Τοκετός χωρίς ράμματα

Dr. Ελευθέριος Αναστασάκης

Τοκετός χωρίς ράμματα

Ο τοκετός χωρίς ράμματα, δηλαδή χωρίς τη διενέργεια περινεοτομής, συζητείται ευρέως στη σύγχρονη μαιευτική. Βέβαια, οι υποστηρικτές της περινεοτομίας, θεωρούν ότι αυτή προστατεύει το περίνεο και ότι αν δεν πραγματοποιηθεί, αυξάνεται η πιθανότητα ανεξέλεγκτης ρήξης του περινέου.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός τους ότι η περινεοτομή προστατεύει το περίνεο είναι παράδοξος, καθώς αντιστοιχεί σε ρήξη του περινέου, δηλαδή του κόλπου και των μυών.
Επιπλέον, δεν αναφέρουν τις αρνητικές συνέπειες από τη διενέργεια περινεοτομίας, που περιλαμβάνουν τον πόνο (στο κάθισμα, την ούρηση, τη λειτουργία του εντέρου) και τη δυσκολία στην κινητοποίηση της λεχώνας, για τη φροντίδα του νεογνού και τον θηλασμό.

Μακροπρόθεσμα, αυτές οι συνέπειες μπορούν να οδηγήσουν στην εξάντληση της λεχώνας, καθώς και σε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης. Επίσης, οι γυναίκες αυτές, στο 40% των περιπτώσεων θα αναπτύξουν δυσπαρευνία (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή).

Προγεννητικός Έλεγχος

Το ερώτημα

Τα παραπάνω ζητήματα, οδηγούν στο ερώτημα του εάν ο κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων είναι μικρότερος στις επίτοκες, στις οποίες πραγματοποιείται περινεοτομή ως τακτική ρουτίνας, σε σύγκριση με εκείνες στις οποίες γίνεται περιορισμένη χρήση της.

Σύμφωνα με την απάντηση που προκύπτει από πλήθος μελετών, φαίνεται ότι η περιορισμένη χρήση της περινεοτομίας, είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του ποσοστού των γυναικών με τραύμα στο περίνεο.

Κάποιες μελέτες μάλιστα, αναφέρουν αύξηση του κινδύνου ακράτειας ούρων και κοπράνων με τη συστηματική χρήση της. Μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ιατρική επιθεώρηση («JAMA», 2005) δείχνει ότι ο περιορισμός χρήσης της περινεοτομίας (σε ποσοστό 10%) έναντι της συστηματικής χρήσης της (σε ποσοστό 51%) έχει ως αποτέλεσμα την παντελή απουσία τραύματος στον κόλπο στο 34% των περιπτώσεων.

Συγκριτικά, το ποσοστό παντελούς απουσίας κολπικού τραύματος στην ομάδα των γυναικών, όπου έγινε συστηματική χρήση της περινεοτομίας, ήταν 25%. Οι μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική χρήση της περινεοτομίας, δεν προστατεύει την επίτοκο από κακώσεις ούτε μειώνει τον πόνο. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τον πόνο μακροπρόθεσμα και
ενισχύει την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας.

Η σεξουαλική λειτουργία

Τα τελευταία χρόνια δημοσιεύτηκαν μελέτες που αξιολογούν τη σχέση της περινεοτομίας με τη σεξουαλική λειτουργία. Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2014, και έλαβε χώρα στην Πορτογαλία, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε περινεοτομή, παρουσίασαν υψηλότερης έντασης πόνο, μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση και αρνητικές αλλαγές σχετικά με τη διάρκεια και την ένταση του οργασμού, σε σύγκριση με τις γυναίκες στις οποίες δεν διενεργήθηκε περινεοτομία.

Περιορισμένη χρήση

Αν και υπάρχουν καταστάσεις που η περινεοτομή είναι απαραίτητη, όλα τα επίσημα όργανα των μαιευτήρων-γυναικολόγων (ACOG, RCOG, NIH, EBCOG) συστήνουν την περιορισμένη χρήση της, σε περιπτώσεις όπου η υγεία του εμβρύου, εξαρτάται από την ταχύτητα του τοκετού.

Σύμφωνα μάλιστα και με την άποψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση της περινεοτομής ως τεχνικής ρουτίνας, παρουσιάζει κάποιο όφελος, ενώ υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι μπορεί να αποβεί επιζήμια.

Ο τοκετός προϋποθέτει υπομονή και εάν δεν θέλουμε ράμματα, χρειαζόμαστε απλώς περισσότερο χρόνο, ειδικά έλαια για την προετοιμασία του περινέου, καλή προπαρασκευή και συνεργασία με τον γιατρό μας.

Φροντίζουμε για εσάς

Έλα τώρα σε επαφή με τον μαιευτήρα/γυναικολόγο Ε. Αναστασάκη και πάρε όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι γύρω από τον τοκετός χωρίς ράμματα, την δική σου υγεία, αλλά και του μωρού σου.
Επικοινώνησε τώρα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού