συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, πραγματοποιείται η ωοληψία και πραγματοποιείται η γονιμοποίηση των ωαρίων από το δείγμα σπέρματος του άνδρα στο εργαστήριο.Τα γονιμοποιημένα ωάρια καλλιεργούνται σε κατάλληλα καλλιεργητικά μέσα και στην συνέχεια, αναπτύσσονται σε έμβρυα.

Μετά από 2-5 μέρες, πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά, δηλαδή η μεταφορά των εμβρύων πίσω στην μήτρα της γυναίκας και 12 έως 14 μέρες μετά την ωοληψία, ακολουθεί η εξέταση της β χοριακής γοναδοτροπίνης, για να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη.

Ποια Είναι Η Διαδικασία Της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί την πιο διαδεδομένη θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και εφαρμόζεται για περισσότερα από 30 χρόνια.

Στην σύγχρονη εποχή, υπάρχει τεράστια κλινική εμπειρία και αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή διαδικασία, τόσο για την μητέρα, όσο και για το έμβρυο. Είναι σημαντικό βέβαια, να εκτελείται από έναν ειδικευμένο και έμπειρο γυναικολόγο, για την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και ενημέρωση.
Εξωσωματική γονιμοποίηση

Πως γίνεται η εξωσωματική γονιμοποίηση;

Ένας κύκλος εξωσωματικής αποτελείται από 3 βήματα και ολοκληρώνεται σε ένα διάστημα 2 εβδομάδων :

 • Βήμα 1ο Διέγερση των ωοθηκών, ώστε να προκληθεί ωορρηξία με ενέσιμα φάρμακα. 

Οι ωοθήκες της γυναίκας παράγουν φυσικά 1 ωάριο κάθε μήνα. Στην εξωσωματική χρειάζονται περισσότερα ωάρια, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας.

Το βήμα αυτό διαρκεί συνήθως 10-12 μέρες και απαιτεί στενή παρακολούθηση από τον γιατρό, με ορμονολογικές εξετάσεις αίματος και υπέρηχο ανά 3-4 μέρες.

 • Βήμα 2ο – Ωοληψία και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ο ορμονολογικός και υπερηχογραφικός έλεγχος που πραγματοποιείται, καταδεικνύει την κατάλληλη ημέρα που πρέπει να συλλεχθούν τα ωάρια και να γονιμοποιηθούν από το σπέρμα του άνδρα στο εργαστήριο. Η ωοληψία γίνεται με την χρήση ελαφριάς αναισθησίας, ώστε να μην νιώσει δυσφορία ή πόνο η γυναίκα.

 • Βήμα 3ο – Εμβρυομεταφορά :

Τα έμβρυα καλλιεργούνται στο εργαστήριο και αξιολογούνται από τους ειδικούς εμβρυολόγους. 3-5 μέρες μετά την ωοληψία τα έμβρυα μεταφέρονται πίσω στην μήτρα της γυναίκας,  για να υπάρξει εμφύτευση και να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

Επιπρόσθετα Οφέλη Της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια φυλοσύνδετη πάθηση στο ζευγάρι, με την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να επιλεχθεί από τα γονιμοποιημένα ωάρια, το φύλο εκείνο που δεν φέρει το κληρονομικό νόσημα. Οι φυλοσύνδετες παθήσεις συνήθως μεταφέρονται από το αρσενικό φύλο, οπότε σε αυτή την περίπτωση, τοποθετείται το θηλυκό έμβρυο.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, πως η επιλογή φύλου εξυπηρετεί καθαρά και μόνο ιατρικούς σκοπούς και γίνεται μόνο για την αποφυγή γενετικά κληρονομούμενων παθήσεων στο έμβρυο.

Ποια είναι τα στάδια της εξωσωματικής γονιμοποίησης;

 • Ένας κύκλος θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση, περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
 • Διερεύνηση και διάγνωση του ζητήματος της υπογονιμότητας
 • Έναρξη προκαταρκτικών εξετάσεων
 • Διέγερση της ωοθήκης, χρησιμοποιώντας φαρμακευτική αγωγή για 12 – 14 ημέρες, αποσκοπώντας στην ανάπτυξη πολλαπλών ωοθυλακίων
 • Παρακολούθηση της διέγερσης, μέσω υπερηχογραφημάτων και ορμονικών προσδιορισμών
 • Πρόκληση της ωοθυλακιορρηξίας
 • Συλλογή των ωαρίων (ωοληψία)
 • Γονιμοποίηση και καλλιέργεια εκτός του σώματος (2 – 6 ημέρες).
 • Εμβρυομεταφορά
 • Έλεγχος της κύησης (13 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά, με αιμοληψία για να εξεταστούν οι τιμές της β χοριακής μετά από την εξωσωματική
 • Έλεγχος της κύησης χρησιμοποιώντας διακολπικό υπερηχογράφημα (4 εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά)
 • Έλεγχος της εξέλιξης της κύησης κατά την 12η εβδομάδα, όπου έχουν συμπληρωθεί 10 εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξωσωματικής σε φυσικό κύκλο;

 • Η εξωσωματική σε φυσικό κύκλο συγκεντρώνει τα εξής πλεονεκτήματα:
 • Υπάρχει φυσική ωρίμανση του ωαρίου
 • Αποφεύγεται ο κίνδυνος υπερδιέγερσης των ωοθηκών
 • Το ενδομήτριο δεν επηρεάζεται από φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δεκτικό και αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας
 • Αποφεύγεται το υψηλό κόστος που έχουν οι ενέσεις εξωσωματικής για την παραγωγή πολλών ωοθυλακίων
 • Αν χρειαστεί μπορεί να επαναληφθεί και δεύτερη εξωσωματική
 • Αποφεύγεται ο κίνδυνος πολύδυμων κυήσεων

Ποιες είναι οι τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης;

Οι τεχνικές που περιλαμβάνονται στη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι οι εξής:

 • Κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)
 • Μικρογονιμοποίηση (Ενδοωριακή έγχυση σπερματοζωαρίων)
 • Υποβοηθούμενη εκκόλαψη
 • Βιοψία όρχεων
 • Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (PGD)
 • Κρυοσυντήρηση εμβρύων
 • Εμβρυομεταφορά κατά το στάδιο της βλαστοκύστης

Συμβουλές Για Την Εξωσωματική Γονιμοποίηση

 • Είναι σημαντικό να ζητήσεις αναλυτικές και ακριβείς πληροφορίες, γύρω από την όλη διαδικασία, τα οικονομικά και τα ιατρικά θέματα. Σε αυτό το ζήτημα δεν χωρούν ντροπές και ασάφειες
 • Δεν χρειάζονται πολλά φάρμακα. Μάλιστα, τα νέα φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν αποδειχθεί πως βοηθούν στην μείωση της ψυχολογικής επιβάρυνσης
 • Κάθε ζευγάρι είναι ξεχωριστό και αυτό απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στις ειδικές περιστάσεις και ανάγκες του κάθε ζευγαριού
 • Επιδίωξε την καλή και προσωπική επαφή με τον γιατρό σου. Η θετική ψυχολογία και η ανθρώπινη επικοινωνία είναι καθοριστικός παράγοντας στην επιτυχία της προσπάθειας
 • Η ποιότητα του εμβρυολογικού εργαστηρίου είναι ζωτικής σημασίας. Μια άριστη λειτουργία του εργαστηρίου, διασφαλίζει την ασφάλεια τόσο των εμβρύων που δημιουργούνται, όσο και της μελλοντικής κύησης
 • Ενημερώσου λεπτομερειακά για τα δικά σου προσδοκώμενα ποσοστά επιτυχίας

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια φυλοσύνδετη πάθηση στο ζευγάρι, με την τεχνική της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να επιλεχθεί από τα γονιμοποιημένα ωάρια, το φύλο εκείνο που δεν φέρει το κληρονομικό νόσημα. Οι φυλοσύνδετες παθήσεις συνήθως μεταφέρονται από το αρσενικό φύλο, οπότε σε αυτή την περίπτωση, τοποθετείται το θηλυκό έμβρυο.

Είναι σημαντικό να γίνει σαφές, πως η επιλογή φύλου εξυπηρετεί καθαρά και μόνο ιατρικούς σκοπούς και γίνεται μόνο για την αποφυγή γενετικά κληρονομούμενων παθήσεων στο έμβρυο.

Φροντίζουμε για εσάς

Για την ορθή και ασφαλή ενημέρωσή σου γύρω από όλα τα θέματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης που σε αφορούν, είναι φρόνιμο να απευθυνθείς σε έναν ειδικευμένο γιατρό, οποίος διαθέτει εμπειρία και εξειδίκευση.
Ο επιμελητής της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Ελευθέριος Αναστασάκης είναι στην διάθεσή σου, για να σε καθοδηγήσει και να σε ενημερώσει με υπευθυνότητα και ακρίβεια, για ότι σε απασχολεί.
Επικοινώνησε σήμερα κιόλας και κλείσε το ραντεβού σου.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Call Now ButtonΚλείσε Ραντεβού