25η – 28η Εβδομάδα Κύησης (Εγκυμοσύνης)

Ημερολόγιο Εγκυμοσύνης

25η Εβδομάδα Κύησης (163η Ημέρα έως 175η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 25η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Κοντεύει η στιγμή για την δοκιμασία ανοχής γλυκόζης ή αλλιώς καμπύλη του σακχάρου. Πρόκειται για την εξέταση που μετρά την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί την γλυκόζη για την παραγωγή ενέργειας και έχει σαν στόχο της την έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη. O γιατρός θα ξεκινήσει να σου εξηγεί τα στάδια του φυσιολογικού τοκετού και θα σε προετοιμάσει για την βαλίτσα του μαιευτηρίου.

Παρατηρείς καθημερινά αλλαγές στο σώμα σου και έχεις έντονες μεταπτώσεις στην διάθεση, εξαιτίας των μεταβαλλόμενων ορμονών. Παρατηρείς πως τα μαλλιά και τα νύχια σου μακραίνουν πιο γρήγορα και ενδέχεται να παρατηρήσεις αυξημένη τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος.

Μπορεί να αντιμετωπίζεις δυσκολίες στον ύπνο, αλλά προσπάθησε όσο μπορείς να κοιμάσαι στο πλάι και όχι μπρούμυτα. Τα συμπτώματα κατά την εγκυμοσύνη 25 εβδομάδων περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα καούρας και δυσπεψία
  • Ροχαλητό
  • Μούδιασμα στα χέρια
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Γρήγορη ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών
  • Ραγάδες
  • Αιμορροΐδες

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Παρότι οι πνεύμονες δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους, τα ρουθούνια του μωρού ανοίγουν. Τα οστά σκληραίνουν, στερεοποιούνται και δυναμώνουν. Σε αυτή την φάση, κλωτσάει και υπάρχει πιθανότητα να γυρίσει ανάποδα και να συνεχίσει να περιστρέφεται μέχρι την 31η εβδομάδα.

Έχει βγάλει ακόμα περισσότερα μαλλιά και είναι σχεδόν ολοκληρωτικά σχηματισμένο. Πλέον έχει την όψη μιας ανθρώπινης μινιατούρας και μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα και την φωνή του μπαμπά.

Εβδομάδα κύησης 25η

26η Εβδομάδα Κύησης (176η Ημέρα έως 182η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 26η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Ενδέχεται να υπάρξει αύξηση πίεσης του αίματος. Εάν τα πόδια σου είναι πρησμένα, τότε δοκίμασε να κάνεις ελαφρύ μασάζ. Είναι σημαντικό να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι και να διατηρείς μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Το μωρό συνεχίζει να μεγαλώνει και θα έχει ανάγκη από δύναμη κατά την διάρκεια του τοκετού.

Είναι σημαντικό να αρχίσεις να παρακολουθείς τα πρώτα σου προγεννητικά μαθήματα, να συνεχίσεις να τρως άφθονα φρούτα και λαχανικά, να συζητήσεις με τον γιατρό σου τις επιλογές που έχεις σχετικά με τη γέννα και τέλος, για να χαλαρώσεις, να φροντίσεις τον καλλωπισμό των άκρων σου.

Τα συμπτώματα αυτή την εβδομάδα είναι τα εξής:

  • Συχνές ημικρανίες
  • Πρήξιμο, πονάκια στην κοιλιά και αέρια
  • Θολή μνήμη λόγω ορμονικών αλλαγών
  • Αδεξιότητα στις κινήσεις

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Το μωρό μεγαλώνει συνεχώς, γίνεται όλο και πιο δυνατό και αναπτύσσει τα αντανακλαστικά του. Η αντίδρασή του στα εξωτερικά ερεθίσματα γίνεται όλο και καλύτερη, μέχρι την στιγμή που θα ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των ακουστικών του νεύρων.

Η καρδιά χτυπάει δυνατά, το δέρμα του αρχίζει και γίνεται πιο σφριγηλό και παχύ και ανοίγουν τα μάτια του για την πρώτη φορά. Σε αυτή την φάση, το μήκος του είναι σχεδόν 35 εκατοστά.

Εβδομάδα κύησης 26η

27η Εβδομάδα Κύησης (183η Ημέρα έως 189η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 27η

Τι συμβαίνει σε εσένα

Έχεις μπει και επίσημα στο τρίτο και τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου. Αυτή είναι η στιγμή για να γίνει η εξέταση της καμπύλης του σακχάρου. Η καμπύλη έχει την ικανότητα να διαγνώσει διαβήτη κύησης, ο οποίος συνήθως είναι προσωρινός και διαρκεί όσο και η κύηση, ενώ μετά τον τοκετό, οι τιμές του σακχάρου επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε κολπική έκκριση, τότε πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γιατρό σου. Οι κράμπες στα πόδια κατά την διάρκεια της νύχτας είναι ένα συχνό φαινόμενο, όπως και οι αιμορροΐδες και οι κιρσοί, οι οποίοι θα υποχωρήσουν με το πέρας της εγκυμοσύνης.

Φρόντισε να πίνεις άφθονα υγρά, να κάνεις μικρά, συχνά και θρεπτικά γεύματα, να κοιμάσαι στο πλάι και να συνεχίσεις κανονικά την άθλησή σου, για να βοηθήσεις το σώμα και να τονώσεις την ψυχολογία σου.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Το μωρό μεγαλώνει διαρκώς και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο μέσα στην μήτρα. Οι κινήσεις του εμβρύου και οι συσπάσεις του είναι πλέον διακριτές και από έξω, ενώ μπορεί πλέον να ανοιγοκλείνει τα μάτια του. Η εγκεφαλική ανάπτυξη συνεχίζεται κανονικά.

Οι κυψελίδες των πνευμόνων αρχίζουν να εκκρίνουν μια ουσία, η οποία ονομάζεται «επιφανειοδραστικός παράγοντας», ο οποίος βοηθάει το μωρό να είναι σε θέση να αναπνεύσει μετά τον τοκετό. Σε αυτή την φάση το μωρό έχει μήκος 37 εκατοστά και βάρος περίπου 900 γραμμάρια

Εβδομάδα κύησης 27η

28η Εβδομάδα Κύησης (190η Ημέρα έως 196η Ημέρα)

Εβδομάδα κύησης 28η

Τι συμβαίνει σε σένα

Είναι η στιγμή για το υπερηχογράφημα Doppler (triplex μελέτης ροής των αγγείων). Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για την κατάσταση της κυκλοφορίας και υγείας του μωρού και γίνεται πάντα σε συνδυασμό με μετρήσεις, που επιβεβαιώνουν την ανάπτυξή του.

Αυτές οι μετρήσεις είναι οι εξής:

  • Μέτρηση βασικών ανατομικών μεγεθών
  • Μέτρηση του αμνιακού υγρού
  • Έλεγχος του πλακούντα
  • Έλεγχος της κινητικότητας του εμβρύου
  • Έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας
  • Έλεγχος της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των οργάνων του

 

Αυτή είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή να ενημερωθείς για τον θηλασμό και να συνεχίσεις να καταναλώνεις άφθονα υγρά. Τα θρεπτικά σνακ πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής σου και θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις να κοιμάσαι στο πλάι.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να παρατηρήσεις συσπάσεις στην μήτρα, ή πόνους στην μέση που παρομοιάζουν τους πόνους περιόδου. Εάν είναι περισσότεροι από 4 – 5 μέσα σε διάστημα 1 ώρας, τότε πρέπει να επικοινωνήσεις άμεσα με τον γιατρό σου.

Μέχρι αυτό το σημείο της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό το βάρος κάθε μητέρας να έχει αυξηθεί κατά 5 – 6 κιλά. Συνέχισε να τρέφεσαι ισορροπημένα και σωστά.

Τι συμβαίνει στο μωρό σου

Το μωρό συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξή του και αρχίζει να παίρνει βάρος σε μύες και σωματικό λίπος. Η ακοή του εξακολουθεί να αναπτύσσεται και πλέον είναι σε θέση να ακούει τους διάφορους εξωτερικούς ήχους.

Εβδομάδα κύησης 28η

Φροντίζουμε για εσάς

Εάν όλα τα παραπάνω είναι προτεραιότητα για εσένα και θέλεις να γνωρίσεις περισσότερα για το συγκλονιστικό γεγονός της κύησης, επικοινώνησε σήμερα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο και στην εμβρυομητρική ιατρική, Ελευθέριο Αναστασάκη.
Επικοινώνησε τώρα με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο στην υπερηχογραφία και στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών, Ελευθέριο Αναστασάκη.

Ό Γιατρός Ελευθέριος Αναστασάκης ανήκει σε ένα ειδικό δίκτυο επιστημόνων υγείας προσφέροντας υπηρεσίες ειδικότητας στον προγεννητικό έλεγχο, την εμβρυομητρική ιατρική, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με προσέλκυση ασθενών που αναζητούν γνωμάτευση και θεραπεία από όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό .

Ο γιατρός εξυπηρετεί όλη την Αθήνα στα ιατρεία του στους Αμπελόκηπους και τις Αχαρνές. Καθημερινά δέχεται γυναίκες από όλη την Αττική από περιοχές όπως Ίλιον, Πετρούπολη, Πεύκη, Νέο Ηράκλειο, Καματερό, Φιλαδέλφεια , Άγιοι Ανάργυροι, Αχαρναί και Βριλήσσια. Βασικό μέλημα του Ελευθέριου Αναστασάκη είναι η ελαχιστοποίηση των επεμβατικών μεθόδων.

Ιατρείο Κηφισίας

Λ.Κηφισίας 86, Αμπελόκηποι (πλησίον μετρό Πανόρμου) Βρείτε το στο χάρτη

Ιατρείο Αχαρνές

Πάρνηθος 119 & Αριστοτέλους, Αχαρνές Βρείτε το στο χάρτη

Αναστασάκης Ελευθέριος

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD,MSc,PhD,DFFP

ΙΑΣΩ

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, ο γιατρός δέχεται μόνο μετά από ραντεβού.

Ρωτήστε τον Γιατρό

Επικοινωνήστε με τον Μαιευτήρα Χειρουργό Δρ. Ελευθέριο Αναστασάκη, 24 ώρες το 24ωρο

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search

Κλείσε Ραντεβού