Αυτοεξέταση Μαστών: Όλα Όσα Θέλετε Να Γνωρίζετε

Αυτοεξέταση μαστών

Αυτοεξέταση Μαστών

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου του γυναικείου πληθυσμού

Η αυτοεξέταση του μαστού συμβάλλει αποφασιστικά στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Περίπου το 40% των καρκίνων του μαστού ανιχνεύονται από τις ίδιες τις γυναίκες κατά την διάρκεια της αυτοεξέτασης και γι’ αυτό άλλωστε έχει και τόσο μεγάλη αξία αυτή η διαδικασία.

Τι είναι η αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση μαστού είναι μια μέθοδος ελέγχου που έχει την δυνατότητα να κάνει η γυναίκα μόνη της στο σπίτι. Σαν εξέταση είναι εντελώς απλή και αποτελεί ένα βασικό μέρος του προληπτικού ελέγχου του μαστού.

Ποιος ο σκοπός της αυτοεξέτασης

Σκοπός της αυτοεξέτασης, ή αυτοψηλάφησης των μαστών, είναι να καταφέρει να γνωρίσει η κάθε γυναίκα, την φυσιολογική μορφολογία των μαστών της, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει έγκαιρα οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρήσει σε αυτούς.

Το πιο έμπειρο χέρι για να αναγνωρίσει οποιαδήποτε αλλαγή, είναι πρώτο αυτό της ίδιας της γυναίκας, αφού έχει αποδειχθεί πως οι γυναίκες μπορούν να ψηλαφίσουν πολύ μικρούς όγκους, που έχουν μέγεθος περίπου 1 εκατοστό.

Πότε πρέπει να γίνει η αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση μαστού απαιτεί 10 λεπτά από τον χρόνο σου κάθε μήνα. Ο ιδανικός χρόνος για να πραγματοποιηθεί, είναι αμέσως μετά την περίοδο και συγκεκριμένα, την 8η ημέρα από την έναρξη της περιόδου. Καλό είναι να επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, την ίδια μέρα του κύκλου, κάθε μήνα.

Για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, ο αυτοέλεγχος πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένη μέρα του μήνα και κάθε φορά την ίδια ημέρα.

Ποια η διαδικασία αυτοεξέτασης μαστού

Η αυτοεξέταση περιλαμβάνει τόσο τον οπτικό έλεγχο των μαστών στον καθρέφτη, όσο και την ψηλάφηση του κάθε μαστού και της μασχάλης, χρησιμοποιώντας τις άκρες των δακτύλων.Ο οπτικός ή επισκοπικός έλεγχος γίνεται μπροστά στον καθρέφτη. Αρχικά τα χέρια βρίσκονται χαλαρά κάτω, στην συνέχεια τοποθετούνται πίσω από το κεφάλι και στο τέλος, στην μέση, πιέζοντας με δύναμη, ώστε να ενεργοποιηθούν οι μύες του στήθους.

διαδικασία αυτοεξέτασης μαστού

διαδικασία αυτοεξέτασης μαστού

Η αυτοεξέταση ή ψηλαφητικός έλεγχος γίνεται ψηλαφίζοντας τον μαστό, χρησιμοποιώντας την επίπεδη επιφάνεια των δακτύλων, με τα 4 δάχτυλα του χεριού κολλητά, εκτός του αντίχειρα.Οι κινήσεις πρέπει να είναι κυκλικές, ομαλές και μικρές γύρω από τον μαστό, ενώ η πίεση πρέπει να είναι σταθερή,  ξεκινώντας από την περιοχή της μασχάλης προς το κέντρο (θηλή).Δεν χρειάζεται βιασύνη και είναι σκόπιμο να αφιερώσεις λίγο πολύτιμο χρόνο, ώστε να γίνει σωστά και αποδοτικά η εξέταση.

Καταστάσεις όπως:

 • Κύηση
 • Λοχεία
 • Λήψη ορμονών
 • Τοποθέτηση εμφυτευμάτων
 • Εμμηνόπαυση

Επηρεάζουν την βασική δομή των μαστών μιας γυναίκας, καθώς και την ευαισθησία της ίδιας της εξέτασης.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου

Αν διαπιστώσεις οποιαδήποτε αλλαγή στον μαστό, όπως:

 • Παρουσία όγκου που δεν μεταβάλλεται μετά την περίοδο και είναι καθηλωμένος
 • Έκκριση από την θηλή, ιδίως αν είναι αιματηρή
 • Πάχυνση του δέρματος, ερυθρότητα, ραγάδες, φαγούρα, ξεφλούδισμα
 • Μεταβολές στην θηλή, αλλαγή στο σχήμα ή στην θέση της (εισολκή της θηλής).

Τι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος μαστού

Στις προληπτικές εξετάσεις μαστού για ασυμπτωματικές γυναίκες περιλαμβάνονται οι εξής:

 • Αυτοεξέταση από την ίδια την γυναίκα
 • Κλινική εξέταση (επισκοπική και ψηλαφητική) από τον γυναικολόγο – Πραγματοποιείται 7-10 μέρες μετά την έναρξη της εμμηνορρυσίας, όταν οι μαστοί έχουν ηρεμήσει ορμονικά.

Στην αρχή λαμβάνεται από τον γυναικολόγο ένα σύντομο ιστορικό σχετικά με τον κύκλο, τα φάρμακα, τις επεμβάσεις, ή άλλες παθήσεις που ενδέχεται να επηρεάζουν τον μαστό.Αρχικά γίνεται η επισκόπηση των μαστών σε συνθήκες καλού φωτισμού. Ο γυναικολόγος μπορεί να ζητήσει να σηκώσει η γυναίκα τα χέρια πάνω από το κεφάλι, ή να σπρώξει την μέση της ώστε να συσπαστούν οι μύες του θώρακα και να εξετασθεί η συμμετρία των μαστών.Ακολουθεί η ψηλάφηση, η οποία γίνεται σε ύπτια θέση και η γυναίκα έχει το ένα χέρι της πίσω από το κεφάλι. Ο κάθε μαστός ψηλαφίζεται αργά, μεθοδικά και προσεκτικά, ώστε να ελεγχθούν όλα τα απαραίτητα σημεία.Η εξέταση δεν πονάει, ούτε προκαλεί καμία δυσφορία ή ενόχληση, εκτός αν υπάρχει κάποια φλεγμονή ή οίδημα.

 • Μαστογραφία – Πρόκειται για μια ακτινογραφία των μαλακών μορίων του μαστού, η οποία μπορεί να διαγνώσει έναν όγκο, πριν γίνει αντιληπτός με την ψηλάφηση.
 • Υπερηχογράφημα μαστών – Το υπερηχογράφημα μαστών συμπληρώνει την μαστογραφία. Είναι πολύ χρήσιμο στην αναγνώριση κυστικών όγκων και στην διάκρισή τους από συμπαγείς μάζες.

Επιτρέπει την ταυτόχρονη ψηλάφηση μαστού με υπέρηχο και καθοδηγεί την λήψη βιοψιών.

 • Μαγνητική τομογραφία – Επιτρέπει τον λεπτομερή έλεγχο του μαστού σε πολλαπλές τομές. Οι τομές εισάγονται σε ειδικό πρόγραμμα στον υπολογιστή και επιτρέπουν την ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνιση, με την οποία ελέγχεται ο μαστός.
 • Τεστ ΠΑΠ μαστού – Αποτελεί μια εξέταση που διαρκεί μόλις 5 λεπτά, κατά την οποία αναρροφάται και συλλέγεται έκκριμα από την θηλή του μαστού. Το τεστ ΠΑΠ μαστού αποτελεί μια κυτταρολογική μέθοδο αξιολόγησης του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Η αυτοεξέταση μαστών είναι μια διαδικασία που απαιτεί 10 λεπτά από τον χρόνο σου, μια φορά τον μήνα και μπορεί να σώσει την ζωή σου.

Φροντίζουμε για εσάς

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για όποιες απορίες έχεις, να απευθυνθείς σε έναν έμπειρο και ειδικευμένογυναικολόγο, ο οποίος μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σου δώσει εμπεριστατωμένες απαντήσεις.
Επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού