IVF: Tι πρέπει να κάνω μετά την εμβρυομεταφορά και τι να προσέξω

Στη σύγχρονη εποχή, η εξωσωματική γονιμοποίηση in vitro fertilisation (IVF) έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, αποτελώντας πρώτη επιλογή πολλών ζευγαριών. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, με την Αγγλίδα Λουίζ Μπράουν, να είναι το 1978 το πρώτο μωρό που γονιμοποιήθηκε In Vitro (δηλαδή στο εργαστήριο) και τοποθετήθηκε στη μήτρα με εμβρυομεταφορά.

Σε αντίθεση με την απλούστερη διαδικασία φυσικής γονιμοποίησης – κατά την οποία το σπέρμα τοποθετείται στη μήτρα και η σύλληψη συμβαίνει με φυσικό τρόπο – το IVF περιλαμβάνει το συνδυασμό ωαρίων και σπέρματος έξω από το σώμα, στο εργαστήριο. Μόλις σχηματιστούν τα έμβρυα, τοποθετούνται στη μήτρα λίγες μέρες μετά, με μία διαδικασία που ονομάζεται εμβρυομεταφορά και έχει εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, καθώς από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ το 1981, η Ιn Vitro γονιμοποίηση έχει φέρει στον κόσμο περισσότερα από 200.000 μωρά.

Ο κορυφαίος χειρουργός μαιευτήρας γυναικολόγος Ελευθέριος Αναστασάκης, αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία και έχει την απαραίτητη εμπειρία να σας καθοδηγήσει καθ’ όλη τη διαδικασία προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι τόσο η εμβρυομεταφορά όσο και η πορεία της κύησης θα διεξαχθεί ομαλά και σύντομα θα κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας.

Τι πρέπει να κάνω

Το πρώτο βήμα στην εξωσωματική γονιμοποίηση περιλαμβάνει την ένεση ορμονών, ώστε να παράγετε πολλά ωάρια κάθε μήνα αντί μόνο ένα. Στη συνέχεια, θα κάνετε διάφορες ανώδυνες διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να εντοπίσει ο γιατρός την κατάλληλη στιγμή για την λήψη ωαρίων.

Πριν από τη διαδικασία ανάκτησης, θα σας χορηγηθεί μία ένεση ενός φαρμάκου που ωριμάζει τα αναπτυσσόμενα ωάρια και ξεκινά τη διαδικασία της ωορρηξίας. Ο συγχρονισμός είναι σημαντικός. Τα ωάρια πρέπει να ανακτηθούν λίγο πριν βγουν από τα θυλάκια στις ωοθήκες. Εάν τα ωάριά αφαιρεθούν πολύ νωρίς ή πολύ αργά, δεν θα αναπτυχθούν κανονικά. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα για να βεβαιωθεί ότι τα ωάρια βρίσκονται στο σωστό στάδιο ανάπτυξης πριν τα ανακτήσουν.

Ο γιατρός σας θα σας δώσει ειδικές οδηγίες για να ακολουθήσετε τη νύχτα πριν και την ημέρα της ωοληψίας. Οι περισσότερες γυναίκες λαμβάνουν παυσίπονα φάρμακα ή μπορεί να ζητήσουν να  υποβληθούν σε μέθη ή και σε γενική αναισθησία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός σας θα εντοπίσει τα ωοθυλάκια στην ωοθήκη με υπερήχους και θα αφαιρέσει τα ωάρια με κοίλη βελόνα. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά.

Εξωσωματική γονιμοποίηση

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της ωοληψίας, δηλαδή της λήψης ωαρίων από την μέλλουσα μητέρα, αλλά και τα σπερματοζωάρια του μέλλοντα πατέρα φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους μέχρι να γίνει η γονιμοποίησή τους εργαστηριακά. Μόλις επέλθει η γονιμοποίηση και τα έμβρυα είναι έτοιμα να τοποθετηθούν στη μήτρα της μητέρας για να προχωρήσει στην κυοφορία, (η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει έως και 5 ημέρες από την ωοληψία) τότε θα χρειαστεί να επιστρέψει η γυναίκα στην κλινική για την εμβρυομεταφορά, ώστε οι γιατροί να μπορούν να μεταφέρουν ένα ή περισσότερα έμβρυα στη μήτρα. Αυτή η διαδικασία είναι ταχύτερη και ευκολότερη από την ωοληψία.

Ο χειρουργός μαιευτήρας γυναικολόγος Ελευθέριος Αναστασάκης, θα εισαγάγει έναν εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται καθετήρας μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας σας όπου θα εναποθέσει τα έμβρυα, η διαδικασία την οποία ονομάζουμε εμβρυομεταφορά.

Για να είναι πιο μεγάλες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης, οι περισσότεροι ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνιστούν τη μεταφορά έως τριών εμβρύων κάθε φορά, πάντα σε συνάρτηση με την ηλικία της μητέρας, ωστόσο αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για πολλαπλή κυοφορία (διδύμων ή και τριδύμων)

Τι πρέπει να προσέξω μετά τη διαδικασία

Μετά την εμβρυομεταφορά, συνήθως θα χρειαστεί να μείνετε στο κρεβάτι για αρκετές ώρες και θα λάβετε εξιτήριο περίπου 1 με 2 ώρες αργότερα. Δύο εβδομάδες μετά την εμβρυομεταφορά χρειάζεται να κάνετε την εξέταση της β χοριακής γοναδοτροπίνης, για να δείτε το αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Σημαντικό ρόλο και στην επιτυχία της διαδικασίας αλλά και στο πόσο προσεκτική πρέπει να είστε παίζει και η ηλικία. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που είναι κάτω των 35 ετών και υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση έχει 40% πιθανότητα να αποκτήσει μωρό, ενώ μια γυναίκα άνω των 40 έχει πιθανότητα 12%.

ivf

Επιλέγοντας τους ειδικούς

Για την εμβρυομεταφορά αλλά και το τι πρέπει να κάνετε και τι να προσέξετε μετά το πέρας μίας IVF διαδικασίας, είναι σημαντικό να επιλέξετε τους ειδικούς στο χώρο. Ο χειρουργός γυναικολόγος μαιευτήρας Ελευθέριος Αναστασάκης αναλαμβάνει εξωσωματικές γονιμοποιήσεις IVF και μπορεί να σας καθοδηγήσει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, αλλά και τι χρειάζεται για την εμβρυομεταφορά και πώς να προετοιμαστείτε κατάλληλα για την επιτυχία της διαδικασίας.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Αμηνόρροια λόγω άσκησηςΥστεροσκόπηση Διαδικασία Κλείσε Ραντεβού