Υπάρχει λύση στην ακράτεια των ούρων

Πολλές γυναίκες χάνουν μικρές ποσότητες ούρων από καιρό σε καιρό. Απώλεια ούρων μπορεί να εμφανιστεί με ορισμένες κινήσεις, κατά τη διάρκεια κινήσεως ή σε στιγμές stress, όπως βήξιμο, φτέρνισμα, γέλιο, ανύψωση βάρους και σε ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής. Μερικές γυναίκες βρίσκουν ότι χάνουν ούρα όταν ακούν ήχο νερού. Άλλες πάλι βρίσκουν ότι ορισμένες φορές αισθάνονται έντονη διάθεση να ουρήσουν και ότι είναι ανίκανες να την ελέγξουν. Όταν η απώλεια ούρων αρχίσει να γίνεται συχνή ή αρκετά σοβαρή ώστε να γίνει κοινωνικό πρόβλημα υγιεινής, ονομάζεται ακράτεια ούρων.

Η ακράτεια ούρων είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες παρά σε άντρες. Η ακράτεια επηρεάζει 10-20% των γυναικών κάτω των 65 ετών και 15-20% των γυναικών άνω των 60 ετών που δε ζει σε οίκο ευγηρίας. Η ακράτεια σε οίκους ευγηρίας υπολογίζεται ότι ίσως φτάνει στο 50%.
Ακράτεια δε σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει συχνή απώλεια ούρων. Για μια ενεργητική γυναίκα ή για μια γυναίκα που χάνει μεγάλη ποσότητα ούρων έστω και μια φορά την εβδομάδα ή λιγότερο, η ακράτεια είναι ιδιαίτερα ενοχλητική.

Συχνά οι γυναίκες διστάζουν να αναφέρουν στο γυναικολόγο τους τα συμπτώματα της ακράτειας των ούρων. Δυστυχώς λιγότερες από τις μισές γυναίκες με αυτά τα συμπτώματα αναζητούν ιατρική περίθαλψη.
Αντίθετα καταφεύγουν σε απορροφητικές πάνες ή σε αλλαγή συνθηκών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Μπορεί να αισθανθούν ντροπή, ακόμη μπορεί να αποσυρθούν από ορισμένες κοινωνικές ή εργασιακές δραστηριότητες. Άλλες γυναίκες έχουν τη λανθασμένη εντύπωση ότι η ακράτεια ούρων είναι ένα φυσιολογικό μέρος από το πέρασμα της ηλικίας και ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να διορθωθεί. Παρόλα αυτά η ακράτεια ούρων μπορεί συχνά να θεραπευτεί με επιτυχία. Κάθε απώλεια ούρων που δε μπορείτε να ελέγξετε πρέπει να σας παρακινήσει να δείτε το γυναικολόγο σας. Σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να διορθώσει αυτά τα προβλήματα και να απαλύνει τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων. Είναι λάθος η ακράτεια να αποτελεί ακόμη και σήμερα ταμπού με αποτέλεσμα 7 στις 10 γυναίκες να μην μοιράζονται το πρόβλημα ούτε με το σύζυγό τους.

Μορφές Ακράτειας

-Απώλεια από προσπάθεια (stress)
Συμβαίνει όταν σε απότομες μεταβολές της ενδοκοιλιακής πίεσης, η πίεση στην ουροδόχο κύστη υπερβαίνει τη πίεση στο εσωτερικό της ουρήθρας με αποτέλεσμα την ακούσια απώλεια ούρων.
-Επιτακτική απώλεια ούρων
Συμβαίνει πριν καταφέρει η γυναίκα να φτάσει στην τουαλέτα ή ακόμη όταν ακούσει νερό να τρέχει.
-Απώλεια ούρων από υπερπλήρωση
Η ασθενής αισθάνεται ότι η κύστη δεν αδειάζει ποτέ τελείως.

Σε κάθε περίπτωση οι αιτίες αυτές μπορούν να θεραπευτούν απλά και αποτελεσματικά, είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με χειρουργική αντιμετώπιση.
Ειδικότερα στην ακράτεια από προσπάθεια, που συνήθως θεωρείται ελαφριάς μορφής, 9 στις 10 γυναίκες απαλλάσσονται ή βελτιώνουν σημαντικά την κατάσταση τους με την εφαρμογή της κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης (TVT).
Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στη χώρα μας ελάχιστη επεμβατική που δεν απαιτεί γενική αναισθησία και εκτελείται σε 15 λεπτά.
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μόνο μια ημέρα ενώ ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να μειωθεί και σε λίγες ώρες έναντι κάποιων ημερών που χρειάζονται σε παραδοσιακές επεμβάσεις. Η γυναίκα επιστρέφει στις φυσιολογικές της δραστηριότητες σε λιγότερο από 10 ημέρες.

Ας γνωρίζει κάθε γυναίκα λοιπόν ότι σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένα ιατρεία (ακράτειας) σε νοσοκομεία, στα οποία μπορεί να απευθυνθεί και να κλείσει ραντεβού.

Ελευθέριος Αναστασάκης Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
2006

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Βότανα και κύησηεμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου μήτρας Κλείσε Ραντεβού