Φυσιολογικός Τοκετός (Φυσιολογική Γέννα)

Dr. Ελευθέριος Αναστασάκης

Φυσιολογικός Τοκετός (Φυσιολογική Γέννα)

Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η τελική στάση στο ταξίδι της εγκυμοσύνης και μια όμορφη στιγμή, που θα σου δώσει επιτέλους την ευκαιρία να κρατήσεις στα χέρια και να γνωρίσεις το μωράκι σου.

Χρειάζεται ψυχραιμίαυπομονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στον γιατρό σου.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού, για να είσαι έτοιμη για την πιο ευτυχισμένη γνωριμία της ζωής σου.

Υστεροσκόπηση

Τι Είναι Ο Φυσιολογικός Τοκετός

Φτάνοντας προς το τέλος της εγκυμοσύνης, θα μπεις στο τελικό και πιο κρίσιμο στάδιο του τοκετού. Ο φυσιολογικός τοκετός είναι η επιθυμητή επιλογή και ο αρχικός στόχος κάθε γυναίκας. Φυσικά η φυσιολογική γέννα προϋποθέτει να πληρούνται όλες οι προφυλάξεις ασφάλειας για την μητέρα και το παιδί και να μην υπάρχει ρίσκο ενδεχόμενου κινδύνου.

Τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού

Ο φυσικός τοκετός, ή αλλιώς κολπικός τοκετός, είναι αυτός που πραγματοποιείται κολπικά. Ο φυσιολογικός τοκετός χωρίζεται σε 2 στάδια:

Το πρώτο στάδιο

Αρχίζουν οι πόνοι και τα επακόλουθά του

Το δεύτερο στάδιο

Το μωρό αρχίζει να ωθείται

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Ο χρόνος εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως :

Η εκάστοτε κατάσταση της υγείας της εγκύου

Η εμπειρία του μαιευτήρα

Οι ενδεχόμενες επιπλοκές

Ποια είναι η προετοιμασία που συμβαίνει στο έμβρυο;

Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ολοκληρώνονται και οι τελευταίες ενέργειες ωρίμανσης των ιστών του εμβρύου. Σε αυτό το τελικό στάδιο, αλλάζει πολύ συχνά θέση, ενώ μέχρι και την 36η εβδομάδα καθορίζει τη θέση του.

Δηλαδή εάν θα βρίσκεται με το κεφάλι προς τα κάτω ή σε ισχιακή προβολή, με το κεφάλι προς τα πάνω ή σε εγκάρσιο ή λοξό σχηματισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως, τα έμβρυα επιλέγουν να παραμείνουν με το κεφάλι τους χαμηλά, πλησιάζοντας τη λεκάνη της μέλλουσας μητέρας.

Ποια Είναι Τα Σημάδια Έναρξης Του Τοκετού

Από την στιγμή που μια γυναίκα μπαίνει στον μήνα της, οποιαδήποτε μέρα από ’κει και μετά, είναι υποψήφια για την έναρξη του τοκετού. Τα συμπτώματα έναρξης του τοκετού είναι ξεκάθαρα και εφόσον είναι σωστά ενημερωμένη από τον γιατρό της, δεν υπάρχει περίπτωση να μπερδέψει τις ενδείξεις για κάτι διαφορετικό.

Υπάρχουν 4 χαρακτηριστικά σημάδια που όταν εμφανιστούν, είναι η ώρα για το μαιευτήριο. Αυτά είναι :

Συνεχόμενες συσπάσεις που έχουν μεγάλη διάρκεια

Κολπικές εκκρίσεις

Ενδεχόμενη ναυτία και εμετοί

Έναρξη των ωδίνων

Όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, είναι σημαντικό να παραμείνεις ψύχραιμη και να μην πανικοβληθείς. Ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις το πιο όμορφο ταξίδι της ζωής σου.

Είναι απαραίτητο σε αυτό το σημείο, να ενημερώσεις αμέσως τον γιατρό σου και να μεταβείς στο μαιευτήριο.

Τοκετός και πόνος

Λαμβάνοντας υπόψιν μας ότι ο τοκετός είναι μια επώδυνη διαδικασία, υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι, που μπορούν να ανακουφίσουν τη μέλλουσα μητέρα, από τον πόνο. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε τους πιο συχνούς τρόπους με τους οποίους αντιμετωπίζεται ο πόνος κατά τον τοκετό:

  • Ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης
  • Μασάζ
  • Μάσκα οξυγόνου και αζωτούχου οξειδίου
  • Μηχάνημα διέγερσης ΤΕΝΣ
  • Παυσίπονες ενέσεις
  • Επισκληρίδιος αναισθησία
  • Ψυχραιμία, αυτοέλεγχος και όχι πανικός
  • Ψυχολογική υποστήριξη από τον σύζυγο ή σύντροφο

Πόσο Διαρκεί Ο Τοκετός

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Ο χρόνος εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως :

Η εκάστοτε κατάσταση της υγείας της εγκύου

Η εμπειρία του μαιευτήρα

Οι ενδεχόμενες επιπλοκές

Ποια Είναι Τα Στάδια Του Φυσιολογικού Τοκετού

Σε γενικές γραμμές, ένας φυσιολογικός τοκετός έχει 3 στάδια. Τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού είναι τα εξής :

Πρώτο στάδιο – Το στάδιο της διαστολής και της εξάλειψης του τραχήλου

Σε αυτό το στάδιο, διαστέλλεται εντελώς ο τράχηλος της μήτρας για να καταφέρει να περάσει το κεφάλι του μωρού. Η διαστολή πραγματοποιείται σε ολοκληρωτικό σημείο, όταν φτάσει τα 10 εκατοστά η διαστολή του τράχηλου της μήτρας.

Ένας τοκετός θεωρείται ‘ενεργός’ όταν ο τράχηλος έχει διασταλεί τουλάχιστον 3 εκατοστά. Ο χρόνος που απαιτείται σε γενικές γραμμές από την έναρξη του τοκετού μέχρι την πλήρη διαστολή του τραχήλου είναι μεταξύ 6 – 12 ωρών.

Προς το τέλος του πρώτου σταδίου, η έγκυος νιώθει την ανάγκη να αρχίσει να σπρώχνει κάθε φορά που υπάρχει σύσπαση, είναι όμως προτιμότερο να αρχίσει να σπρώχνει μόλις έχει πραγματοποιηθεί πλήρης διαστολή.

Δεύτερο στάδιο – Η γέννηση του μωρού

Στο στάδιο αυτό είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού και της μαίας. Το στάδιο αυτό είναι μια φυσική αλληλουχία, που καθοδηγεί το ίδιο το σώμα. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσεις να σπρώχνεις σε κάθε σύσπαση. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1 ώρα.

Σιγά σιγά το κεφάλι του μωρού αρχίζει να φτάνει στο άνοιγμα του κόλπου. Μόλις αρχίσει να φαίνεται, καλό είναι να σπρώχνεις πιο αργά και όχι με μεγάλη δύναμη, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο οι μύες να τεντώσουν, χωρίς να τραυματιστούν.

Με ένα τελικό σπρώξιμο, το μωρό σου θα έρθει επιτέλους στον κόσμο και θα το κρατήσεις στα χέρια σου απευθείας. Ακολουθεί το κόψιμο του ομφάλιου λώρου και ο καθαρισμός του μωρού από τα υγρά και το αίμα, καθώς και το τύλιγμα του με μια ειδική κουβέρτα για να μην κρυώσει.

Τρίτο στάδιο – Η εξαγωγή του πλακούντα

Αμέσως μετά την γέννηση του μωρού σου, ακολουθούν οι τελικές συσπάσεις, που οδηγούν τον πλακούντα προς τα έξω. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αυτό το τελικό στάδιο μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά μέχρι και 1 ώρα. Στην περίπτωση αυτή βέβαια, για να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο γιατρός χορηγεί ενέσιμη ωκυτοκίνη.

Η ωκυτοκίνη δεν είναι τίποτα άλλο από μια ορμόνη, που επισπεύδει τις συσπάσεις και είναι γνωστή ως ‘η ορμόνη της αγάπης’.

Τι Συμβαίνει Μετά Τον Τοκετό

Κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, η ανακούφιση από τους πόνους είναι άμεση μετά την γέννηση του παιδιού. Η μητέρα είναι απλά εξαντλημένη από την προσπάθεια και μεταφέρεται στην ανάνηψη, ώστε να ξεκουραστεί.

Ο πόνος μετά την γέννα δεν είναι κάτι το τρομερά επώδυνο και αντιμετωπίζεται με κοινά παυσίπονα. Μέσα σε λίγες ώρες, η γυναίκα μπορεί να πιεί υγρά και να φάει κανονικά, καθώς και να σηκωθεί από το κρεβάτι.

ginekologia_zeugari

Φροντίζουμε για εσάς

Για οποιεσδήποτε απορίες και ερωτήσεις έχεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν έμπιστο και ειδικευμένο γυναικολόγο/μαιευτήρα, που θα σου εμπνέει ασφάλεια και θα είναι σε θέση να σε καθοδηγήσει σε όλο το ταξίδι της εγκυμοσύνης σου.
Επικοινώνησε σήμερα με τον επιμελητή της γυναικολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών και διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

Μαιευτήριο ΓΑΙΑ
Μαιευτήριο Λητώ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού