Αλλάζει η περίοδος μου; Τι μου συμβαίνει;

Το πρώτο σημάδι αλλαγής στο σώμα σου όταν πλησιάσεις τα πενήντα είναι η αλλαγή στην έμμηνο ρήση. Στην Ελλάδα αυτό θα συμβεί μεταξύ των 48 έως τα 52 έτη, και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Πρέπει να ενημερώσεις τον γυναικολόγο σου, και αυτός θα προγραμματίσει μία σειρά από ορμονολογικές εξετάσεις που θα δείξουν εάν πρόκειται για την κλιμακτήριο ή ακόμα και για την εμμηνόπαυση. Η συμπτωματολογία και ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει σημαντικά σε κάθε γυναίκα. Ας συνοψίσουμε τα συνηθέστερα συμπτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε.

Οι εξάψεις. Εμφανίζονται συνηθέστερα τα δύο πρώτα χρόνια και διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά. Αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι και η καρδία τους κτυπά πιο γρήγορα. Συνήθως με το πέρασμα του χρόνου υποχωρούν αυτόματα. Εναλλακτικά υπάρχουν τα φυτοοιστρογόνα. Παράγονται από φυτικά εκχυλίσματα (σόγια). Η σημασία των φυτοοιστρογόνων φάνηκε από επιδημιολογικές μελέτες σε λαούς της Άπω Ανατολής στους οποίους παρατηρείται χαμηλή συχνότητα αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, καρδιαγγειακών συμπτωμάτων, καρκίνου του ενδομητρίου και του μαστού.

Μειωμένη λίμπιντο. Οι ορμονικές μεταβολές και ειδικότερα η πτώση των οιστρογόνων έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη λίπανση του κόλπου και την μειωμένη ερωτική διάθεση και επιθυμία. Ευτυχώς υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα για κολπική χρήση με υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο αλλά και με οιστρογόνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της δυσάρεστης παρενέργειας της εμμηνόπαυσης.

Αλλαγές στην διάθεση. Η γυναίκα παρατηρεί ότι είναι ποιο ευαίσθητη ή και ευερέθιστη. Παρατηρούνται κάποιες φορές ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης. Η στήριξη από την οικογένεια και το κοντινό περιβάλλον πάντα βοηθά. Το ίδιο ισχύει και για την σωματική άσκηση. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν και δεν υποχωρούν επιβάλλεται η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό.

Αϋπνία. Εάν προϋπάρχουν διαταραχές του ύπνου, μπορεί αυτές να επιδεινωθούν. Άλλες φορές εμφανίζονται για πρώτη φορά στην εμμηνόπαυση. Συμβουλές για την διατήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου είναι σημαντικές. Βοήθεια μπορεί να προσφέρουν επίσης τα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη ή υπναγωγά.

Οστεοπόρωση. Η μείωση των οιστρογόνων οδηγεί στην απώλεια οστικής μάζας. Η πρόληψη της οστεοπόρωσης αρχίζει από την εφηβική ηλικία με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης οστικής μάζας και συνεχίζεται σε όλη την ζωή της γυναίκας με καθημερινή άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος και του καφέ και επαρκή ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση της (εγκυμοσύνη, θηλασμός, χρόνια νόσος) πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Εάν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, ο γυναικολόγος θα σας συστήσει φαρμακευτική θεραπεία.

Καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα οιστρογόνα προστατεύουν από αυτή την κατηγορία νοσημάτων μέσω των εξής μηχανισμών. 1) μειώνουν την χοληστερόλη του αίματος και τις λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας 2) μειώνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος. 3) προστατεύουν από την αρτηριακή υπέρταση 4) ασκούν ωφέλιμη δράση στο μεταβολισμό των πολυσακχαριτών και των λιπιδίων, καθώς επίσης και στους παράγοντες πήξεως. Συνεπώς η οιστρογονική ανεπάρκεια μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Εκ των ουκ άνευ είναι η καλή συνεργασία με τον παθολόγο και τον καρδιολόγο για την αποτελεσματική ρύθμιση όλων των παραπάνω παραμέτρων.

Αύξηση σωματικού βάρους. Στην εμμηνόπαυση η μείωση του μεταβολισμού οδηγεί στην αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα στην αύξηση της περιφέρειας της μέσης, και αυτό συνεπάγεται προβλήματα. Η ισορροπημένη διατροφή και η κατάλληλη για την ηλικία σωματική άσκηση είναι επιβεβλημένες. Η διατροφή μας θα περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας (έως 1 μερίδα την εβδομάδα) προτιμούμε το λευκό κρέας τα θαλασσινά το ψάρι (2-3 μερίδες την εβδομάδα). Αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και προτιμούμε το άπαχο κρέας. Καταναλώνουμε 2-3 μερίδες όσπρια και λαδερά. Χρειαζόμαστε 8-10 ποτήρια υγρά και από αυτά τα 6-8 ποτήρια πρέπει να είναι νερό. Περιορίζουμε το αλάτι, τα γλυκά και τα γλυκαντικά. Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα μόνο ποτήρι την ημέρα (κρασί ή μπύρα κατά προτίμηση).

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα αδρό οδηγό επιβίωσης στην εμμηνόπαυση. Μίλα με τον γυναικολόγο σου και αυτός θα σε κατευθύνει ομαλά και αποτελεσματικά στην νέα φάση της ζωής σου.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Προγεννητικός έλεγχος Κλείσε Ραντεβού