Αυχενική Διαφάνεια – Πότε Γίνεται & Τι Περιλαμβάνει Η Προετοιμασία;

Προς το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, ο ιατρός μπορεί να συστήσει έναν από τους διάφορους προγεννητικούς ελέγχους που διενεργούνται, συμπεριλαμβανομένης της αυχενικής διαφάνειας.

Αυτού του είδους οι εξετάσεις, συνιστώνται για όλες τις έγκυες γυναίκες και βοηθούν στον προσδιορισμό των πιθανοτήτων, ένα μωρό να πάσχει από χρωμοσωμική διαταραχή ή από συγγενή καρδιοπάθεια.

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς είναι η αυχενική διαφάνεια, πότε διενεργείται και τι περιλαμβάνει η προετοιμασία της.

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια;

Με τον όρο «αυχενική διαφάνεια», εννοούμε την υπερηχογραφική εξέταση, που πραγματοποιείται στο τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης και η οποία βοηθά να προσδιοριστεί, εάν ένα μωρό είναι στατιστικά πιο πιθανό να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, με συνηθέστερη την τρισωμία 21 (σύνδρομο DOWN).

Η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, επικεντρώνεται στο πίσω μέρος του αυχένα του εμβρύου, όπου σε αυτό το σημείο τείνει να συσσωρεύεται υγρό, σε έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Ποια είναι μια φυσιολογική τιμή κατά τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας;

Οι φυσιολογικές τιμές στις οποίες κυμαίνεται η αυχενική διαφάνεια ποικίλλουν και εξαρτώνται από την εβδομάδα κύησης, στην οποία βρίσκεται η γυναίκα. Σε γενικές γραμμές πάντως, θα λέγαμε πως οι περισσότεροι ιατροί θεωρούν ότι μια φυσιολογική μέση τιμή στις 12 εβδομάδες, είναι κάτω από 2,5 mm.

Πότε πραγματοποιείται ο έλεγχος της αυχενικής διαφάνειας;

Ο έλεγχος της αυχενικής διαφάνειας, κανονικά θα πρέπει να πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και της 13ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Ο λόγος είναι πως μετά από αυτό το διάστημα, ο ιστός γίνεται παχύτερος και δεν είναι πλέον ημιδιαφανής, επομένως τα αποτελέσματα των δοκιμών καθίστανται ασαφή.

Πως πραγματοποιείται η εξέταση της αυχενικής διαφάνειας;

Η συγκεκριμένη εξέταση είναι υπερηχογραφική και συνήθως πραγματοποιείται διακοιλιακά. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να χρειαστεί να γίνει και διακολπικά. Μαζί με αυτή, λαμβάνεται επίσης και αίμα από την έγκυο, προκειμένου να εξεταστούν και ορισμένες ειδικές ορμόνες (PAPP-A, βhCG,PIGF).

Τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει από την αιματολογική εξέταση, συνυπολογίζονται με τα υπερηχογραφικά ευρήματα, για να φτάσουμε στον τελικό υπολογισμό του ενδεχόμενου κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Αξίζει να αναφερθεί, πως όλες οι υπερηχογραφικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, καθώς και οι μη επεμβατικές εξετάσεις, θα διενεργηθούν από τον ίδιο τον δρα Αναστασάκη, ο οποίος διαθέτει ειδική πιστοποίηση στους υπερήχους, μετά από εκπαίδευση που έλαβε στο Λονδίνο.

Υπάρχει συγκεκριμένη προετοιμασία που πρέπει να ακολουθήσω;

Αν αναρωτιέσαι «Τι πρέπει να κάνω πριν την αυχενική διαφάνεια;», η απάντηση είναι πως δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία, ούτε χρειάζεται να είσαι νηστική από το προηγούμενο βράδυ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα καλύτερα αποτελέσματα λαμβάνονται, όταν η ουροδόχος κύστη της γυναίκας είναι πλήρης κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο, οπότε καλό θα ήταν να μην έχεις πάει στο μπάνιο αμέσως πριν κάνεις την εξέταση. 

Πότε θα έχουν βγει τα αποτελέσματα;

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ιατρός θα σου εξηγήσει αναλυτικά τα ευρήματα και στο τέλος, θα γνωρίζεις εάν η πρώιμη εξέταση του εμβρύου, κινείται σε φυσιολογικά πλαίσια.

Αξίζει να σημειωθεί όμως, πως το τελικό αποτέλεσμα για τον υπολογισμό του ενδεχόμενου κινδύνου χρωμοσωμικών ανωμαλιών, όπως είναι το σύνδρομο Down, θα είναι διαθέσιμο όταν ο ιατρός θα έχει στα χέρια του και τα αποτελέσματα της εξέτασης αίματος (PAPP-A, βhCG,PIGF) που συνήθως απαιτούν 1 εργάσιμη για να βγουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και το κόστος της εξέτασης, κλείσε σήμερα κιόλας το ραντεβού σου με τον εξειδικευμένο Μαιευτήρα Γυναικολόγο Ελευθέριο Αναστασάκη.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Προγεννητικός ΈλεγχοςΈλεγχος Γονιμότητας Κλείσε Ραντεβού